InhoudWaarom wielerkleding dragen tijdens het wielrennen?
Wat heb je aan wielerkleding nodig
Waar moet je op letten?
Wat zijn de verschillen tussen de kledingmerken
Welke maat heb je nodig?
Welke wielerkleding bij welke temperatuur?
Tip: wielerkleding wassen
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Waarom wielerkleding dragen tijdens het wielrennen?

Er zijn meerdere redenen om speciale fietskleding te dragen. De eerste en belangrijkste reden is dat het comfortabeler zit. In een wielerbroek zit namelijk een zeem die zorgt voor de nodige bescherming. Zaken als een geïrriteerde huid en schuurplekken kunnen daarmee worden voorkomen. Ook de kans op zadelpijn, een veel voorkomend kwaaltje bij wielrenners, kan worden verlaagd met goede wielerkleding. Verder is een speciale wieleroutfit veel aerodynamischer dan een gemiddelde sportoutfit. Tenslotte ziet het ook mooier uit wanneer je in een goed zittende wieleroutfit op je racefiets stapt. Niet het belangrijkste, maar wel mooi meegenomen.

Wat heb je aan wielerkleding nodig

Wanneer je gaat shoppen voor een outfit, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er is zo veel te koop! Welke wielerkleding heb je precies nodig? Sowieso de volgende items:

Wil je ook in de koude wintermaanden je wielertraining voortzetten? Dan zijn er andere en extra kledingstukken en accessoires nodig om warm op de fiets te zitten. je ook in de koudere seizoenen fietsen? 

  • Fietshandschoenen (vooral onmisbaar op langere ritten)
  • Een wielerbroek met 3/4 of lange pijpen
  • Een wielershirt met lange mouwen
  • Een wielerjasje
  • Mutsje
  • Sjaal of buff
  • Winter fietsschoenen en overschoenen
  • Een fietsbril
  • Een regenjack en/of windjack

Waar moet je op letten?

Het kopen van wielerkleding kan zowel online als offline. Het online kopen van wielerkleding heeft als grote voordeel dat je niet merkgebonden bent. Fietsspeciaalzaken voeren namelijk bepaalde merken wel en niet, dus daar ben je dan ook aan gebonden. Verder is de keuze online natuurlijk veel groter dan offline. Je kunt daarnaast eenvoudig online vergelijken. Uiteraard mis je hierbij wel de expertise van een fietsspeciaalzaak, al zijn online shops tegenwoordig steeds beter met hun klantenservice. Vaak kun je online via de chat al je vragen stellen. Toch hebben een aantal mensen de voorkeur om de producten daadwerkelijk te zien en te voelen alvorens de wieleroutfit daadwerkelijk wordt gekocht.

Naast het online of offline winkelen, is het belangrijk om ook op de veiligheid bij wielerkleding te letten. Een goed beveiligde fietshelm zorgt ervoor dat je bij een val ongedeerd blijft. Kies daarom voor een goede fietshelm met MIPS beveiliging, zoals Giro Savant voor wielrenners of een Giro Chronicle + MIPS voor mbt'ers. Zo ben je zeker dat je veilig de weg op gaat.

Wat zijn de verschillen tussen de kledingmerken

Er zijn talloze merken wielerkleding te vinden. High-end merken als Assos, Castelli, Liv & Rapha, middenmerken als Sportful, Craft en Agu en tenslotte de goedkopere merken zoals Rogelli en Avento, alsook "merkloze" producten van bijvoorbeeld de Aldi en Lidl. Kortom: genoeg keuze. Maar welk merk wielerkleding heb je nodig?

 

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de zeem van een duurder merk gewoon beter zit. Assos heeft zo'n beetje de duurste wielerbroeken die er te vinden zijn, maar over het algemeen worden die ook als beste beoordeeld. Hoe kun je beoordelen wat voor merk wielerkleding het beste bij je past? Door de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:

1) Hoe vaak fiets je per week.

Fiets je in het hoogseizoen zo'n 4 tot 6 keer per week? Dan is het handig om in de duurdere categorie te zitten. Fiets je sporadisch of weet je nog niet of fietsen echt iets voor je is? Ga dan voor de goedkoopste variant. Zit je er tussen in? Kies dan voor de middenmoot merken.

2) Hoeveel kilometer fiets je gemiddeld per rit?

Bij een kilometer of 30 tot 50 kun je met een middenmoot fietsbroek prima onder de voeten uit. Ben je echter een actieve fietser of wil je wel eens ritten maken van 100+ km? In dat geval is een goede wielrenbroek écht een must. Anders gaat de lol er al snel af.

3) Wat is je budget?

Hoe fijner de zeem, hoe duurder de broek. Dit is natuurlijk niet 100% van de tijd het geval, maar het geeft wel een goed beeld van de waarheid. Kijk dus wat je aan een wielerbroek of wieleroutfit wil uitgeven, en kijk dan wat er in jouw prijsklasse te koop is.

Tip: hou de sale in de gaten. Een Castelli wielerbroek van het vorige seizoen is nét zo goed als die van dit seizoen, alleen een stuk goedkoper!

4) Welk merk heeft je persoonlijke voorkeur?

Soms heb je dat wel eens: je trekt een bepaald merk aan en het zit helemaal fantastisch. Dit hoeft niet eens per se een duur merk te zijn. Kortom: persoonlijke voorkeur gaat uiteindelijk ook meespelen.

Aan de hand van deze vragen kun je een beetje een beeld vormen van de prijsklasse waarin je kunt zoeken, en daarin kun je dan eenvoudig een merk selecteren. Enkele van de populairste high-end merken zijn:

Schrik je van de prijzen dan zijn de volgende midden merken een goede keuze kwa prijs/kwaliteit:

Wil je eerst eens kijken of de wielersport wel iets voor je is of kun je gewoon niet veel geld missen, dan zijn de volgende merken zeker ook goed voor veel fietsplezier:

Dan zijn er nog merken die zich specifiek richten op MTB 'ers, bijvoorbeeld:

En Triatleten:

Klik hier voor een complete koopgids voor triathlon kleding >>

Welke maat heb je nodig?

In principe kun je je normale kledingmaat als gangbare maat aanhouden voor je wielerkleding, maar uiteraard kan dit ook weer per merk en per model verschillen. Nadat je een paar outfits gepast hebt, krijg je een idee welke maat je van een specifiek merk nodig hebt. Dit zorgt er ook voor dat je in het vervolg gemakkelijk online kunt bestellen.

Tip: wanneer je online bestelt, bestel dan een paar verschillende maten. De kleding kan namelijk zeer verschillend vallen. Het kan dus ook best dat de perfect passende broek en shirt van maat verschillen.

Welke wielerkleding bij welke temperatuur?

Dit blijft lastig. De een kan beter tegen de kou dan de ander. Maar over het algemeen kun je de onderstaande tips volgen voor een comfortabele rit bij elke temperatuur!

  • Welke wielerkleding in de winter? Bij temperaturen rond het nulpunt kun je je maar beter extra warm aankleden! Laagjes zijn hierbij erg belangrijk. Kies voor een thermo ondershirt met daaroverheen een korte mouwen wielershirt & een gevoerd winterjack. Kies voor een korte wielerbroek met daaroverheen een lange bib broek, wellicht een gevoerde variant. Overschoenen zijn onmisbaar, alsook een muts, buff en handschoenen.
  • Tussen de 8 en 14 graden: Lange broek of korte broek met beenwarmers + shirt met lange mouwen met daaronder een zweetshirt met lange mouwen + windstopper / jack. Vergeet je buff/sjaal, overschoenen en handschoenen niet.
  • Tussen de 14 en 18 graden: Korte broek met beenstukken OF driekwart broek + korte mouwen shirt met armwarmers met daaronder een zweetshirtje met korte mouwen + windstopper / jack.
  • Tussen de 18 en 21 graden: Korte broek + kort shirt met armstukken + zweetshirt met korte mouwen
  • Tussen de 21 en 25 graden: Korte broek + kort shirt + zweetshirt met korte mouwen
  • Boven de 25 graden: Korte broek + kort shirt
  • Regent het? Neem dan een regenjack mee. Bij hoge temperaturen kan dit een regenjack zonder mouwen zijn, bij lagere temperaturen kies je een regenjack met lange mouwen.

Let op: liever te warm dan te koud. Fietsen in de kou kan je blessures opleveren. Laat je beenstukken dus niet te snel thuis! Bij twijfel gewoon je beenstukken aantrekken. Mocht het na een aantal kilometer toch écht te warm zijn, dan kun ze altijd uittrekken.

Tip bij koud weer: Voelt het een beetje fris aan zodra je wegrijdt en dénk je dat je net te weinig warme kleding aan hebt? Dan zit je goed. Let maar op: na een paar kilometer heb je het lekker comfortabel warm.

Tip: wielerkleding wassen

Oké, officieel moet wielerkleding die voor het eerst gewassen wordt, een aantal keer met de hand worden gewassen. Men zegt zelfs dat het beter is om de wielerkleding altijd met de hand te wassen.

Maar laten we eerlijk zijn: daar heeft niemand zin in. Over het algemeen gooit de gemiddelde wielrenner de wielerkleding dan ook gewoon in de wasmachine. Op 30 of 40 graden, zelfs mét centrifugeren, zou geen probleem moeten zijn.

Let wel op: gebruik géén wasverzachter. Dit breekt het materiaal af en kan een eventuele waterafstotende laag aantasten. Stop de wielerkleding ook niet in de droger, want dit kan de elasticiteit van de fietskleding aantasten.

Verder nog enkele tips op het gebied van wielerkleding wassen:

  • Was je kleding zo snel mogelijk na het sporten. Zweet zorgt voor lelijke verkleuringen in het stof.
  • Laat de kleding niet weken, dit kan er voor zorgen dat de kleuren doorlopen
  • Probeer om wielerkleding apart te wassen, dus niet bij de overige was.
  • Sluit ritsen, klittebandjes en andere sluitingen om beschadigingen te voorkomen
  • Droog de wielerkleding in de schaduw of binnen op een droogrekje.
Terug naar Wielrennen