Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Waarom een wielrenbroek kopen?

We verklapten het in de introductie al: een wielerbroek mét zeem is onmisbaar. Eigenlijk zijn er slechts twee superbelangrijke factoren waarop je moet letten bij de aanschaf van een dergelijke wielerbroek met zeem. Dat is de maat/pasvorm van de broek, en de kwaliteit van de zeem.

In dit laatste geval is het helaas vaak zo dat goedkoop ook meteen duurkoop is. Goedkope broeken beschikken namelijk veelal over een slechte zeem, en dit ga je merken. Een kort fietsritje is nog te doen, maar wanneer je wat langer op de fiets zit (of bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar gaat fietsen), dan zul je merken dat een goedkope broek gewoon oncomfortabel zit. Je krijgt schuurplekken en zadelpijn. Absoluut niet prettig.

Dus kijk een beetje naar wat betere merken wat betreft de zeem. Het is overigens ook voor een gedeelte persoonlijk wat je fijn vindt. Dus er zijn wellicht zemen in goedkopere broeken die voor jou prima werken.

Wat is de beste wielerbroek?

Over het algemeen wordt het merk Assos als absolute topper aangemerkt wanneer het aankomt op wielerbroeken met zeem. Zelfs hun goedkoopste modellen beschikken over een dermate goede zeem dat je er prima dagelijks lange tochten mee zou kunnen maken. Maar vergis je niet: zelfs de goedkoopste broeken van Assos kosten een whooping €180,-. Het is dus een écht high-end merk en dat voel je in je portemonnee.

Een ander goed merk is Giordana. De zeem van deze wielerbroeken is wel wat dunner, maar dit is niet per se negatief. De prijzen van Giordana verschillen wel sterk: een goedkope broek scoor je al voor zo'n €100,-. En zelfs nog veel minder in de sale! Beslist een goede koop dus. De duurdere broeken gaan overigens ook boven de €200,- dus dan zit je ook aan de high end kant.

Wil je iets meer richting een middenmoot merk? Dan heeft Castelli fijne wielerbroeken met zeem, voor zowel dames als heren. Voor iets meer dan €100,- heb je al een goede wielerbroek van dit merk, en kun je dus naar hartenlust wat verdere tochtjes maken. In principe gebruikt Castelli twee soorten zeems in hun broeken, namelijk de Progetto X2 en de Kiss Air. De eerste is de kwalitatief betere zeem, maar daar zul je ook iets meer voor betalen. Ook met Castelli kun je overigens richting de high end broeken gaan, en dan ga je al snel richting (of over) de €200,- voor een wielerbroek met zeem.

Onze tip: houd de sale in de gaten van je favoriete wielershops en kijk of je een Castelli, Giordana of Assos wielerbroek met zeem in de uitverkoop kunt scoren. Want laten we eerlijk zijn: het model van dit seizoen en van vorig seizoen verschillen amper van elkaar. En als je daardoor €100+ euro kunt besparen, dan is dit zeker de moeite waard!

Wielerbroek met of zonder onderbroek?

In een wielerbroek met zeem draag je géén onderbroek. De wielerbroek is namelijk zodanig ontworpen dat je deze op de huid moet dragen. Een onderbroek is meestal van katoen gemaakt, en deze zorgt er dus niet voor dat vocht (zweet) wordt afgevoerd. Dan krijg je dus het effect van babybilletjes in een natte luier: schrale plekken. Dat wil je niet. Een zeem is juist gemaakt om zweet af te voeren om dit te voorkomen. Tevens kunnen naden in ondergoed er voor zorgen dat je schuurplekken krijgt. Een zeem is er ook voor om dit te voorkomen.

Wielerbroek zonder zeem? Ze bestaan wel. Meestal zijn dit lange broeken die je over een korte broek met zeem draagt wanneer de temperaturen wat lager zijn. Een soort "over-broek".

Welke maat wielrenbroek moet je kopen?

In principe kun je je reguliere maat aanhouden. Heb je normaal een L dan pak je ook in je wielerkleding een L. Sommige merken willen overigens nog wel eens wat ruimer of strakker vallen, dus het komt toch altijd op passen aan. Wanneer je online je fietsbroeken bestelt, dan kun je voor de zekerheid maar beter een maatje extra bijbestellen en thuis passen.

Hoewel je een wielerbroek met zeem zonder onderbroek draagt, pas je deze natuurlijk wél met onderbroek. Dat is wel zo hygiënisch.

Fietsbroek met bretels of zonder bretels?

Over het algemeen dragen mannen veelal broeken mét bretels. Deze blijven namelijk fijn zitten. In het vrouwenaanbod zijn er juist heel veel modellen zónder bretels te vinden. Waarschijnlijk omdat bretels niet prettig zitten bij de borsten. Daarnaast moet je je ongeveer volledig uitkleden als je naar de wc gaat, dus we kunnen ons voorstellen dat je een wielerbroek zonder bretels dan prefereert. Toch horen we ook vaak van dames dat een broek zonder bretels juist heel erg in de buik drukt en, wanneer je dan een iets grotere maat pakt, dat deze dan afzakt. Dus die gaan dan toch weer voor een broek mét bretels.

Kortom: wielerbroek met of zonder bretels is eigenlijk een persoonlijke kwestie.

Wielerbroeken voor dames? 

Vrouwen zullen altijd een speciale fietsbroek voor dames moeten kopen. De zeem is namelijk aangepast aan de vrouwelijke anatomie, net als een mannelijke broek is aangepast aan de mannelijke anatomie. Hoewel wielrennen tegenwoordig nog steeds wordt gezien als een mannensport, is het aanbod voor dames ook steeds groter geworden. Zo hebben de meeste mannenmerken ook een dameslijn en zijn er zelfs speciale vrouwenmerken die de moeite waard zijn, zoals Liv.

Terug naar Kleding & Accessoires