InhoudHoe kom je erachter of je brede wielrenschoenen nodig hebt?
Waarom dragen mensen te smalle schoenen?
Redenen waarom je brede fietsschoenen zou moeten overwegen
Twee soorten "brede" schoenen:
1) Breder voetbed2) Meer volume door meer bovenmateriaal
Brede SPD mountainbikeschoenen 
Bekijk alle aanbiedingen voor brede fietsschoenen
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Hoe kom je erachter of je brede wielrenschoenen nodig hebt?

Gemakkelijk: haal het binnenzooltje uit je fietsschoen en leg dit op de grond. Ga er nu met je voet op staan en zet gewicht op de voorste 1/3 van je voet (zo simuleer je de druk die je op de trappers zet). De kans is groot dat een stuk van je voet buiten het zooltje valt. Dit betekent dat je in principe in aanmerking komt voor een brede fietsschoen.

>> Lees ook: de meest gestelde vragen rondom wielerkleding (& de antwoorden)<<

Waarom dragen mensen te smalle schoenen?

Goede vraag. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Zo weten veel mensen niet eens dat er extra brede wielrenschoenen op de markt zijn. En áls men er al vanaf weet, dan wordt het vaak niet overwogen omdat men ook geen extra brede vrijetijdsschoenen of hardloopschoenen heeft.

Waar echter geen rekening mee wordt gehouden, is het feit dat wielerschoenen bij voorbaat al een stuk slanker zijn dan bijvoorbeeld vrijetijdsschoenen en hardloopschoenen. Tenslotte komt het esthetische effect om de hoek kijken. Veelal worden smalle wielrenschoenen mooier gevonden.

Redenen waarom je brede fietsschoenen zou moeten overwegen

De voet is de ultieme basis van je lichaam. Als hier iets structureel niet goed zit, dan kun je dit merken in bijvoorbeeld je enkel, heup of rug. Een van de voorwaarden is dan dat de voet in ieder geval voldoende ruimte. Dit heeft tevens tot gevolg dat kracht effectiever kan worden overgebracht vanuit de spieren naar de trappers, wat uiteindelijk zorgt voor een efficiëntere fietsbeweging, ongeacht of je een veldrijfiets, mountainbike of gewone racefiets hebt. Net zoals je ook je racefiets framemaat goed berekend en aanpast op je lichaam, zou je dat bij fietsschoenen dus ook moeten doen. 

Twee soorten "brede" schoenen:

1) Breder voetbed

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twee soorten brede schoenen zijn. Zo is er de schoen met een daadwerkelijke breder voetbed. Dit betekent dat de voorkant van de schoen, bij de voorvoet, een stukje breder is dan de reguliere wielerschoenen. Dit zorgt ervoor dat de voorvoet dus ruimte krijgt om naar de zijkanten uit te zetten tijdens het zetten van kracht op de pedaal.

>> Kies voor dit soort schoenen wanneer je een brede voorvoet hebt <<

Merken die deze brede wielrenschoenen aanbieden:

  • Bont (bijvoorbeeld de Bont Vaypor+ & Bont Vaypor G)
  • Lake (bijvoorbeeld de Lake CX402)

2) Meer volume door meer bovenmateriaal

Dan is er de schoen met meer volume. Deze fietsschoenen zijn eigenlijk niet breder in het voetbed, maar bevatten meer materiaal aan de bovenkant, waardoor er meer ruimte in de schoen ontstaat.

>> Kies voor wielerschoenen met meer volume, wanneer je een hogere wreef hebt <<

Merken die wielrenschoenen met meer volume aanbieden

  • Sidi (alle Mega modellen)
  • Bontrager (bijvoorbeeld de Bontrager Velocis Road)

Brede SPD mountainbikeschoenen 

Ook voor de mountainbike bestaan extra brede schoenen. Bijvoorbeeld: 

Terug naar Wielrennen