Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Maar wat is dan de juiste framehoogte voor mijn fiets?

De ideale fiets framehoogte wordt hoofdzakelijk bepaald aan de hand van je binnenbeenlengte. Je kunt je binnenbeenlengte ook zelf meten. Het beste kun je de meting uitvoeren wanneer je alleen je onderbroek draagt. Reden: je moet hoog in het kruis meten, en een te strakke broek of jeans kan een foutieve meting geven.

Hoe meet ik mijn binnenbeenlengte?

Ga op blote voeten tegen de muur staan, en zet je voeten zo'n 10 á 15 centimeter uit elkaar. Meet nu de lengte van je kruis tot de grond, recht naar beneden. Het is gemakkelijker om je hierbij te laten assisteren.

Er is een foefje: je kunt gebruik maken van een groot boek. Zet het boek tussen je benen met de korte kant tegen de muur. Druk vervolgens het boek naar boven, in je kruis, om het idee van een fietszadel na te bootsen. Doe dus net alsof je op het boek "zit". Nu kun je de lengte van de bovenkant van het boek tot aan de grond meten.

Bereken je racefiets framemaat

Nu je je binnenbeenlengte hebt, kun je de volgende berekening uitvoeren.

Indicatie framemaat racefiets = binnenbeenlengte in centimeter x 0,68

Zit je tussen twee framematen in? Rond dan af naar beneden. Dus bij een binnenbeenlengte van 84 centimeter is de berekening 86 x 0,68 = 58,48. De geschatte framemaat van de racefiets wordt dan 58

Ga je voor een stadsfiets, kies dan in de berekening voor een factor 0,66 in plaats van 0,68.


Onze tip: laat de juiste framemaat aanmeten

Wanneer je framemaat niet optimaal is, dan kan dit al snel zorgen voor vervelende blessures en pijntjes. Dat wil je niet. Wanneer je toch een dure aankoop als een racefiets gaat doen, laat je dan ook meteen even professioneel opmeten bij de fietszaak. Zij nemen je maten op en kunnen je adviseren op het gebied van de ideale framemaat.

Terug naar Wielrennen