Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Het uiterlijk

Giro SavantDe Giro Savant ziet eruit als een traditionele racefietshelm. Opvallend is het gewicht van de helm. Hij weegt slechts 250 gram. De Giro Savant heeft een zeer strak model en ziet er daardoor snel en sportief uit. De Savant is in veel verschillende kleuren te krijgen en er is aan iedere soort fietser gedacht. Zo zijn er kleuren als grijs en zwart, om het neutraal en rustig te houden. Maar je kunt ook kiezen voor een gekleurde achterkant en logo, zoals donkerblauw of wit. Het lijkt alsof de kleuren in elkaar overlopen, wat de helm nog sneller doet lijken. Voor de echte trendsetters zijn er ook opvallende, felle kleuren te krijgen.

Naast de keuze aan kleuren kun je ook kiezen uit een aantal verschillende maten. De Giro-helm is er in S, M en L:

  • S: voor een hoofdomtrek van 51-55 cm
  • M: voor een hoofdomtrek van 55-59 cm
  • L: voor een hoofdomtrek van 59-63 cm

Je hoofdomtrek meet je door een meetlint net boven je oren te leggen en zo de omtrek van je hoofd te meten. Zo vind je gegarandeerd de juiste maat fietshelm!

Eigenschappen van de Giro Savant fietshelm

  • De Giro Savant heeft het Roc Loc 5 systeem. Dit is een systeem waarmee je de helm makkelijk verstelt. Met één hand kun je spanning verstellen en de verticale positie aanpassen. Erg handig dus als je tijdens het fietsen merkt dat je helm niet goed zit; je hoeft dan niet af te stappen, maar je kunt 'm gemakkelijk tijdens het fietsen verstellen.
  • De helm heeft 25 ventilatieopeningen. Deze zorgen ervoor dat je hoofd goed afkoelt en dit merk je goed! Tijdens het fietsen voel je de luchtstroom die de goed ventilerende helm doorlaat.  Prettig!
  • Verder is er bij deze helm gebruik gemaakt van de zogeheten 'in-mold constructie'. Bij deze constructie is de buitenschaal en het demping materiaal met elkaar versmolten. Van twee delen worden dus als het ware één gemaakt. Dit levert voordelen op: zo is de helm steviger en lichter.

Mips

De Giro Savant helmen zijn te verkrijgen met mips-technologie en zonder mips-technologie. MIPS staat voor Multi Directional Impact Protection System. Het gaat hierbij om een dun, extra laagje binnenin de helm. Mocht je vallen, dan zorgt dit dunne laagje voor extra bescherming voor je hersenen. Het laagje beweegt namelijk nét genoeg mee om de kracht van de val te verminderen en je hersenen te beschermen. Bij een ongelukkige val kan deze helm dus absoluut het verschil maken. Fiets je niet zo veel of ben je een beginner die nog niet al te hard gaat? Dan is de Giro-helm zonder mips ook een prima keuze. Maar eigenlijk is MIPS voor iedereen handig, want té veilig bestaat niet in het geval van valbescherming.

Gebruik in de praktijk

De Savant is zeker voor de prijs redelijk comfortabel te noemen. Duurdere modellen hebben betere paddings, maar de paddings van de Savant zijn verre van slecht. Het Roc Loc 5 fit systeem zorgt ervoor dat de helm erg gemakkelijk is in te stellen op de vorm van je hoofd. Wij hadden zelf geen last van drukpunten. Omdat het Roc Loc 5 fit systeem op vaste punten vast aan de helm zit hoeft dit echter niet voor iedereen gelden. Als je hoofd dus goed past is er geen probleem, maar als dit niet zo is kan de helm drukpunten hebben op je hoofd. Goed passen dus als je voor de Savant wil kiezen!!

Giro Savant uit de doos

Een echt minpunt zijn de bandjes, waarmee je de Savant vast op je hoofd maakt. Deze zijn erg stug. Dit is in de prijsklasse waar de Savant onder valt echter vrijwel altijd het geval. Bij duurdere modellen zullen deze een stuk losser zijn. Een nadeel dat je mee moet nemen bij de keuze voor deze helm. 

De ventilatie van de helm is goed, maar niet denderend. In Nederland zul je hier niet heel veel last van hebben, maar fiets je graag in het (warmere) buitenland, dan kan dat ook een koop argument zijn om voor een andere helm te kiezen. De 25 luchtgaten klinken natuurlijk goed, maar andere helmen zorgen met name door interne kanalisering voor verbeterde ventilatie. De Savant moet het met name van de gaten hebben, wat dus niet optimaal is.

Lees ook onze GoPro Hero 5 Review

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijzen van de Giro Savants liggen tussen de €82 en de € 102. De mips-varianten zijn wat duurder, maar je betaalt dan ook voor extra veiligheid. Een prima prijs voor de uitstekende kwaliteit die we van de Giro-helmen gewend zijn als je het ons vraagt!

Conclusie

Kortom: De Giro Savant is een goede fietshelm voor beginnende fietsers die niet al te lange tochten maakt en die op zoek is naar een fietshelm die doet waarvoor hij bedoeld is: bescherming voor het hoofd bieden. Het is geen uitblinker, maar vooral de prijs-kwaliteitverhouding is erg interessant. En natuurlijk de toevoeging van mips-technologie voor een klein meerprijsje, die je op de fiets extra veiligheid geeft. Zo kun je met een gerust hart de weg op.

 

Terug naar Wielrennen