Dit kan de GoPro Hero 5 allemaal

Dat het een cameraatje is met uitgebreide features, was wel bekend. Maar in dit intro filmpje zie je goed wat er allemaal mogelijk is. 

 

Wij zetten de meest opvallende features voor je op een rijtje in deze GoPro Hero 5 review:

Volledig waterdicht zónder hoesje!

Natuurlijk zijn de GoPro actioncams bekend om het feit dat je ze ook onder water kunt gebruiken. Daar had je tot voor kort wel altijd een waterproof hoesje voor nodig. Met de GoPro Hero 5 is dit verleden tijd. Het cameraatje is namelijk volledig waterdicht zonder hoesje tot wel 10 meter. Hierdoor is het dus mogelijk om het touch screen onder water te bedienen. Gemak staat voorop!

Voice activated

Ga je met je racefiets de berg op en blijf je nét op voldoende snelheid dat je niet omvalt? Het laatste waar je dan zin in hebt is het handmatig aanzetten van je GoPro en het indrukken van de record button om een filmpje op te nemen. De nieuwe GoPro Hero 5 is echter voice activated! Met enkele simpele (engelstalige) voice commands kun je je GoPro een foto laten nemen of een video laten opnemen. "GoPro, start recording" is voldoende om je camera te activeren. Je mist dus nooit meer een film- of fotomoment omdat je je handen niet vrij hebt om je toestelletje aan te zetten!

GoPro Hero 5 beeldstabilisatie

GoPro video's zijn vaak een beetje schokkerig. Dit hoort ergens ook wel een beetje bij het gevoel, maar een klein beetje stabilisatie is toch wel prettig. De GoPro Hero 5 beschikt over elektronische videostabilisatie, waardoor je eenvoudig de shake uit je beeld haalt. De resolutie gaat dan iets omlaag, maar het levert je uiteindelijk wel een mooier beeld op.

The cold hard numbers

Uiteraard zijn er niet alleen nieuwe features toegevoegd. We kunnen je ook nog even voorzien van wat koude, harde cijfers: de camera heeft een 2-inch touch screen. Daarmee kan de GoPro Hero 5 video opnemen in 30fps in 4k kwaliteit. De 12 megapixel camera maakt haarscherpe foto's en daarnaast beschikt het apparaatje over gps. Tenslotte heeft de batterij van de GoPro Hero 5 tot wel 150% meer capaciteit dan zijn voorganger, dus ook daar zijn stappen voorwaarts gemaakt.

GoPro Plus

Wist je dat je de GoPro Hero 5 footage die je hebt geschoten eenvoudig draadloos kan uploaden met een GoPro Plus abonnement? Je footage wordt dan in een cloud omgeving gezet zodat je het eenvoudig kunt editen op een ander apparaat (mobiel of laptop bijvoorbeeld). Dit klinkt heel erg handig, maar vergeet überhaupt dat we dit hebben gezegd, want de hele functie werkt amper tot niet. Enkele zaken die opvielen:

  1. Het uploaden begint pas automatisch nádat je GoPro Hero 5 is opgeladen. Er is geen manier om de upload eerder of handmatig te starten.
  2. Zodra alles is geüpload, blijkt het dat je geen 4k in je cloud hebt staan, maar 1080p.
  3. Vervolgens staat alles online in de cloud, maar kun je nog niet editen. Je moet de footage dan eerst weer downloaden op je telefoon of laptop vóórdat je kunt editen.

GoPro plus is het geld (5$ per maand) op dit moment dus niet waard. Maar dat maakt de GoPro Hero 5 echter niet minder interessant!

Karma accessoires

Drones zijn helemaal van dit moment, en daar heeft GoPro slim op ingespeeld. Daarom kun je nu GoPro Karma aanschaffen. Een systeem dat bestaat uit een zeer goede stabilisator en een drone. We gaan hier niet te diep op in omdat je hier een hele aparte review over kunt schrijven, maar beide GoPro's zijn te koppelen met deze Karma drone en stabiliser, al dan niet met een speciaal koppelstuk.

GoPro Hero 5 Session

Net als bij de vorige Hero 4 release is ook deze keer een GoPro Hero 5 Session uitgebracht: een klein kubusvormig cameraatje dat een beetje een licht uitgeklede variant van de GoPro Hero 5 Black is. De zojuist genoemde voordelen zijn grotendeels ook op de Session ingebouwd.

De Hero 5 Session heeft, net als de GoPro Hero 5 black, de volgende features: waterproof tot 10 meter, beeldstabilisatie, voice activated, wifi upload naar GoPro Plus, 4K video mogelijkheden en de mogelijkheid tot het koppelen met de Karma Drone en Karma Grip accessoires.

Er zijn echter enkele verschillen waarvan we de belangrijkste graag voor je op een rijtje zetten:

  • Uiteraard mist de GoPro Hero 5 Session een touchscreen
  • Session maakt 10 megapixel foto's ipv 12 bij de black
  • Je kunt de batterij van de Session niet eruit halen of vervangen
  • Minder RAW fotografie mogelijkheden
  • Minder mogelijkheden op het gebied van frame-rate
  • Twee microfoons ten opzichte van 3 in de Black

Waar je keuze uiteindelijk naar uit gaat, is voor iedereen persoonlijk. Het prijsverschil tussen de twee is zo'n €100. De GoPro Hero 5 Black kost namelijk zo'n €429,- terwijl je de Session voor honderd euro minder kunt kopen. Daar krijg je natuurlijk ook minder features voor, dus het is afhankelijk van je wensen welke het beste bij je past.

Terug naar Wielrennen