Als eerste: de kwaliteit van een fietsbroek

Je vraagt je misschien af wat is een goede fietsbroek, of misschien zelfs wat de beste fietsbroek is? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Er is een uitgebreid assortiment te krijgen op het gebied van fietskleding en het blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze. Ben je op zoek naar een fietsbroek van hoge kwaliteit? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij de in Zwitserland geproduceerde fietsbroeken. Deze hebben gemiddeld een hogere prijs maar zijn zeer geliefd onder menig wielrenners.

Benieuwd welke merken er allemaal zijn? Lees ons artikel over wielerkleding!

Wat is het verschil van een duurdere broek ten opzichte van een goedkopere broek?

Kenmerken waar vaak naar gekeken wordt bij de kwaliteit van een fietsbroek zijn:

  • de compressie die de broek geeft op de huid;
  • is de broek windproof;
  • is hij lichtgewicht en ademend;
  • biedt de broekbescherming tegen UV straling.

De duurdere broeken bezitten vaker deze kwaliteitsaspecten. Zo hebben de duurdere fietsbroeken vaak ook extra features die extra comfort bieden. We laten je zien welke extra's je krijgt wanneer je bereidt bent wat meer te betalen:

  • Siliconen grippers: dit is vaak een siliconen rand die aan de pijpranden zit en ervoor zorgen dat de broek op zijn plaats wordt gehouden. Geen oprollende pijpjes dus.
  • Compressiewerking: broeken met compressiewerking hebben een effect op de doorbloeding van de spieren. Deze wordt namelijk gestimuleerd waardoor er een optimale bloedcirculatie ontstaat. Dit heeft weer effect op de afvoer van afvalstoffen, waardoor je duurvermogen toeneemt omdat je minder snel verzuurd.
  • Reflectoren: deze zijn niet alleen bij de duurdere varianten aanwezig maar wel een belangrijk aspect, zeker ook in de wintermaanden. Ze zorgen voor extra zichtbaarheid en dragen dus bij aan je veiligheid.

>> Wil je in stijl op je wielrenfiets? Lees hoe je dit doet <<

Het doel van een fietsbroek=comfort bieden

Het hoofddoel van een fietsbroek is het geven van comfort. Dit heeft vooral te maken met de zeem: is deze anatomisch gevormd en zijn de naden plat gestikt? Tegenwoordig zijn er ook naadloze fietsbroeken te verkrijgen (Kiss Air zeem van Castelli en de broeken van Bioracer). Een goede kwalitatieve fietsbroek is ontworpen van sterk maar uiterst flexibel materiaal. Vaak zijn ze windproof, waterafstotend en ademend. Bovendien is het fijn als de broek elastisch is en beschikt over reflecterende elementen.

Uitgelicht: de zeem. Een fietsbroek met of zonder zeem?

We hebben het al even benoemd, maar een fietsbroek met zeem is iets wat we iedere fietser zouden aanraden. Eigenlijk vormt dit het belangrijkste onderdeel van de fietsbroek omdat het je zitbotjes ondersteunt en daarmee je fietsplezier vergroot. Niets is zo vervelend als zadelpijn, zeker ook tijdens bijvoorbeeld een mooie fietsvakantie. Het zou zonde zijn om niet te kunnen genieten van je fijne fietsvakantie omdat je pijn hebt aan je zitvlak.

Zeker bij langere fietsritten kan deze zadelpijn heftige vormen aannemen en ben je er niet zo 1,2,3 van af. Zadelpijn heeft niet enkel te maken met het feit of je fietst met een zeem of zonder, maar ook of je zadel groot genoeg is en de houding die je aanneemt op je fiets (een extra tip om mee te nemen). Verder is het ook zo dat je billen de tijd moeten krijgen om te wennen aan het zitten op een zadel en dat kost een beetje rijtijd. Vertrek dus niet 'zomaar' op fietsvakantie zonder enkele ritjes in je billen.

Terug naar de zeem. Deze zijn te verkrijgen in verschillende diktes en vormen. Vroeger werd de zeem van natuurlijke materialen gemaakt zoals bijvoorbeeld leer en werd er een speciale crème gebruikt om het leer soepel te houden. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van synthetische materialen. Deze zijn soepeler en makkelijk schoon te houden.

Het belangrijkste bij een zeem is dat je zweet goed wordt afgevoerd zodat je billen droog blijven. Een goede fietsbroek met zeem is dan ook zacht, vormt zich goed naar je lichaam en blijft droog. Een zeem die zacht en luchtig is, een goede ventilatie en vochtafvoer heeft wordt door de meeste fietsers als prettig ervaren. Voor een paar euro meer heb je dus vaak wel wat meer comfort door een wat dunnere zeem. Kijk hier dus naar wanneer je je fietsbroek gaat aanschaffen.

Zit er verschil in een dames- of heren fietsbroek?

Vrouwen en mannen zitten anatomisch verschillend in elkaar. Dit heeft ook effect op de zithouding op de fiets. De drukpunten worden anders verdeeld en dit maakt dat er dus speciale fietsbroeken zijn ontworpen voor mannelijke en vrouwelijke fietsers. Zo zit er verschil in de zeem voor een mannenfietsbroek ten opzichte van de zeem in een vrouwenfietsbroek Bij een vrouwen fietsbroek is de zeem korter en smaller ontworpen. Verder zit het verschil in de bretels, bij vrouwen worden deze vaak ontworpen in een kruisconstructie welke rekening houdt met damesborsten. Ons advies is dan ook om nooit voor een unisex fietsbroek te gaan, want hier zul je gegarandeerd spijt van krijgen.

>> Omdat steeds meer dames zijn gaan fietsen, zijn er veel ontwikkelingen die het fietsen voor dames comfortabeler maakt. Zo zit er ook verschil in een racefiets voor dames <<

Welke keuze heb je?

Je weet nu dus dat er wel degelijk verschil zit in dames- en mannen fietsbroeken. Maar dit is niet de enige keuze die je moet maken. Zo heb je korte fietsbroeken, bib shorts en tights bijvoorbeeld. Zo heb je ook speciale wielrenbroeken.

Pasvorm:

  • Pro fit: deze pasvorm is ideaal voor wedstrijdfietsers. Ze zitten nauw aangesloten en aerodynamisch.
  • Performance fit: deze pasvorm zit ietsjes meer comfortabel dan de pro fit, maar biedt nog steeds vele voordelen die je prestaties verbeteren. Denk aan de compressiewerking bijvoorbeeld.
  • Active fit: deze pasvorm wordt vaak gekocht door mensen die beginnen met fietsen. Het zit comfortabel maar je betaalt niet de hoofdprijs voor allerlei extra's. Ben je pas begonnen met fietsen, misschien is dit artikel 'je eerste racefiets kopen' interessant voor je.

Materiaal

Verder speelt het materiaal van de broek een rol. Lycra is de stof waar de meeste broeken van worden gemaakt, maar hier zit ook weer kwaliteitsverschil in. De goedkopere varianten zullen sneller slijten bijvoorbeeld. Ook hebben de wat duurdere varianten vaak platte naden of zijn ze naadloos en is de stof ademend. Je keuze voor het materiaal hangt vooral af van de afstanden die je fiets, waar je fiets en hoe gevoelig je lichaam is voor bijvoorbeeld zadelpijn.

Een handige tip

Een vuistregel die binnen de fietswereld vaak wordt toegepast is dat je onder 15 graden een lange broek draagt of gebruik maakt van beenstukken. Boven de 15 graden ga je dus voor een korte broek.

Soorten fietsbroeken

  • Fietsbroek met bretels:
    Dit type broek wordt ook wel bibshort genoemd en wordt vooral geadviseerd om bij lange ritten te gebruiken of als je optimaal comfort wilt. De bretels biedt ondersteuning, houdt de zeem op zijn plek en beschermt de onderrug tegen kou, wind en regen. Vergeet niet dat je bij het passen in de houding gaat zitten zoals je ook op de fiets zit, anders kun je namelijk niet goed voelen of de fietsbroek juist zit.
  • Fietsbroek zonder bretels:
    Een fietsbroek zonder bretels biedt meer bewegingsvrijheid en wordt vaker gebruikt door vrouwen. Dit type fietsbroek maakt een bezoek aan het toilet ook gemakkelijker. Toch bestaat de kans dat je onderweg je broek omhoog moet hijsen, omdat deze natuurlijk eerder afzakt dan een fietsbroek met bretels. Dit type fietsbroek wordt vaak gebruikt wanneer je binnenfietst.
  • Fietsbroek kort:
    Deze fietsbroek is geschikt voor het zomerseizoen en met het gebruik van beenstukken kun je er ook de herfst nog mee door. Er zijn varianten in stijl voor wielrennen, mountainbiken en recreatief fietsen.
  • Fietsbroek ¾:
    De ¾ fietsbroeken is een tussen maatje. Hij beschermt je knieën en houdt een groter gedeelte van je bovenbenen warm. Deze broek wordt veel in het voor- en najaar gebruikt en kun je goed combineren met extra beenwarmer bijvoorbeeld.
  • Fietsbroek lang:
    Een lange fietsbroek gebruik je in de wintermaanden, bij koude temperaturen. Deze worden vaak ook gemaakt met materiaal dat windproof en waterdicht is. Sommige lange fietsbroeken zijn te verkrijgen zonder zeem. Dit maakt het mogelijk om je korte fietsbroek met zeem er onder te dragen. De kans bestaat echter wel dat je alsnog wrijving krijgt van de naden van je korte broek ten opzichte van je lange broek. Ons advies is dan ook om een lange fietsbroek met zeem aan te schaffen.
  • MTB fietsbroek: loose fit
    De MTB fietsbroeken hebben een loose fit. Deze broeken zien er vaak wat stoerder uit en passen meer bij het imago van de mountainbiker. Deze broeken zijn ook met zeem te verkrijgen. De zeem bij een MTB broek is meer naar het midden geplaatst, omdat je meer rechtop zit op een mountainbike.
  • Winter fietsbroek/gevoerde fietsbroek
    Seizoenskeuzes zijn in Nederland belangrijk, wat hebben natuurlijk een groot deel van de tijd te maken met kou, regen en wind. Een winter fietsbroek is meestal een lange broek. Maar naast dat het een lange broek is, heeft een speciale winter fietsbroek vaak ook een thermo binnen voering en is deze water- en winddicht. Zeker de moeite waard als je van plan bent vaker in de winterperiode te gaan fietsen. Lees ook ons artikel 'Training in de wintertips'.

<< Lees ook hoe je je optimaal voorbereid op een lange fietstocht <<

Hoe kies je de juiste maat?

De juiste maat kiezen is net als bij al je andere kleding erg belangrijk. Wanneer je fietsbroek niet goed aansluit, ga je alsnog last krijgen van wrijvingsplekken of gaat de broek juist knellen. Hierdoor biedt de broek niet de ondersteuning en het comfort die het wel zou moeten bieden. Verder adviseren we je om of in de winkel te gaan passen of online goed in de desbetreffende maattabel te kijken. Zo vallen Engelse en Amerikaanse merken vaak ruimer uit en Italiaanse merken kleiner.

Met de billen bloot?!

Ja, je leest het goed. In de fietsbroek mag je met de billen bloot. Dit kan in het begin best een beetje vreemd voelen, maar je gaat er gegarandeerd je voordeel mee doen. Zoals we al hebben benoemd worden fietsbroeken op een speciale manier ontworpen. Zo worden de naden plat gestikt of zijn de broeken zelfs naadloos. Bovendien worden ze gemaakt van speciaal materiaal zodat het vocht goed opgenomen wordt en zorgt de zeem ervoor dat de drukpunten ondersteuning krijgen. Wanneer je dus een (katoenen) onderbroek draagt heb je meer kans op wrijving en schuren en zul je alsnog natte billen krijgen waardoor je niet prettig op je fiets zit. Dus free je bibs en enjoy your ride ;)

Tips om het langste plezier aan je fietsbroek te beleven

Wanneer je een fietsbroek koopt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Dit heeft voor een groot deel met de kwaliteit van de fietsbroek te maken maar zeer zeker ook hoe je er mee om gaat. Het is belangrijk om je fietsbroek na elke rit uit te wassen, dit zou je ook met de hand kunnen doen: sommige materialen mogen namelijk niet in de wasmachine of droger. Lees dus altijd eerst het wasvoorschrift.
Er is eigenlijk niet te zeggen hoe lang een fietsbroek meegaat. Meestal is het moment dat je voelt dat je zeem niet meer werkt, een teken om te gaan kijken voor een nieuwe. Dit hangt op zijn beurt weer af van hoe vaak je fietst, welke afstanden je fietst en hoe beweeglijk je bent op de fiets.

>> Ook onderhoud aan je fiets is belangrijk, lees ons blog over hoe je je ketting schoonmaakt en vervangt <<

Je fietsbroek van goede kwaliteit online bestellen

De keuze voor je fietsbroek is afhankelijk van je eigen wensen. Ons advies is om na te gaan wat voor een type fietser je bent (recreatief of pro) en wat voor een budget je vrijmaakt voor je fietsbroek. Verder adviseren we je om online diverse merken te vergelijken op bijvoorbeeld materiaalsoort en de verschillende reviews te lezen. Het kopen van een fietsbroek is uiteindelijk een persoonlijke keuze maar de ervaringen van anderen kunnen je wel helpen. Samen met onze tips zijn wij er zeker van dat je de juiste keuze maakt!

Terug naar Koopgids