Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

In slechts 5 stappen een eerste racefiets kopen!

Als je je eerste wielrenfiets gaat kopen, dan kun je met de volgende tips goed aan de slag!

1) Bepaal het budget

Wielrenfietsen komen in talloze verschillende prijsklassen. Van een eurootje of 300 tot meer dan 15.000 euro. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Wanneer je je eerste racefiets gaat kopen, dan kun je het beste beginnen met het stellen van een budget. Voor een beetje fiets betaal je sowieso 800 euro. Onder dit bedrag is de kwaliteit een stuk minder, en dat wil je ook niet. Als je je eerste racefiets gaat kopen, hoef je niet meteen een pronkstuk met een prijskaartje van meer dan 5 cijfers, maar het hoeft ook zeker geen budget "tractor" te zijn.

"Het budget bepaal je heel eenvoudig: hoeveel wil je maximaal aan je fiets uitgeven? Uiteraard dien je rekening te houden met het feit dat je voor 1000 euro geen carbon frame, de beste afmontage en luxe wielen met hoge velgen krijgt."

2) Materiaal: carbon, aluminium, staal of titanium?

Er zijn over het algemeen vier verschillende materialen die gebruikt worden om het frame van racefietsen van te maken. Carbon, aluminium, staal en titanium. Carbon en aluminium zijn veruit het populairst en de kans is dan ook groot dat je keuze tussen deze twee materialen gaat zijn.

Carbon

Als je je eerste racefiets gaat kopen, dan is de kans aanwezig dat je pas recentelijk (of nog helemaal niet) bent begonnen met wielrennen. Houd rekening met het feit dat een carbon frame heel erg licht en stevig is, maar ook erg kwetsbaar. Mocht je vallen en je eindigt onverhoopt met een scheur in je frame, dan is de kans groot dat je tweewieler is afgeschreven.

Aluminium

Een aluminium frame is iets minder stevig, maar wel minder kwetsbaar. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het is wel zo.

"Als je je eerste wielrenfiets gaat kopen, dan is de keuze voor een aluminium frame altijd goed en veilig."

Staal

Staal is een materiaal dat niet vaak meer wordt gekozen. Dit is een legering van ijzer en koolstof en je zult het voornamelijk nog tegenkomen bij traditionele framebouwers. Nadelen van een stalen frame zijn het gewicht en het feit dat er roest kan optreden. Wat ons betreft geen goede en duurzame keuze als je je eerste racefiets gaat kopen.

Titanium

Titanium is een zeer licht en zeer sterk materiaal dat niet gaat roesten. Titanium frames worden veelal niet gelakt, dus een dergelijke fiets heeft een hele pure uitstraling. Het is een hoogwaardig materiaal en daar is de prijs dan ook naar. Voor een eerste racefiets is het niet bepaald een goede keuze, voornamelijk door het prijskaartje.

3) Afmontage / groep bij een eerste racefiets

Zodra je het frame hebt bepaald, kun je gaan kijken naar de afmontage. De afmontage, in de volksmond ook wel "de groep" genoemd, is een verzamelnaam voor de set onderdelen die het schakelen en aandrijven van de fiets verzorgen. Hieronder vallen:

Er zijn verschillende vooraanstaande merken op het gebied van afmontage, namelijk Shimano, Campagnolo en Sram. Elk merk heeft verschillende kwaliteitsniveaus. Zo is Shimano Claris de laagste kwaliteit en Dura-Ace de hoogste kwaliteit. Daartussen vallen, in volgorde, Sora, Tiagra, 105 en Ultegra.

"Shimano is het meestgebruikte merk en is dan ook absoluut een aanrader wanneer je je eerste racefiets gaat kopen. Wij raden aan om sowieso Sora of Tiagra te kiezen."

Bij Campagnolo kun je kiezen voor Athena, Veloce, Potenza, Chorus, Record en Super Record. SRAM biedt diverse kwaliteitsniveaus genaamd Apex, Rival, Force en Red.

3.1) Elektronisch schakelen

Tegenwoordig worden steeds meer fietsen geleverd met elektronisch schakelen. Bij Shimano herken je dit aan Di2 achter de naam van de groep. Bij Campagnolo zie je dan EPS achter de naam staan, en bij SRAM herken je het aan eTap achter de naam. Als je je eerste racefiets gaat kopen, kun je het beste kiezen voor de reguliere groep en het elektronisch schakelen links laten liggen.

3.2) Cassette

Tegenwoordig worden nagenoeg alle fietsen geleverd als dubbel. Dit betekent dat je twee tandwielen aan de voorzijde hebt. Voorheen was triple standaard, en had je dus drie tandwielen voor. Dit komt echter nauwelijks nog voor.

Dan volgt de keuze voor de cassette. Dit is het blok met tandwielen aan je achterwiel. Wanneer je kiest voor een 10-speed (wat ons betreft een prima keuze) dan kies je voor een blok met 10 tandwieltjes. Het grote tandwiel zorgt ervoor dat je heel licht trapt en is dus ideaal om berg op te fietsen. Met het kleine tandwiel trap je heel zwaar, wat dus ideaal is op vlakke stukken met wind mee, of berg af.

  • Wil je graag in de heuvels / bergen gaan fietsen? Kies dan als beginner voor een 11-32 cassette.
  • Blijf je op het vlakke Hollandse landschap? Kies dan voor 11-25 cassette.

4) Welke wielen & banden op je eerste racefiets?

Veelal wordt je fiets geleverd met een standaard wielenset. Deze zijn vaak van oké kwaliteit, maar op de lange termijn is het te overwegen om over te stappen naar een iets betere set. Voor het kopen van je eerste racefiets hoef je je hier echter nog geen zorgen over te maken.

Mocht je wel een keuze hebben op het gebied van wielen, kijk goed naar je gewicht. Vaak staat er een maximaal gewicht bij de wielen vermeld. Houd je hier aan, want anders loop je het risico op gebroken spaken.

Qua buitenbanden raden we aan om als beginner te kiezen voor een band die niet snel lek gaat. Je wil niet elke rit langs de kant staan om je band te verwisselen. Zulke banden zorgen wel voor iets meer rolweerstand, maar voor je eerste racefiets hoef je je hier niet druk om te maken. Goede merken voor banden zijn Schwalbe, Continental en Vittoria.

Wiggle voucher

5) Advies inwinnen voor overige zaken

Iedere wielrenner is anders. Zowel qua lichaamsbouw als qua wensen op het gebied van zijn/haar eerste racefiets. Daarom is het handig om professioneel advies in te winnen bij een wielerspecialist voor bijvoorbeeld de lengte van het crankstel, het ideale zadel, een goede maat stuur / stuurpen en de perfecte racefiets pedalen (tip: Shimano PD-R550 pedalen). Je kunt naar hartenlust vragen afvuren en wint zo een hoop informatie in. Deze informatie kun je gebruiken om de fiets ter plekke aan te schaffen en in te laten stellen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een webshop. Tegenwoordig zijn er talloze webshops die dezelfde kwaliteit bieden voor minder geld. Daarom is het kopen van je eerste racefiets prima online te doen.

Extra tips:

- Als je je fiets online koopt, laat deze dan wel goed afstellen bij een specialist. Ongeacht hoe je fiets eruit ziet: een goede houding is key. Anders krijg je last van allerlei pijntjes en kwaaltjes die al snel het plezier uit het fietsen halen. Voorkom deze ellende dus!

- Tweedehands fiets kopen? Ja, dit is ook een optie. Dit kan via marktplaats of via een wielerspecialist. Vaak hebben deze ook een aantal tweedehandsjes staan.

- Een fietscomputer is handig om je stats bij te houden. Zo kun je bijhouden hoe hard je fietst, hoe ver je fietst, maar ook hoe vaak je pedalen rondgaan per minuut (cadans), het aantal hoogtemeters en andere handige informatie. Een fietscomputer met sensorset is dan ook een aanrader. Garmin is een van de bekendste merken op dit gebied, maar ook Wahoo met de Wahoo Elemnt Bolt is een populaire keuze. Het is echter ook prima om voor een budget variant te gaan, bijvoorbeeld van Sigma. Dan heb je voor slechts een paar tientjes een goede fietscomputer die prima functioneert.

Terug naar Koopgids