InhoudReview / ervaringen: Veel features en veel updates
Wat zit er allemaal in de doos? 
Het apparaat zelf
De Wahoo app als verlengde van de Bolt
Led lampjes instellingen
Auto syncing van de Wahoo Elemnt Bolt
Live tracking
Wahoo Elemnt Bolt icm trainers
Sensoren en de Elemnt Bolt
Turn by turn navigatie
Conclusie
Bekijk de beste aanbieding voor de Wahoo Elemnt Bolt
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Review / ervaringen: Veel features en veel updates

Normaal gesproken is het zo dat een kleine variant van een bepaalde fietscomputer dan ook meteen minder features bevat. Dat is echter niet het geval met de Wahoo Elemnt Bolt. Nagenoeg dezelfde software van de reguliere Elmnt hebben ze namelijk in een kleiner jasje gestopt bij de Bolt. Daar moeten we wel bij vermelden dat de Wahoo Elemnt sinds zijn launch al tig verschillende updates heeft gehad, waardoor deze compleet niet meer te vergelijken is met het apparaat dat begin maart 2016 op de markt kwam.

Wat zit er allemaal in de doos? 

Wanneer je de Wahoo Elemnt Bolt koopt, dan ontvang je een doos met de volgende inhoud:

Wahoo Elemnt Bolt review in de doos

Er zitten nog wat extra accessoires in het pakket, namelijk:

  • Hartslagband 
  • Bike mount
  • Oplaadkabel
  • Trekbandjes om je mount te bevestigen

Het apparaat zelf

De unit van de Wahoo Elemnt Bolt zelf heeft een knopje aan de linkerzijkant van het apparaat, welke wordt gebruikt om het apparaat aan te zetten en om de instellingen te bereiken. Dan zijn er twee knoppen aan de rechterzijkant, waarmee je naar boven en beneden kunt navigeren en bijvoorbeeld instellingen naar boven of beneden kunt bijstellen. Ook zijn er drie knoppen zichtbaar onder het beeldscherm zijn in principe en ok-knop en geven je de mogelijkheid om te wisselen tussen data schermen.

De Wahoo app als verlengde van de Bolt

De Wahoo Elemnt Bolt heeft, net als eigenlijk nagenoeg elke andere fietscomputer, een bijbehorende app. Wat echter redelijk uniek is, is het feit dat je via de app je instellingen gemakkelijk kunt wijzigen. Dus geen gepiel op je fietscomputer, maar gemakkelijk alles via de app instellen. Dit is ontzettend gebruiksvriendelijk. Zo kun je via de app bijvoorbeeld complete extra data schermen toevoegen aan je Wahoo Elemnt Bolt. Maak een nieuwe pagina aan, selecteer de gewenste data fields die je wilt tonen en zet ze vervolgens in de gewenste volgorde. Dit is in no-time gebeurd je gewoon gebruik maakt van je telefoon.

Wahoo Elemnt Bolt app

Led lampjes instellingen

De Wahoo Elemnt Bolt beschikt over een rijtje ledlampjes boven het beeldscherm. Deze lampjes kun je uitschakelen, maar het is ook mogelijk om hier zelf instellingen aan toe te kennen. Zo worden ze meestal gebruikt voor navigatiedoeleinden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat de lampjes je snelheidszone laten zien, of bijvoorbeeld je hartslagzone. Deze zones zijn gemakkelijk in te stellen via de app.

Auto syncing van de Wahoo Elemnt Bolt

De Elemnt Bolt beschikt over een handige auto syncing functie. Zodra je een rit hebt beëindigd, dan zullen de resultaten niet alleen in je Wahoo app verschijnen, maar ook in alle sites die je gelinkt hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan apps zoals Strava, maar ook andere training apps en zelfs DropBox. Je kunt deze accounts allemaal toevoegen via de app.

Strava en de Wahoo Elemnt Bolt werken trouwens exceptioneel goed samen. Zo kun je bijvoorbeeld Strava Live Segments op je Wahoo te zien krijgen tijdens het fietsen (hier heb je wel een Strava Premium account voor nodig). Als je in de buurt komt van een segment, krijg je een melding op je scherm. Bij de start van het segment zie je GO op je scherm staan, en nadat je het segment hebt volbracht, krijg je te zien of je nog wat prijzen of PR's hebt gereden. Works like a charm.

Strava logo

Live tracking

Het is mogelijk om een live tracking link te maken en deze door te sturen naar vrienden en/of familie. Dit zou een leuke functie kunnen zijn, als je bijvoorbeeld ook zaken als de afgelegde route en de snelheid zou kunnen zien. Dit is echter niet het geval. Het is echter wel leuk wanneer je bijvoorbeeld een wedstrijd of event fietst, en dat je familie / vrienden precies weten wanneer jij er aan komt. Ook qua veiligheid kan het wellicht nog iets betekenen, omdat men op ieder moment weet waar je je bevindt, mocht iemand je op moeten gaan halen. Maar goed, dit zijn wel uitzonderlijke situaties. Deze functie zou dus beter uitgedacht kunnen zijn.

Er zijn wel mogelijkheden om middels deze functie andere fietsers te volgen. Deze krijg je dan met naam te zien op je Wahoo Elemnt Bolt tijdens het fietsen.

Wahoo Elemnt Bolt icm trainers

Wanneer je een luxere trainer thuis hebt staan, en daar regelmatig gebruik van maakt, dan is een Wahoo device sowieso een goede keuze. Reden? Je kunt je trainer bedienen met je Wahoo Elemnt Bolt. Zo kun je eenvoudig je wattage en resistance aanpassen. Daarnaast kun je een reeds gereden route "narijden" op je trainer. Dit geldt sowieso voor de Wahoo Kickr trainer, maar ook voor de Snap bike trainer en tegenwoordig zelfs voor alle ANT + FE-C compatible trainers.

Heb je echter een andere third-party app die je trainer bedient, zoals Zwift, dan kun je ook gewoon kiezen voor de passieve modus. Daarin neemt de Elemnt Bolt alleen data op, zoals bij een reguliere fietsrit.

Sensoren en de Elemnt Bolt

Een van de grote voordelen van de Wahoo fietscomputers ten opzichte van bijvoorbeeld Garmin is dat deze compatible zijn met niet alleen ANT+ sensoren, maar ook met Bluetooth Smart sensoren. Soorten sensoren waarmee de Bolt gekoppeld kan worden, zijn bijvoorbeeld hartslag, snelheid, cadans en vermogensmeters.

Turn by turn navigatie

Toen de Bolt net uit was, beschikte deze slechts over minimale navigatiemogelijkheden. Echter, in juni 2017 kwam er een update uit waarmee ze turn by turn navigatie toevoegden aan de Wahoo Elemnt en de Wahoo Elemnt Bolt. Een grote plus! Je kunt zo eenvoudig routes inladen van bijvoorbeeld Strava of andere partijen zoals RideWithGPS. Als je dergelijke accounts al hebt toegevoegd aan je Wahoo, dan zullen de routes automatisch worden gesynced en worden ze zichtbaar onder het kopje 'routes'.

Over het algemeen werkt deze turn-by-turn navigatiefunctie prima, alleen is het soms wat slecht leesbaar als je bijvoorbeeld een specifieke afslag op een rotonde moet nemen. Ook een klein nadeel: als je een foute afslag neemt, dan herberekent de Wahoo Elemnt Bolt je route niet opnieuw. Als je gewoon een u-turn maakt en weer terug op de route komt, is er niets aan de hand. Alleen wanneer er bijvoorbeeld wegwerkzaamheden zijn, kan het voor problemen zorgen. Dan zul je op eigen houtje de route weer moeten vinden.

wahoo elemnt bolt review

Conclusie

Al met al is de Wahoo Elemnt Bolt een zeer goede fietscomputer waar (fanatieke) amateur fietsers goed mee uit de voeten kunnen. Er zijn wat handige zaken toegevoegd waar de gemiddelde amateur niets aan zal hebben, maar waal pro teams wel oren naar hebben. Zo kun je de Wahoo Elemnt Bolt vastschroeven aan de fiets, waardoor deze meegenomen kan worden tijdens de weging. Dit is bijvoorbeeld een van de redenen dat enkele pro teams aan het kijken zijn om over te stappen naar Wahoo.

Aangezien je de Bolt gemakkelijk kunt pairen met tal van sensors, is het een apparaatje dat menig wielerliefhebber kan waarderen. Softwarematig is het een prima fietscomputer, en daarbij treden weinig tot geen bugs op. Er volgen nog steeds regelmatige updates waarbij bugs wordt gefixed, maar veel van deze bugs hebben wij überhaupt niet ervaren. Daarnaast werkt de GPS functie erg fijn, en kunnen we concluderen dat het een van de beste fietscomputers is om te gebruiken op een fietstrainer.

Als we zien hoeveel updates er zijn geweest op de reguliere Elemnt, verwachten we dat er ook nog wat leuke extraatjes voor de Wahoo Elemnt Bolt worden uitgebracht. Maar zelfs zonder deze extra updates is de Elemnt Bolt zijn geld meer dan waard.

Toch meer van de multifunctionele sporthorloges? Bekijk dan deze Garmin Fenix 5S Plus review.

Terug naar Tech