InhoudVerschillende uitvoeringen en nieuwe functies
Wat zijn de nieuwe features van de Garmin Fenix 5 Plus Serie?
ClimbProFull Color KaartenTrendLine PopularityContactloos betalenDe Pulse-OximeterDe juiste soundtrack bij sportactiviteitenNauwkeurige verbeteringen
Overige verbeteringen
Wat is nog hetzelfde?
Zijn er ook nadelen?
Eindconclusie Garmin Fenix 5/5S/5X Plus ervaringen
Aanbiedingen voor alle Garmin Fenix modellen
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Verschillende uitvoeringen en nieuwe functies

De Garmin Fenix 5 Plus Serie is verkrijgbaar in Sapphire uitvoering, alsook in de Titanium/Solar uitvoering. Het horloge beschikt over interessante functies zoals muziek luisteren, nagiveerbare topokaarten en hartslagmetingen. Een aantal van deze nieuwe features zullen wij in deze Garmin Fenix 5 Plus review nader bespreken.

Lees ook: Garmin neemt Tacx over >>

Wat zijn de nieuwe features van de Garmin Fenix 5 Plus Serie?

De nieuwe serie beschikt over een legio nieuwe features, welke wij hieronder zullen bespreken. In vorige Garmin modellen kwamen een aantal van deze functies al voor, maar tot voor kort waren deze nog niet in de Fenix serie verwerkt. Bovendien heeft Garmin enkele features verbeterd. Wij zullen onze Garmin Fenix 5 Plus ervaringen met elke 'vernieuwing' kort bespreken, zodat jij als wielrenner precies weet wat dit nieuwe horloge allemaal kan.

ClimbPro

ClimbPro is een extra feature waar veel sporters met alle plezier gebruik van maken. De klim wordt in verschillende delen opgedeeld, waardoor je gemakkelijk per segment kunt zien wat het stijgingspercentage precies is. Dit is een handige feature als je tijdens moutainbike- of wielrentocht verschillende klims met verschillende stijgingspercentages gaat bedwingen. Per klim krijg je te zien hoe lang je erover doet, wat het hoogteverschil is en hoe steil de helling was. Het is een leuke en interessante feature wanneer je in de bergen op vakantie een fiets- of wandeltocht maakt.

Heb jij zin in een leuke fiets uitdaging in de bergen en wil je graag weten hoe jij deze uitdaging uitgevoerd hebt? De ClimbPro helpt jou deze uitdaging in kaart te brengen. Het in kaart brengen brengt ons naar de tweede feature van deze Garmin Fenix 5 plus review:

Full Color Kaarten

Alle varianten van de Garmin Fenix 5 Plus serie beschikken over full color kaarten die de omgeving nauwkeurig en optimaal in kaart kunnen brengen. Wanneer je een Garmin Fenix 5 Plus koopt, krijg je de full color kaart uit die omgeving er gratis bij. Hoe gaat dit in zijn werk? Bestel je het horloge in Europa, dan krijg je een full color kaart van Europa erbij. Bestel je het horloge in Afrika, dan krijg je een full color kaart van Afrika er gratis bij. Dit betekent wel dat, wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een ander continent, je de full color kaarten moet kopen bij Garmin (of gewoon gratis downloaden via externe aanbieders). Overigens is het wel zo dat je niet per se full color kaarten moet hebben. Ook zonder de full color kaarten krijg je je route op je horloge te zien, maar dan als lijntje, zonder kaart / ijkpunten. Een beetje zoals de oudere Fenix varianten dit momenteel hebben.

TrendLine Popularity

Garmin maakt gebruik van de standaard kaarten, maar wat Garmin extra doet met deze kaarten is verreweg van standaard. Trendline is hier een voorbeeld van. Dit is een speciale en interessante feature die de onder andere wielrenners en hardlopers enorm kunnen waarderen. Garmin gebruikt data van andere Garmin gebruikers en baseert daarop de meest populaire (wielren)routes, wegen en paden. Deze functie heet officieel TrendLine Populairty Routing en garandeert dat jij slechte paden en wegen kunt vermijden en zorgt ervoor dat je de allermooiste wielren- en fietsroutes kunt ontdekken.

Contactloos betalen

De nieuwe Garmin Fenix 5 Plus serie beschikt over een functie die je misschien niet meteen zou verwachten in een sporthorloge: contactloos betalen. Op een eenvoudige manier kun je via de smartphone app van Garmin je creditcard toevoegen, om vervolgens met je horloge te kunnen betalen. Met één zwaai van je pols kun je gemakkelijk je cola en stukje taart afrekenen tijdens je fietsrit. Je loopt dus geen risico om je creditcard te verliezen en je hoeft überhaupt minder mee te slepen tijdens je fietsritje. In de toekomst zal deze vorm van betalen steeds meer worden toegepast, dus dit is een future-proof feature.

Nadeel: vooralsnog kunnen we er in Nederland niets mee. De Nederlandse banken zijn (nog) niet compatible. De verwachting is dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren, maar de vraag is wanneer. Zodra dit kan, zullen we onze Garmin Fenix 5 Plus ervaringen met contactloos betalen uiteraard met jullie delen.

De Pulse-Oximeter

Een unieke feature voor de Garmin Fenix 5X Plus? De Pulse-Oximeter! Dit is een nieuwe en geavanceerde toepassing die handig kan zijn voor mensen die op grote hoogtes sporten. De feature meet de zuurstofwaarde in het bloed. Indien de waardes te laag worden, kan tijdig actie ondernomen worden. Dit is ideaal als je in de bergen fietst, mountainbiket, wielrent, wandelt of hiket.

Een meting duurt ongeveer 10 tot maximaal 30 seconden, waarbij het belangrijk is dat je even stil staat. Via een extra sensor aan de achterzijde van Garmin Fenix 5X Plus meet het horloge de zuurstofwaarde. Het is zowel mogelijk om de meting handmatig te doen als om een automatische meting in te stellen. De automatische meting kan dan bijvoorbeeld om de 15 minuten plaatsvinden, mits je stil genoeg staat.

Om de gegevens optimaal te kunnen lezen, is enige ervaring en kennis vereist. Het horloge geeft namelijk een percentage. Een mogelijke optie kan zijn dat de zuurstofwaarde 75% is, of zelfs 95%. Er is geen duidelijke 'danger zone', aangezien dit per persoon én situatie verschilt. Wanneer je de functie genoeg gebruikt, kun je zelf gemakkelijk bepalen welke waardes voor jou goed en minder goed zijn.

Garmin begeeft zich met deze functie in het gebied van medische instrumenten, wat vrij onderscheidend én uniek an sich is. Garmin streeft er namelijk naar om voor de échte sporter een compleet pakket te bieden. Met de Garmin Fenix 5 Plus Series is het streven ongetwijfeld gehaald.

Toch meer van de reguliere fietscomputers? Lees dan onze Wahoo Elemnt Bolt review!

De juiste soundtrack bij sportactiviteiten

Deze functie was al beschikbaar op andere Garmin devices, maar nu is ook de Garmin Fenix 5 Plus serie voorzien van de muziek feature. Luister je tijdens het wielrennen graag naar je lievelingsnummers voor extra motivatie? Door Bluetooth oortjes te connecten met je Fenix 5 Plus horloge, kun je optimaal genieten van jouw favoriete muziek tijdens het sporten. Alle horloges hebben zo'n 10 GB opslagruimte die gebruikt kan worden voor muziek. De nummers kunnen handmatig gedownload worden en naar het horloge gekopieerd worden, maar je kunt ook gebruik maken van diverse streaming diensten.

Momenteel is Spotify nog niet mogelijk, maar dit zal hopelijk in de toekomst wel mogelijk zijn, Spotify moet zelf nog over de brug komen. EDIT: sinds oktober 2018 is het mogelijk om via je Spotify Premium account muziek te luisteren via je Garmin Fenix 5 Plus sporthorloge. Hoera! Telefoons of MP3 spelers meenemen tijdens het sporten is verleden tijd: met de Fenix 5 Plus serie draag je je muziek gewoon aan je pols. 

Nauwkeurige verbeteringen

Dat Garmin Fenix 5 Plus horloges over diverse nieuwe features beschikken, heb jij in de bovenstaande alinea's al kunnen lezen. Naast deze nieuwe features heeft ook bestaande functies verbeterd. Denk hierbij aan een verbeterde hartslagmeting, verbeterde GPS en meer. Hieronder zullen wij deze voorzieningen even kort bespreken.

ANT+ Connectivity
De voorgaande horloges, zoals de Garmin Fenix 5 en 5S, hadden wel eens connectieproblemen met de ANT sensors. Deze problemen zijn echter met de nieuwe plus serie verleden tijd. De hardware in de sensors is compleet aangepast, je bent er dus van verzekerd dat je de correcte data binnenkrijgt. Bovendien is het mogelijk om meerdere sensors te plaatsen. Een voorbeeld kan zijn dat je een set sensors op je racefiets en een set op je mountainbike plaatst. De Garmin Fenix 5 Plus zal automatisch connectie maken met de juiste set. Je hoeft dus nooit meer sensoren over te zetten.

Galileo GPS
De Galileo is een nieuwe GPS functie die toegepast is op de gehele Fenix 5 Plus Serie. De GPS is zeer accuraat, het is een van de meest accurate GPS metingen die een horloge ooit gerealiseerd heeft. In de praktijk spelen veel factoren mee die de nauwkeurigheid van de meting kunnen beïnvloeden, zoals hoge gebouwen, elektriciteitskabels of andere vormen van storing. Dus af en toe kan het best dat er nog wat kleine afwijkingen in zitten , maar over het algemeen is de GPS functie flink verbeterd.

Overige verbeteringen

Behalve de bovenbenoemde verbeteringen, zijn er nog enkele andere verbeteringen die het noemen waard zijn. Hieronder tonen wij enkele verbeteringen:

 1. Voor de fanatieke golfers onder ons: er zijn ruim 40.000 golfbanen toegevoegd.
 2. De batterij is verbeterd: de Garmin Fenix 5X Plus meet ruim 32 uur in de 1-seconde-GPS-modus. In de Ultra Track modus kan maar liefst 85 uur gemeten worden.
 3. Appjes en andere notificaties worden niet meer direct getoond in het scherm van je horloge, wat privacy-technisch erg prettig is. Om de berichten te kunnen zien, dien je je pols te draaien of kun je handmatig op een knop drukken.

Wat is nog hetzelfde?

De nieuwe Garmin Fenix 5 Plus horloges beschikken dus over heel wat nieuwe features, er zijn echter ook features die nagenoeg hetzelfde zijn gebleven, aangezien deze altijd goed gefunctioneerd hebben. Een voorbeeld is het bijhouden van het slaappatroon, deze werkt nog als vanouds. Na een lange fietsrit lekker je bed in waar jij kunt uitrusten voor een nieuwe (fiets)uitdaging? De Garmin Fenix 5 Plus Series trackt precies hoe diep jij die nacht slaapt.

Verder zijn er een groot aantal sportactiviteiten die de Garmin nog steeds voorgeprogrammeerd heeft:​

 • Climb
 • Kayak, Row, Row Indoor, SUP, Boar
 • Triathlon, Multisport, Swimrun
 • Bike, Bike Indoor, MTB
 • Run, Trail Run, Treadmill, Indoor Track, Hike, Walk
 • Golf, TruSwing (golf)
 • Tactical, Navigate, Track Me, Project Waypoint, Other (custom)
 • Ski, Snowboard, XC Ski
 • Strength, Cardio, Elliptical, Floor Climb, Stair Stepper, Jumpmaster, Yoga

Zijn er ook nadelen?

Over veel nadelen beschikt de Garmin Fenix 5 Plus Series nagenoeg niet. Wat een nadeel kan zijn, is dat het horloge niet over een touchscreen beschikt. Ze hebben touch screen achterwege gelaten omdat een het veel stroom kost, en daarbij is een touch screen moeilijk bedienbaar wanneer je gesport hebt en zweethanden en -vingers hebt.

En ander nadeel is dat de prijs vrij hoog is. De meest voordelige variant is de Garmin Fenix 5 Plus en die kost al een whooping €699,-. De duurste is de Garmin Fenix 5X Plus Sapphire en die kost maar liefst €1149,-. We weten dat dit niet bepaald goedkoop is, maar de prijs is niet geheel uit de lucht gegrepen, gezien alle nieuwe features waarover het horloge beschikt. Voor de echte fanatieke sporter is het horloge elke cent ongetwijfeld waard.

Eindconclusie Garmin Fenix 5/5S/5X Plus ervaringen

De conclusie is dat Garmin zich wederom overtroffen heeft. Het horloge beschikt over onnoemelijk veel nieuwe features én verbeteringen waar de échte fanatieke sporter van kan dromen. De prijs van het horloges is niet laag, maar iedere fanatieke sporter krijgt wat hij/zij nodig heeft, en méér. Ben je een beetje een data-nerd als het op sporten aankomt? Hou je graag alles bij wat je doet, en analyseer je graag je ritten en inspanningen? Ben je fanatiek wielrenner / mountainbiker, of wellicht (ook) beoefenaar van andere sporten? Dan zul je de Garmin Fenix 5 Plus Serie ongetwijfeld enorm waarderen. Pluspunt: er zijn veel verschillende kleuren, uitvoeringen en materialen verkrijgbaar, waaronder een rosé gouden variant. 

Kortom: de Garmin Fenix 5 Plus opent een sportwereld vol met belangrijke, handige en geavanceerde features, en dit alles zit in een stijlvol horloge om je pols.

Update: Inmiddels heeft Garmin een nieuwe versie van de Fenix uitgebracht: Lees hier onze review van de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X.

Terug naar Tech