InhoudWat is er verbeterd ten opzichte van de Fenix 5(+)-serie?
Wat is het verschil tussen de Garmin Fenix 6 Base en Pro serie?
De basisfuncties van de Garmin Fenix 6 serie
Welke sensors ondersteunt de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X allemaal?
Sportactiviteiten tracken met de Garmin Fenix 6 serie
PacePro op de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X
Zo werkt PacePro
Maps & trendline
Opladen met zonne-energie
Wat kost de Garmin Fenix 6 serie?
Conclusie: is de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X zijn geld waard?
Aanbiedingen voor alle Garmin Fenix modellen

Wat is er verbeterd ten opzichte van de Fenix 5(+)-serie?

Garmin heeft het voor elkaar gekregen om een flink aantal nieuwe features in hun nieuwe toestel te stoppen. Logisch, want ze hebben deze niet voor niets de Garmin 6 gedoopt. Bij elk nieuw cijfer mag je dus wel weer de nodige upgrades verwachten, en we kunnen je vertellen, Garmin stelt niet teleur.

 • De Garmin Fenix 6 heeft dus een Pro en een Base model. Het Pro model is uitgerust met enkele extra's zoals muziek, wifi en (golf) kaarten.
 • Zoals je op basis van de 5-serie mocht verwachten, is de Garmin Fenix 6 in drie varianten verkrijgbaar, namelijk:
  >> Garmin Fenix 6S (diameter 42 mm)
  >> Garmin Fenix 6 (diameter 47 mm)
  >> Garmin Fenix 6X (diameter 51 mm)
  Overigens zijn de diameters gelijk aan modellen in de 5-serie.
 • Ook zijn de horloges minder dik/hoog dan de vorige serie. De Garmin Fenix 6S is 10% dunner dan zijn voorganger. De 6 is 7% dunner en de Garmin Fenix 6X maar liefst 15% dunner!
 • Handig: de laadkabel van de Fenix 6 serie is dezelfde als die van de 5.

Dan komen we bij de (naar onze mening) interessantste feature die ze hebben toegevoegd. No worries, we gaan er later in deze Garmin Fenix 6 review dieper op in.

 • "Opladen" met zonne-energie middels een geïntegreerd zonnepaneeltje (alleen in de Garmin Fenix 6X)
 • PacePro: deze functie is eigenlijk een digitale versie van de welbekende Pace Band, welke je kunt gebruiken tijdens runs en wedstrijden.
 • De MARQ Expedition ultra-long mode zorgt ervoor dat je lange tijd GPS activiteiten kunt doen. Alle andere functionaliteiten van het horloge worden dan afgesloten, met uitzondeing van reduced-rate GPS.
 • De heatmaps die de Garmin Fenix 5+ serie al had, zijn nu zichtbaar gemaakt op de Garmin.

Sportspecifieke features op de Garmin Fenix 6 serie

 • Meer dan 2000 verschillende skigebieden over de hele wereld staan ingeladen op de Garmin Fenix 6 serie.
 • Ook zijn er golfkaarten ingeladen.
 • Een hele fijne: je kunt nu ook je hartslag via je pols meten ónder water. Ideaal voor zwemmers!
 • Meerdere datavelden zichtbaar per pagina. Op de Garmin Fenix 6X kun je maar liefst acht velden zichtbaar maken. Op de 6 en 6S zijn dit zes velden.

Dan zijn er nog wat extra zaken rondom batterijduur die de moeite waard zijn om te benoemen.

 • Zo is er de Power Manager feature, die je gedetailleerde informatie geeft over de hoeveel impact sommige features / functies hebben op de algehele batterijduur.
 • Ook is er een Power Modes functie, waarmee je verschillende batterij modussen kunt creëren waarin je ziet hoeveel resterende batterijtijd je nog hebt met een bepaalde activiteit.
 • Ook is er een ultra-low battery mode. Deze geeft je 80 dagen batterijduur voor de 6 en 6S, en maar liefst 120 dagen voor de 6X (maar wel alleen met de basis horlogefuncties).

Tenslotte nog wat kleine zaken rondom gebruiksvriendelijkheid:

 • Kaarten thema's, zoals hoger contract, een thema voor in het donker, een outdoor thema etc. etc.
 • Je kunt drie Garmin widgets in één keer bekijken, aangezien ze verkleind kunnen worden tot 1/3 van je scherm.

Wat is het verschil tussen de Garmin Fenix 6 Base en Pro serie?

Zoals we al aangaven, zijn er dus twee verschillende series binnen de modellen: de basis serie en de pro serie. Het verschil zit em in de volgende zaken

Deze functies heeft de Pro wel en de Base niet:

- Muziek
- Kaarten
- WiFi

Overigens bestaat de Garmin Fenix 6X niet als Base model, maar alleen als Pro model.

Hoe verhoudt zich dit tot de Garmin Fenix 5 serie? Eigenlijk kunnen we stellen dat Garmin de regulier 5-serie heeft opgefrist, wat de Fenix 6 Base serie is geworden. De Garmin Fenix 5 plus serie is geüpgrade naar de Garmin Fenix 6 Pro.

De basisfuncties van de Garmin Fenix 6 serie

De Garmin Fenix 6 / 6S / 6X heeft, net als zijn voorgangers, de nodige basisfuncties. Zo kun je vanuit je homescreen door en widgets klikken die je zelf hebt ingesteld. Bijvoorbeeld de muziekfeature (als je die hebt), je agenda, aantal stappen + stappendoel, laatste activiteit etc. etc. Het unieke aan de 6-serie is dat je nu meerdere widgets op één pagina kunt tonen. Dus minder klikken, en meer info op één pagina. Handig!

Een leuke extra metric die is toegevoegd, is de Body Battery. Je begint na een goede nachtrust met bijv. 100% en gedurende de dag zal dit percentage verder afnemen. Een zware sportactiviteit zorgt uiteraard voor een snellere afname, en wanneer je even relaxt op de bank ligt, dan zal je percentage ook weer stijgen. Kortom: best een leuke feature.

Uiteraard zijn ook de overige basisfuncties weer terug, zoals de sleeptimer, welke aangeeft hoe je hebt geslapen (diepe slaap, lichte slaap, wakker). Verder is de PulseOx meter, welke je zuurstoflevels in je bloed meet, mee overgekomen van de Garmin 5X Plus. Deze functie is nu te vinden op de gehele Garmin Fenix 6 serie. Overigens moet je je heel erg stil houden om een goede meting te krijgen, dus tijdens sport heb je er niets aan. Het is echter wel een handige functie om je zuurstoflevels tijdens je slaap te tracken.

Welke sensors ondersteunt de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X allemaal?

Wat betreft ondersteunde sensors, kun je je hart ophalen. Net als de Garmin Fenix 5 + serie, ondersteunt de gehele 6 serie de volgende sensors:

Bluetooth koptelefoon, HRM, Snelheids- en cadanssensors, vermogensmeters, VIRB action camera's (vergelijkbaar met de GoPro maar dan van Garmin zelf), Footpods (voor zowel indoor als outdoor hardloopafstanden te meten), Garmin Tempe sensor (om temperatuur te meten), Garmin RD Pod (voor running dynamics), Shimano Di2, diverse elektronische fietssensoren, Muscle O2 en voor de outdoorliefhebbers de Garmin InReach.

Sportactiviteiten tracken met de Garmin Fenix 6 serie

Uiteraard is Garmin in de eerste instantie een outdoorhorloge, dus je hebt de mogelijkheid om tal van sporten te tracken. Bijvoorbeeld hardlopen en Fietsen. Maar ook deze sporten indoor, dus indoor fietsen, loopband hardlopen etc. Verder zijn wintersporten vertegenwoordigd, zoals skiën, snowboarden en langlaufen. Multisporten staan ook in het lijstje, zoals triathlon en duathlon (swim-run). Tenslotte watersporten, zoals zwemmen, open water zwemmen, kayakken, roeien en boating.

Verder zijn er tal van andere opties die ook in de sportschool te vinden zijn, zoals krachttraining, yoga, stairstepper, Elliptical etc.

Staat je sport er niet tussen? No worries, je kunt sporten toevoegen en je datascreen helemaal custom laten aansluiten.

PacePro op de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X

Er wordt veel geschreven over de PacePro, bijvoorbeeld dat het je een hardloop pace geeft op basis van het stijgingspercentage. Dit is echter niet waar. Het is eigenlijk veel bruikbaarder dan dat. PacePro op de Garmin Fenix 6 / 6S en 6X is namelijk vergelijkbaar met het bekende pace armbandje dat je hardlopers vaker ziet dragen. Het geeft je dus een soort "race plan" waaraan je je kunt houden, maar dan compleet digitaal, op je horloge!

Zo werkt PacePro

Je maakt een route in Garmin Connect (of in de Pro variant op het horloge zelf, maar dit is veel minder gebruiksvriendelijk). Vervolgens kies je een doel. Je kunt kiezen voor een doeltijd voor de gekozen route, óf voor een doel pace voor de gekozen route. Vervolgens krijg je te zien hoe je route eruit ziet, verdeeld in ofwel kilometers ofwel miles. Je krijgt dan ook een doelpace voor de specifieke kms/ miles te zien.

Daarna kun je gaan spelen met de instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je negative splits wil lopen (langzamer beginnen, sneller eindigen), of juist positive splits (snel beginnen, langzamer eindigen). Ook kun je aangeven hoe je heuvels loopt (snel, langzaam). Wat je ook kunt doen is de route niet indelen in kilometers of miles, maar juist in uphill of hill secties. Dit is vooral interessant wanneer je in de heuvels loopt waar waarschijnlijk geen enkele stuk echt vlak is.

Het is een handige functie omdat je je als hardloper gaat focussen op korte-termijn doelen (die ene kilometer/mile) in plaats van het complete plaatje. Dit geeft je veel meer rust en motivatie voor die ene kilometer/mile.

Maps & trendline

Niet compleet nieuw, die trendline, want de Fenix 5 en 5+ serie had em ook, en zelfs de Garmin Edge 1030 en 520+. Trendline is in principe het volgende: ze leggen tal van gedane workouts over elkaar op de kaart, en halen er zo dus de populaire routes uit. In de vorige garmins zag je deze routes echter niet. Dat is nu aangepast. Nu zie je namelijk in de kaart met een paarse kleur hoe populair een straat / route is.

Opladen met zonne-energie

Waar in de Garmin Fenix 5X Plus de PulseOx meter als unieke feature werd toegevoegd, hebben ze nu gekozen voor een sterk staaltje innovatie: Opladen met zonne-energie. De Garmin Fenix 6X is namelijk voorzien van een strip van 1mm breed in het display van het horloge, welke functioneert als zonnepaneel. Deze strip heeft een fotovoltaïsche level van 100%, wat betekent dat het 100% van de zonkracht kan gebruiken en kan omzetten in energie. Behalve deze strip, zit er ook nog een dergelijk paneel onder het display. Dit paneel heeft slechts een fotovoltaïsch level van 10% , waardoor deze dus minder van de zonkracht kan gebruiken. Maar het paneel is uiteraard wel veel groter in oppervlak.

Het doel van solar opladen is niet zozeer dat je je hele horloge ermee kunt opladen. Het zorgt er voor dat je je horloge veel langer kunt gebruiken. De batterijduur wordt dus verlengd.

Dit is vooral fijn tijdens langere outdoor activiteiten zoals lange hikes en triathlons, waar je veel buiten bent en lang de GPS functie gebruikt. De impact op je batterij wordt zo een stuk lager.

Wat kost de Garmin Fenix 6 serie?

Dan de vraag die iedereen altijd stelt (en terecht): wat kost de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X? Dit is, uiteraard, geheel afhankelijk van het type toestel dat je koopt.

Dit zijn de prijzen:

 • Garmin 6 & 6S BASE €599,-
 • Garmin 6 & 6S PRO €699,-
 • Garmin 6 & 6S Sapphire €799,- (speciale modellen gaan tot €899,-)
   
 • Garmin Fenix 6X PRO €749,-
 • Garmin Fenix 6X Sapphire €849,- (speciale modellen gaan tot €949,-)
 • Garmin Fenix 6X Pro Solar €949,- / €1099,-

Shops waar je de nieuwe Garmin Fenix 6 kunt kopen zijn o.a.:

Conclusie: is de Garmin Fenix 6 / 6S / 6X zijn geld waard?

Laten we eerlijk zijn: de nieuwe Garmin heeft wel weer wat leuke features verzameld waarvan je als sportfanaat (of sporthorloge fanaat) zal zeggen: yes please! Maar zoals het met deze zaken altijd gaat: het ligt er allemaal aan of je het gebruikt en nodig hebt.

Sowieso zijn wat ons betreft de verbeteringen op het gebied van batterijduur absoluut de moeite waard. De Fenix 5S Plus (als je deze tenminste constant de hartslag laat opmeten), gaat bizar snel door zijn batterij heen. Dat is in de 6-serie dus gedeeltelijk opgelost (of in ieder geval verbeterd). Vooral de Solar technologie laat ons hart wel sneller kloppen. Beslist iets wat we in de gaten moeten houden, want we verwachten dat deze technologie straks in alle nieuwe Garmin producten wordt ingebouwd. En terecht: het werkt!

Is het toestel perfect? Nee, er zitten soms nog wat rare kronkels in de GPS, maar behalve dat is het toch een mooie nieuwe additie in de Garmin Fenix familie.

Is het zijn geld waard? Het zullen altijd dure speeltjes blijven, maar het zijn dan ook kwalitatieve horloges waar je de komende jaren wel mee vooruit kunt. Het ligt geheel aan jouw wensen en eisen of het daadwerkelijk zijn geld waard is. In de 5+ serie vonden we het niet geheel noodzakelijk om extra diep in de buidel te tasten voor de PulseOx, maar voor de Solarfunctie leggen wij in ieder geval graag wat extra euro's neer.

Terug naar Tech