InhoudWat is het verschil tussen een heren- en dames racefiets?
Wat voor soort dames racefiets heb je nodig?
De dames wielrenfiets
Mountainbike voor dames
Hybridefiets
Maak je dames racefiets af met de juiste onderdelen
Extra tips bij het kopen

Wat is het verschil tussen een heren- en dames racefiets?

Mannen en vrouwen hebben eigenlijk een compleet andere bouw, en hebben dus ook andere behoeften en eisen op het gebied van de geometrie van de fiets. Zo is het bovenlichaam over het algemeen korter, en zijn de benen in verhouding juist iets langer. Voorheen werden eigenlijk alleen standaard racefietsen verkocht, welke eigenlijk herenfietsen waren. Veel dames konden daar prima mee uit de voeten, maar er waren ook genoeg vrouwen waarbij een dergelijke fiets gewoon niet paste.

dames racefiets wielrenfiets kopen

Omdat ook steeds meer dames op de racefiets stapten, zijn er speciale damesfietsen op de markt gebracht. De bovenbuis is korter en deze komt lager op de zitbuis uit. De balhoofdbuis is juist iets hoger, de stuurpen vaak iets korter en het stuur is compacter en smaller. Tenslotte wordt de fiets voorzien van een speciaal dameszadel.

Wat voor soort dames racefiets heb je nodig?

Dit moet je natuurlijk als eerste duidelijk hebben. Er zijn namelijk veel verschillende soorten damesfietsen waar je uit kan kiezen. Vrouwen kunnen kiezen tussen een specifieke damesfiets, of een unisex fiets. De laatste wordt dan uiteraard voorzien van een passend dameszadel en een geschikt stuur, waardoor de fiets net zo geschikt is als een damesmodel.

Allereerst kun je jezelf het beste afvragen waar je de fiets voor gaat gebruiken. Ben je een echte wegfietser en rijd je dus het liefst over verharde wegen? Of ben je juist iemand die graag een zijpaadje neemt en ook regelmatig onverharde stukken meepakt. Of fiets je juist het liefst alléén maar onverhard, bijvoorbeeld in de bossen? Denk na waar je de fiets voor gaat gebruiken en kies vanuit daar dus een fietsstijl.

Daarnaast is het ook belangrijk om een budget in gedachten te nemen. Je kunt namelijk ontzettend veel geld kwijt zijn aan een fiets. Van slechts enkele honderden euro's tot vele duizenden euro's.

De dames wielrenfiets

Wielrenfietsen worden meestal gebruikt voor langere ritten over verharde wegen. Een lekker sportieve fiets dus. Deze fietsen zijn bijna altijd ontworpen met een drop stuur en ze zijn vrij licht van gewicht. Hierdoor kunnen ze sneller heuvels op gaan en dankzij de verschillende handposities kunnen afdalingen ook erg leuk zijn!

Binnen de dames wielrenfietsen zijn 'race-', 'sportieve-' en 'relaxte-' fietsen te onderscheiden. De echte racefietsen hebben een agressievere zitpositie dan de andere twee soorten fietsen. Deze zijn wat comfortabeler voor langere ritten en daar zit je wat rechter. Traditioneel hebben deze fietsen velgremmen, maar meer recent zijn er schijfremversies ontstaan. Schijven zorgen voor betere remkracht in de regen. De racefietsen hebben over het algemeen smalle banden van 23 mm of 25 mm - de bredere band is comfortabeler en voelt veiliger in bochten.

Mountainbike voor dames

Mountainbikes zijn er in veel verschillende stijlen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: lekker off road fietsen, over onverharde paden met zand en modder. De fietsen hebben daarom ook brede banden met een ruw oppervlak. Deze fietsen zijn ideaal voor de trail- bos- en modder fietsers!

Men kiest meestal voor een hardtail dames mountainbike, met alleen vering aan de voorkant. Deze is geschikt voor de meeste trails en bospaden. Ga je echter voor de écht uitdagende paden, met veel oneffenheden zoals stenen en boomwortels, dan is een full-suspension dames mountainbike wellicht een betere keus. Deze heeft zowel voor- als achtervering.

dames mountainbike

Wielmaten voor dames mountainbikes variëren - van 26 inch tot 27,5 inch tot 29 inch. Hoe grote de wielen, hoe meer kracht het kost om op snelheid te komen. Maar als je eenmaal op snelheid bent, dan ben je sneller en kun je eventuele obstakels gemakkelijker passeren. De meeste fietsmerken die dames mountainbikes maken, geven de voorkeur aan de 26,5 inch-optie. Maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor de 29er liefhebbers.

Hybridefiets

Hybride damesfietsen zijn fietsen met over het algemeen een plat stuur. De fietsen zijn geschikt voor tal van terreinen. De uitvoeringen kunnen zeer sterk variëren: sommige dames hybride fietsen zijn vrij sportief, met brede banden en vering voor off-road gebruik, terwijl anderen juist dunnen en gladde banden hebben, voor snelle ritten door de stad.

De 'Dutch style', of 'sit up and beg'-fietsen zitten ook in deze categorie. Deze fietsen zorgen dat de rijder heel rechtop zit en ze zijn vaak erg onderhoudsarm. Ze hebben meestal een kettingkast om te voorkomen dat olie van de fietsketting je kleding raakt, en ze hebben vaak vrij weinig versnellingen. Dit, in combinatie met hun vaak zwaardere frames, betekent dat ze het beste zijn om over vlak wegdek te fietsen. Ook zijn de fietsen veelal voorzien van bagagedragers en manden. Het zijn dus ideale "alledaagse" fietsen om mee naar je werk te fietsen of boodschappen te doen.

Maak je dames racefiets af met de juiste onderdelen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een bepaald type fiets, dan kun je deze vaak nog helemaal personaliseren en aanpassen zodat deze geheel voldoet aan jouw wensen en behoeftes. Het basis model, het goedkoopste model, heeft allemaal instap-level onderdelen. Denk hierbij aan een goedkopere groepset en wielset. Dit hoeft niet verkeerd te zijn: zeker voor beginners is dit veelal voldoende.

Extra tips bij het kopen

Het beste is om een max. budget te stellen, en dan te kijken naar het hoogst haalbare binnen dan budget.

Tot op zekere hoogte is het in de fietswereld zo dat je méér betaalt voor betere kwaliteit. De vraag is alleen: in hoeverre benut je het volledige potentieel van de betere onderdelen? Ben je iemand die standaard max. 50km per keer rijdt, en alleen in goed weer rijdt? Dan is de vraag of je moet investeren in een top-notch wielset, groepset en frame. Maar vaak is een instapmodel toch ook weer té basic. Dus kijk naar het maximale bedrag wat je wilt uitgeven aan een dames racefiets, en haal daar het maximale uit.

Terug naar Koopgids