Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Waarom maak je gebruik van armwarmers?

In het fietsseizoen wordt er normaliter een stop ingelast tijdens de herfst- en wintermaanden. Een groot aantal wielrenners wil daarentegen de training voortzetten en graag buiten het seizoen ook op de fiets stappen. Dit is mogelijk, maar vereist een andere manier van kleden. Zo zorgt het dragen van een lange broek of een korte broek met beenwarmers dat je benen tijdens het fietsen warm worden gehouden. Voor de armen kan er gekozen worden voor fiets armwarmers. Je armen blijven hierdoor tijdens een fietsrit warm, zonder dat je een fietsshirt met lange mouwen draagt. Wanneer je het warm krijgt, kunnen de armwarmers tijdens het fietsen eenvoudig uit worden getrokken.

Waar let je op bij de aankoop van armwarmers voor het fietsen?

Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten wanneer je armwarmers voor het fietsen gaat kopen. Zo moet je letten op de stof en structuur van de armwarmers maar ook op de isolatie. Er zijn namelijk een aantal verschillende soorten armwarmers voor het fietsen te koop. Wij zullen hier uitleggen waar je per onderwerp op moet letten wanneer je deze gaat kopen.

- De isolatie 

Jij kan het wielerseizoen uitrekken. Dit doe je door armwarmers tijdens het fietsen te dragen. Houdt er wel rekening mee dat je hiermee natuurlijk niet in de vrieskou gaat fietsen. Koude lentedagen en frisse herfstperiodes of zachte winterdagen kunnen wel opgelost worden met armwarmers. Het is dan wel verstandig om een paar armwarmers voor het fietsen te kopen met een goede isolatie. Armwarmers met een goede isolatie vormen een dun laagje tussen de huid en de armwarmer. Deze lucht wordt opgewarmd en heeft een isolerend effect. 

- De materialen die gebruikt worden

De meeste armwarmers worden gefabriceerd van Lycra of  'Roubaix' stof, wat een met fleece gevoerde combinatie van Lycra en nylon is.  Lycra is op zichzelf staand een eigen merknaam, maar wordt in Nederland gezien als een stofsoort. Lycra is in vier verschillende soorten verkrijgbaar.

  1. Standaard
  2. Soepel
  3. Stevig
  4.  Katoen

Lycra stof blijkt als eigenschap erg licht, koel en elastisch te zijn. Door haar elasticiteit blijft de stof goed vast zitten aan de huid en geeft het tevens een soort compressie. Het zorgt voor een goede ondersteuning en verwarming van het lichaam. Dit maakt dat Lycra de ideale eigenschappen bezit die nodig zijn voor de perfecte armwarmers voor te fietsen. Daarom wordt de stof tegenwoordig ook veelvuldig gebruikt in de wielersport. 

- Waterafstotend

Om tijdens koude en natte dagen tijdens het fietsen warm te blijven, moet een armwarmer waterafstotend zijn. Veel fiets armwarmers beschikken over een duurzame waterafstotende behandeling (DWR). De weefselbehandeling bindt zich aan de individuele vezels in de armwarmers en zorgen hiermee dat waterdruppels van het materiaal af rollen. Let daarom bij de aanschaf op dat fiets armwarmers dergelijke behandeling hebben gehad.

DWR-behandelingen zijn overigens niet permanent en zullen na verloop van tijd uitwerken. Door een spray aan te schaffen, maak je je fiets armwarmers binnen 10 minuten weer waterafstotend.

Hoe vind ik de juiste armwarmers voor het fietsen?

Het is van groot belang dat je armwarmers tijdens het fietsen gebruikt die gemaakt zijn materialen met vochtafvoerende eigenschappen. Zo blijft je huid droog en warm, waardoor je het niet koud gaat krijgen. Armwarmers zijn daarom ook zo ontworpen dat ze een bepaald niveau van thermische bescherming bieden. Sommige van deze armwarmers kunnen zelfs membranen hebben die speciaal ontworpen zijn om water- en windafstotend of zelfs bestendig te kunnen zijn.
Bij de aankoop van je armwarmers voor het fietsen moet je naar een aantal verschillende aspecten kijken. Om een goed paar te kopen, moet je hierop letten:

  1. Constructie
  2. Pasvorm
  3. Veiligheid
  4. Voering


De constructie

Als eerste bespreken we de constructie van de armwarmers. Armwarmers voor het fietsen moeten namelijk goed in elkaar zitten om de kou buiten te houden. Een goede armwarmer is daar opgebouwd uit een aantal panelen. Sommige van deze panelen zijn voorzien van wat extra flexibiliteit of stabiliteit. Dit is bijvoorbeeld nodig bij de ellebogen. Sommige armwarmers voor het fietsen bestaan immers bij de elleboog uit een dunne laag stof, waardoor op en duur de stof in combinatie met zweet erg kan gaan schuren. Bij het passen van de warmers is het daarom belangrijk te kijken naar de plooien van de fiets armwarmers bij het buigen van de elleboog en te kiezen voor een dikke soepele stof om de ellebogen.

Pasvorm van de armwarmers

Zoals bij veel fietskledingstukken geldt dat het zoeken van de juiste maat noodzaak is: een te grote maat zorgt dat je kleding zal afzakken, te strakke kleding zit oncomfortabel en leidt tot het afknellen van ledematen. Ditzelfde geldt voor de lengte, waarbij te korte armwarmers voor koude armen zorgen en te lange armwarmers niet lekker rond de pols zitten. Een goede pasvorm is dus belangrijk voor een fijne en warme fietstocht. Let hierbij goed op dat de armwarmers nauw aansluiten op de huid, om wicking en thermische eigenschappen te maximaliseren. De beste kwaliteit armwarmers zijn degene met een siliconen band aan de boven- en onderrand. Deze zet zich comfortabel vast aan de biceps en pols, waardoor afzakken van de fiets armwarmers voorkomen wordt.

Veilig de weg op

Je bent als fietser een kwetsbare weggebruiker en moet daarom goed zichtbaar zijn tijdens het fietsen. Armwarmers worden veelal gedragen in de wintermaanden waarbij   de weersomstandigheden vaak slechter zijn en het sneller donker wordt. Belangrijk dus om fiets armstukken met reflectoren aan te schaffen. Zo ga jij veilig de weg op en zullen andere weggebruikers je ook goed zien.

De voering van de armwarmers

Er zijn verschillende soorten armwarmers waar je uit kunt kiezen. Stap jij tijdens de koude winterdagen de fiets op? Dan is het van groot belang dat je armwarmers tijdens het fietsen gebruikt met een goede voering. Je kan dan overwegen om te kiezen voor armwarmers met een voering van geborsteld textiel. Dit zorgt voor extra warmte en isolatie.

Faq

  • Hoe draag je fiets armwarmers?

Armwarmers moeten over je armen worden geschoven totdat de warmers en de mouwen van de fietsshirt elkaar overlappen. Wanneer je een onderlaag met korte mouwen draagt, kunnen deze in de warmers gestopt worden om binnendringen van koude lucht te voorkomen. 

  • Met welke temperatuur zijn armwarmers op de fiets geschikt?

Bij een temperatuur van 18 graden of kouder is het raadzaam om armwarmers tijdens het fietsen te dragen. Hierdoor blijven je armen warm en zijn je armen beschermd wanneer je valt. Mocht je het toch te warm vinden, dan zijn de armwarmers eenvoudig uit te trekken.

Terug naar Wielrennen