InhoudSpeciale triathlon outfit
Trisuit: hét pak voor triathlon 
Zwemmen: een wetsuit of niet?FietsenHardlopen
Handige accessoires bij je triathlon kleding
Accessoires tijdens het zwemmenfiets accessoiresHardloop accessoires
Aanbiedingen voor triathlon kleding

Speciale triathlon outfit

Het combineren van de sporten zorgt er wel voor dat je je extra goed moet voorbereiden. Zo dien je bijvoorbeeld speciale triathlon kleding te dragen die voor alle drie de sporten geschikt is. Want tijd om je om te kleden heb je in een wedstrijd natuurlijk niet.

Voor een kleine sprint (1/8) triathlon is de juiste kleding al van belang, maar wanneer je ooit een volledige Ironman wil doen, dan is een goede triathlon outfit helemaal onmisbaar.

Wil jij je eerste triathlon gaan doen? Bereid je goed voor en vind hier de tips & advies welke triathlon kleding je nodig hebt.

Trisuit: hét pak voor triathlon 

Tegenwoordig worden er een groot aantal verschillende kledingstukken aangeboden. In winkels en online vind je een groot aantal pakken die enorm van elkaar verschillen. Kleding voor een triathlon kan bestaan uit één of meerdere kledingstukken. Meestal bestaat een outfit voor een triathlon uit een 'trisuit', fiets- en hardloopschoenen en een aantal accessoires die je helpen met je wedstrijd.

Trisuit triathlon kleding rood man tri

Een triathlon pak kan bestaan uit één geheel maar er worden ook losse tops en broeken aangeboden. De pakken en broeken hebben een aantal vakken waardoor voedsel, drinken en gel meegenomen kunnen worden. Deze kleding levert tevens niets op comfort in. Het is compressie kleding met de comfort van fietskleding. Houdt er wel rekening mee dat deze kleding een dunnere zeem heeft. Hierdoor zal het comfort iets minder maar nog steeds aangenaam zijn.

Zwemmen: een wetsuit of niet?

Tijdens het onderdeel zwemmen wil je als een speer door het water gaan. Dit doe je door gebruik te maken van een wetsuit. Dit pak zorgt ervoor dat je lichaam gestroomlijnd is. Een groot deel van de doorgewinterde triatleten halen voordeel uit zo'n wetsuit.

Een wetsuit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je een gestroomlijnd lichaam hebt. Tijdens het zwemmen in koud water zorgt dit pak ervoor dat je lichaam warm blijft. Er zitten helaas ook nadelen aan dit pak. Het grootste nadeel is dat je na je zwemtocht er langer over zult doen om uit je pak te komen. Dit kan leiden tot tijdsverlies.

Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden. Je kan namelijk speciale wetsuits kopen die ontworpen zijn op een triathlon. Bij de aankoop van een wetsuit zul je naar een paar dingen moeten kijken.

  • Zorg ervoor dat je wetsuit aansluitend zit. Er mogen namelijk geen vouwen in je pak zitten wanneer je het aan hebt. Door deze vouwen kan water zich ophopen in het pak waardoor je snelheid verliest. 
  • Zorg er daarnaast voor dat de lengte bij je armen en benen juist is.
  • Kies voor een wetsuit waar genoeg stretch in zit zodat je jouw schouders vrij kunt bewegen.
  • Als laatste aandachtspuntje is er de kraag. Deze moet goed aanzitten maar mag absoluut niet knellen.
  • Ben je geen fan van eendelige pakken? Dan kun je ook een wetsuit kopen dat bestaat uit een shirt en broek!

Triathlon outfit wetsuit

Fietsen

Nadat je hebt gezwommen, staat het volgende onderdeel van de triathlon op het programma: fietsen. Bij heerlijk zomers weer kun je gebruik maken van een triathlon pak. Dit pak is zo ontworpen dat het snel opdroogt. Dit brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Één van deze voordelen is dat je dit pak aan kunt houden tijdens de omschakeling van het onderdeel zwemmen naar fietsen. Super handig wanneer je de beste tijd wilt neerzetten! Het aanbod van deze pakken is enorm. Je kunt hierdoor kiezen voor een ééndelig pak of een shirt met bijpassende broek.

Goede fietsschoenen zijn essentieel voor je fietstocht. Gelukkig kun je tegenwoordig schoenen kopen die speciaal ontworpen zijn voor een triathlon. Je zult bij het passen merken dat deze schoenen wat aan de stijve kant zijn. Wees niet bezorgd, dit hoort namelijk zo! Dit zorgt er namelijk voor dat er geen energie en kracht verloren gaat. Een groot deel van de triathlon fietsschoenen kunnen gebruikt worden zonder kliksysteem. Toch zetten ze zich vast in het pedaal van de fiets. Dit doen ze door gebruik te maken van elastieken die onder andere door de lus van de schoen gaan. Maak je gebruik van een kliksysteem? Zet de schoenen dan al vast op de fiets! Hierdoor kun je direct vertrekken tijdens je wissel.

Tip: ga voor schoenen die je snel en makkelijk kunt vastmaken en zorg voor een exemplaar met een lus op de hak. Deze lus zorgt ervoor dat je snel in je schoenen stapt wanneer je al op de fiets zit.

Hardlopen

Na het fietsen kom je bij de derde en laatste wissel van je triathlon: hardlopen. Het dragen van een trisuit zorgt ervoor dat je alleen hoeft te wisselen van fietsschoenen naar hardloopschoenen. Deze wissel is alleen nodig wanneer je voor fietsschoenen met een kliksysteem hebt gekozen. Je kan namelijk ook goed fietsen met hardloopschoenen.

Een goed paar hardloopschoenen is essentieel om je laatste onderdeel goed af te sluiten. Zorg voor een paar schoenen met een goede demping. Het strikken van veters zal leiden tot tijdverlies. Maak daarom gebruik van Toggles of andere speciale veters. Deze veters zorgen ervoor dat je schoenen direct goed aan zitten.

Handige accessoires bij je triathlon kleding

Naast je standaard triathlon pak kun je ook gebruik maken van een aantal handige accessoires. Tegenwoordig vind je voor ieder onderdeel een aantal accessoires die je helpen met je triathlon. Lees hier welke accessoires je kunt gebruiken.

Accessoires tijdens het zwemmen

Tijdens het zwemmen kun je gebruik maken van een zwembril en badmuts. Badmutsen kunnen van diverse materialen gemaakt worden. De meest voorkomende materialen zijn latex, silicone en lycra. Er is dus keuze genoeg! Maar welke badmuts sluit aan op jouw wensen? Stel jezelf de vraag of je een dunne, normale of dikke badmuts wilt dragen. Denk daarnaast ook aan het bedrag dat je uit wilt geven. Een latex badmuts is bijvoorbeeld goedkoop, dun en is verkrijgbaar in vele kleuren. Wil jij iets meer uitgeven voor een badmuts? Dan kun je ook kiezen voor een siliconen badmuts. Deze heeft een aardig prijsje en trekt niet aan je haren. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een badmuts aan te schaffen die lang mee gaat. Dit zijn voornamelijk de lycra badmutsen. Houdt er rekening mee dat deze duurder zijn. Ook deze badmutsen trekken niet aan je haren. Er is echter wel één groot nadeel aan een lycra badmuts: je haren zullen bij deze badmuts niet droog blijven.

Heb jij vaak last van water in je oren of neus? Koop dan een paar siliconen oordoppen en een neusklem!

fiets accessoires

Bij het onderdeel fietsen zul jij hoge snelheden behalen. Met deze snelheden is veiligheid geen overbodige luxe. Een goede helm zal je hierbij helpen, en is ook absoluut verplicht! Je kan iedere fietshelm kopen, zolang deze maar is goedgekeurd is door de ANSI. Gelukkig worden er in Nederland alleen maar helmen verkocht die voldoen aan de eisen van ANSI.

Kies bijvoorbeeld voor de Giro Savant MIPS fietshelm >>

Tijdens zonnige wedstrijden kan het voorkomen dat de zon in je ogen schijnt. Met zonnige wedstrijden raden wij je aan om gebruik te maken van een goede zonnebril. De zonnebril zorgt er niet alleen voor dat je een goed zicht behoudt. Het beschermt je ogen ook tegen wind, UV stralen, schitteringen en fel licht. Je kan tegenwoordig speciale zonnebrillen kopen waarbij je de glazen kunt verwisselen. Wil je geen risico lopen? Ga dan voor een zonnebril met een fotochrome lens. Deze lens verandert van kleur bij weerwisselingen.

Iedere triatleet hoopt natuurlijk dat zijn of haar wedstrijd soepel verloopt. Een ongeluk zit echter vaak in een klein hoekje. Het kan dus voorkomen dat jij ineens met pech langs de weg staat. Zorg daarom dat je een klein fiets reparatiesetje bij je hebt. Hierdoor kun jij een lekke band snel oplossen en zit je zo weer op je fiets.

Hardloop accessoires

Het is belangrijk dat je tijdens het hardlopen je gezicht goed beschermt. Een pet is hiervoor een goede oplossing. Echter is een pet niet alleen met zon erg handig. Ook tijdens regen kan deze accessoire je helpen. Een pet zorgt er namelijk voor dat je ten alle tijden je zicht behoudt. Daarnaast wordt regen op deze manier uit je ogen gehouden.

Hardlopen is het laatste onderdeel van je triathlon. Vermoeidheid en honger zal hierdoor toeslaan. Door het gebruik van een speciale riem kun jij eten, drinken en gels meenemen die je een energieboost geven. Deze speciale riemen zijn licht van gewicht zodat je hier geen last van hebt. Veelal zijn kun je aan deze riem ook je race nummer vast maken, dus zo sla je twee vliegen in één klap. 

Een tracker of sporthorloge zorgt ervoor dat je altijd je tijd bij kunt houden tijdens je wedstrijd. Daarnaast kun je met deze accessoire informatie bijhouden over je race status, energie, hartslag en afgelegde afstand. Op deze manier kun jij je energie goed verdelen en eindig jij je wedstrijd sterk.

Terug naar Wielrennen