Het verschil tussen triathlon fietsschoenen en weg fietsschoenen

De features van een reguliere wegschoen zijn wellicht bekend: een stijve zool en een kliksysteem voor optimale krachtoverbrenging. Oftewel: deze fietsschoenen zijn specifiek gericht op snelheid. Bij triathlon is snelheid ook van uitermate groot belang, maar er zijn enkele extra zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

Zo is snelheid nog steeds van groot belang, maar je moet de triathlon fietsschoenen natuurlijk ook snel en gemakkelijk kunnen aantrekken om je T1 (transition tussen zwemmen en fietsen) met zo weinig mogelijk tijdverlies te laten verlopen. Dat brengt ons tot de verschillen tussen triathlon fietsschoenen en wegschoenen.

"Ik doe alleen kortere triathlon afstanden, dus ik heb geen speciale triathlon fietsschoenen nodig."

Dat is juist niet het geval. Hoe korter je triathlon afstand, hoe (relatief) méér tijdswinst goede triathlon fietsschoenen je kunnen opleveren. Wanneer je dus complete ironmans doet, heb je 180 kilometer om tijdverlies goed te maken. Doe je juist sprint of Olympische afstand triathlons, dan fiets je respectievelijk 20 en 40 kilometer, waardoor je dus veel minder kilometers hebt om tijdverlies te compenseren.

Wat is dan precies het verschil tussen triathlon fietsschoenen en wegschoenen?

We zetten ze voor je op een rijtje:

1) Grotere en simpele sluiting

Waar je bij reguliere weg wielrenschoenen loopt te priegelen met sluitingen, kun je bij triathlon fietsschoenen een grote, gemakkelijk te bedienen sluiting verwachten. Wanneer je serieus met triathlon bezig bent, zul je je triathlon fietsschoenen namelijk aan je pedalen bevestigen en er tijdens het fietsen pas in "stappen". Dit noemt men een flying mount. Wanneer je met 40km/u je schoenen moet vastmaken, dan is een grote sluiting dus wel handig. Meestal wordt gekozen voor klittenband, omdat dit gemakkelijk is.

Het nadeel van een dergelijke klittenband sluiting is dat deze minder strak zit, en je dus krachtverlies hebt. Er zijn echter ook triathlonschoenen die de reguliere fietsschoenensluiting combineren met klittenband. Als je een langere triathlon afstand doet, dan kun je beter kiezen voor deze stevigere sluiting. De paar seconden die je nodig hebt om die vast te maken, zijn het dan zeker waard.

verschil tussen triathlon fietsschoenen en weg wielrenschoenen 70.3 triathlon

2) Hiel lusjes

Zoals we al aangaven, zul je je fietsschoenen razendsnel moeten aantrekken. Het is dan van groot belang dat je gemakkelijk in je schoenen stapt. De meeste triathlon schoenen zijn daarom voorzien van hiel lusjes die dit vergemakkelijken. Je zet de voorkant van je voet in de schoen en trekt deze vervolgens middels het hiel lusjes verder over je voet heen. Zo gemakkelijk is het.

3) Afvoer van water in de triathlon fietsschoenen 

Tijdens een triathlon kom je natuurlijk nat uit het water. Tijd om je af te drogen, heb je niet. Dus dit betekent dat je met natte voeten je triathlonschoenen in gaat. Om deze reden zijn de schoenen uitgerust met een drainage systeem, vaak in de vorm van één of meerdere gaatjes in de zool. Daarnaast is de bovenkant van de zool ook vaak voorzien van mesh / ventilatie, zodat de voeten zo droog mogelijk worden en blijven tijdens het fietsen.

Bekijk heren triathlon schoenen >       Bekijk dames triathlon schoenen >

4) Bescherming en bumpers

Doe je geen flying mount, maar moet je met je fietsschoenen een stukje door transition rennen? Dan heb je speciale triathlon fietsschoenen die voorzien zijn van beschermende stukjes op bijvoorbeeld de hiel en voorkant van de schoen. Hiermee voorkom je dus dat het materiaal wordt beschadigd tijdens het rennen. Want laten we eerlijk zijn: fietsschoenen die geschikt zijn voor klikpedalen zijn absoluut niet gemaakt om mee te rennen.

5) Extra padding

Omdat je extra snel in je triathlon fietsschoenen stapt, betekent dit dus dat je geen tijd hebt om sokken aan te trekken. Sokken zijn er om blaren, wrijving en irritatie te voorkomen. Om dit te voorkomen, zijn de triathlon fietsschoenen voorzien van extra padding zonder naden. Absoluut noodzakelijk, want je wil niet met pijnlijke voeten beginnen aan het hardlooponderdeel.

Wist je dat er brede fietsschoenen voor brede voeten bestaan? 

Heb je triathlon fietsschoenen nodig? 

Zoals je ziet, zijn er dus toch flink wat verschillen tussen triathlon fietsschoenen en reguliere weg fietsschoenen. Dan nu de hamvraag: is het nodig om triathlon fietsschoenen aan te schaffen?

Wanneer je echt voor toptijden gaat, ongeacht de afstand, dan zijn triathlon fietsschoenen zeker een goede optie. Een vliegende start is a) professioneel en b) kan je toch flink wat seconden schelen.

Ben je iets minder ambitieus, maar wil je je toch alsmaar blijven verbeteren op de kleinere triathlon afstanden (bijvoorbeeld de sprint en de olympische), dan zijn triathlonschoenen ook zeker een optie. Het scheelt je relatief gezien best wel wat kostbare seconden. Daarnaast hoeven goede fietsschoenen voor een triathlon echt geen fortuin te kosten.

Wanneer je gewoon een amateur bent die graag triathlons doet, maar niet echt secondes van zijn of haar toptijd wil afhalen, dan kun je prima uit de voeten met normale weg fietsschoenen.

 

Terug naar Koopgids