Alles wat je moet weten bij het kopen!

Wellicht herken je het zelf ook uit eigen ervaringen: het is lekker weer en je bent bezig met een lange fietstocht. Echter ben je vrijwel de hele tijd met je ogen aan het knijpen vanwege de zon of heb je last van traanogen door de wind. Dit kan naast het ongemak ook voor de nodige risico's zorgen. Je kunt je namelijk niet voldoende focussen op de weg en jouw omgeving. Zodoende is het dragen van een fietsbril erg geschikt om meer veiligheid te bieden tijdens het fietsen. Daarbij komt dat je een racebril al voor een vrij voordelige prijs kunt aanschaffen. Benieuwd waar je zoal rekening mee met houden tijdens de aanschaf en welke soorten sportbrillen er zoal zijn? Wij bespreken het met je in deze uitgebreide fietsbrillen koopgids!

Het hoe en waarom van een fietsbril

Zodra je veel tijd door begint te brengen op je racefiets, zul je gaan beseffen dat een goede fietsbril niet mag ontbreken in je stash. De hoge snelheid waarop je fietst, zorgt namelijk voor traanogen en je hebt logischerwijs géén zin om hierdoor de hele fietstocht door je ogen te moeten wrijven. Daarnaast beschermt een fietsbril je ook tegen de zon, zand, modder, insecten en andere vormen van vuil die makkelijk in je ogen kunnen komen tijdens het fietsen. Denk eraan: Safety first!

Naast het voorkomen van mogelijke risico's door middel van het dragen van een fietsbril zijn er ook verschillende voordelen waarvan je kunt profiteren bij een speciaal voor jou ontworpen fietsbril. Zo worden fietsbrillen namelijk op een dusdanige manier ontworpen dat ze perfect aansluiten op jouw hoofd om zoveel mogelijk bescherming te kunnen bieden. Een ander voordeel van een perfect passende fietsbril is dat deze niet zal verschuiven wanneer je bijvoorbeeld een avontuurlijke route aan het fietsen bent met volop bochten, kuilen en bulten.

Doordat er volop keuze is op het gebied van racebrillen is er altijd wel een model dat perfect aansluit bij jouw stijl en outfit. De modellen zijn vrijwel allemaal superlicht en beschikken over het ultieme draagcomfort. Hierdoor zul je tijdens het fietsen niet direct door hebben dat je een fietsbril aan het dragen bent.

Dus kortom, dankzij het dragen van een fietsbril heb jij altijd een scherpe en heldere blik op de weg. Het houdt het meeste vuil eenvoudig uit je ogen en voorkomt tevens dat je verblind zult worden door fel zonlicht, water of sneeuw. En last but not least mogen we niet vergeten hoe een passende fietsbril jouw sportoutfit en –beleving compleet maakt!

Fietsbril aanschaffen? Let op deze aspecten!

Bij de aanschaf van een fietsbril zijn er diverse zaken waarmee je rekening dient te houden. Doordat fietsbrillen voornamelijk gedragen worden door sportfietsers zoals wielrenners of mountainbikers, staan we stil bij enkele relevante eigenschappen die de bril dient te bezitten. Een goede fietsbril moet namelijk voldoende ondersteuning bieden tijdens een rit. Daarom zijn fietsbrillen erg ergonomisch gevormd en superlicht.

Wanneer we kijken naar motieven om een fietsbril aan te schaffen vinden wij bescherming, veiligheid en comfort het meest belangrijk. We lichten de drie motieven nader toe:

  1. Veiligheid
    Ongelukken zitten vaak in een klein hoekje. Denk aan de zon die je verblindt of een vliegje dat in je oog terechtkomt en voor een gevaarlijke situatie zorgt. In verhouding is een fietsbril dus een kleine investering om meer veiligheid te garanderen.

  2. Bescherming
    Zodra je buiten gaat sporten zullen je ogen worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Vooral de UV straling van de zon kan voor oogschade zorgen. Een fietsbril kan je hiertegen beschermen tijdens het fietsen.

  3. Comfort
    Een fietsbril kan compleet worden afgestemd op jouw behoeften. Zo kan een racebril speciaal worden afgestemd op jouw fietshelm en de soort fietssport die je beoefent. Op deze manier zal een fietsbril ten alle tijden op je neus blijven zitten!

Vergeet niet om jouw favoriete fietsbril eerst online te vergelijken voordat je overgaat tot aanschaf. Online zijn er diverse websites waarop je jouw fietsbril kunt vergelijken. Voorkom dat je onnodig teveel geld moet betalen voor jouw fietsaccessoire en vergelijk altijd een aantal shops. Enkele shop suggesties:

Welke materialen worden gebruikt in fietsbrillen?

Bij fiets- en sportbrillen zijn er steeds meer mogelijkheden op het gebied van onder andere materiaal, styling en comfort. Door de ontwikkelingen zijn de brillen de afgelopen jaren steeds geavanceerder geworden. Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat een fietsbril vandaag de dag nog amper wat weegt en wel prima tegen een stootje kan. De ergonomische vorming van de fietsbril zorgt er tevens voor dat de bril perfect aansluit op jouw hoofd. Fietsbrillen kunnen zoal bestaan uit carbon, polycarbonaat of rubber materiaal. Álles om het comfort van fietsbrillen te vergroten!

Welk type glazen en lenzen?

De glazen / lenzen zijn de meest belangrijke onderdelen van een fietsbril. Deze zorgen namelijk voor haarscherp zicht. Op het gebied van glazen en lenzen valt er het nodige onderscheid te maken. We bespreken verschillende type lenzen met ieder zijn unieke eigenschappen.

  • Polariserend
    Een fietsbril met polariserende glazen zorgt ervoor dat de schittering van zon op het wegdek bij water en sneeuw weggenomen wordt. Op deze manier heb je een scherper zicht en voorkom je vermoeidheid van je ogen tijdens het fietsen. Fietsbrillen met polarisatie hebben een speciaal soort folie over de lenzen welke ervoor zorgt dat het zonlicht geabsorbeerd wordt.

  • Verwisselbaar
    Doordat je als fietser te maken kunt krijgen met verschillende weersomstandigheden, is het raadzaam om ook gebruik te maken van verschillende type lenzen. Zodra de zon fel schijnt dient de fietsbril meer zonlicht weg te filteren dan bij bewolkt of donker weer. Daarom gebruik je bij veel zonlicht een bril met donkere glazen en bij weinig zonlicht gebruik je lichte glazen. Bij een fietsbril met verwisselbare glazen kun je jouw lenzen eenvoudig aanpassen op het type weer.

  • Meekleurend
    De mee kleurende bril is eigenlijk de betere variant op de verwisselbare glazen. De fietsbril is namelijk voorzien van meekleurende glazen. De bril is voorzien van fotochromatische lenzen die zich automatisch aanpassen naar de felheid van het licht. Erg handig wanneer je tijdens één fietstocht te maken krijgt met verschillende weersomstandigheden.

Fietsbrillen – óók voor brildragers!

Wanneer je in het dagelijks leven een bril draagt wil je hier logischerwijs ook tijdens het fietsen gebruik van kunnen maken. Er zijn diverse opties die dit mogelijk maken. Denk hierbij aan het dragen van een speciale fietsbril op sterkte of een bril met insert. We bespreken beide mogelijkheden nader.

Gewone fietsbril met insert

Om als brildrager ervoor te zorgen dat je ook op de fiets een haarscherp beeld hebt, kun je gebruikmaken van de volgende handige oplossing: fietsbrillen met insert. Een insert is een klein brilletje dat je eenvoudig achter de glazen van jouw fietsbril kunt klemmen. Erg veilig en bovendien makkelijk wanneer je niet altijd een bril op sterkte nodig hebt.

Indien je voor zowel dichtbij als veraf een correctie nodig hebt, kun je het beste kiezen voor een multifocale bril tijdens het fietsen. De lenzen in deze bril hebben een afzonderlijk leesgedeelte met een aparte sterkte. Op deze manier kun je eenvoudig de gegevens van je fietscomputer aflezen of een verkeersbord in de verre verte al zien.

Een passende fietsbril op sterkte

Naast gewone brillen kun je ook kiezen voor fietsbrillen op sterkte. Dankzij voorgeslepen lenzen heb je niet langer een insert nodig. Doorgaans zijn fietsbrillen op sterkte verkrijgbaar met gangbare sterktes van +1,00 tot +3,50. Indien jij specifieke wensen hebt óf een grotere sterkte, adviseren wij je om even langs te gaan bij je opticien.

Tot slot – nog enkele tips!

Op het gebied van fietsaccessoires geldt de volgende regel: Onderhoud is behoudt! Het goed onderhouden van jouw fietsbril zorgt ervoor dat je er langer van kunt genieten en dat je jouw haarscherpe zicht zult behouden. We bespreken enkele van onze schoonmaak tips met je:

  1. Gebruik alléén brillenpoetsdoekjes of microvezeldoekjes om je glazen schoon te maken. Papieren zakdoekjes of je T-shirt kunnen voor krassen veroorzaken.

  2. Voorkom dat je montuur buigt en pak je bril altijd met twee handen vast bij het op- en afzetten van je fietsbril.

  3. Leg je fietsbril nooit met de glazen kant naar beneden, een krasje is namelijk snel gemaakt!

  4. Maak je fietsbril na iedere rit schoon. Op deze manier haal je het zweet en andere huidschilfers weg. Deze kunnen je glazen namelijk aantasten.

  5. Zorg ervoor dat je jouw fietsbril altijd opbergt in een hoesje of koker wanneer je hem niet draagt. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld iemand op gaat zitten.

Terug naar Kleding & Accessoires