Hoe kies je fietsschoenen voor de winter?

Je voeten blijven tijdens het fietsen vaak in één positie staan op een miniatuur platform waardoor ze extra gevoelig zijn voor kou die in de schoen kan kruipen. Daarnaast kan ook regen zich een weg in je schoen gluipen waardoor je sneller koude en natte voeten hebt. Je rit zal er op deze manier niet beter op worden. Het is daarom belangrijk om de juiste fiets winterschoenen aan te schaffen, zodat dit allemaal vermeden wordt. Dit doe je door te letten op de volgende vier punten:

1. De juiste schoenzolen

De meeste winter fietsschoenen zijn voorzien van nylon of verzelversterke zolen. In de wintermaanden zal je waarschijnlijk niet veel lopen op fietsschoenen waardoor een stijve zool van composiet niet nodig is. Wanneer je schoenen zo licht mogelijk moeten zijn, is een carbon zool aan te raden. Hiervoor betaal je echter een aanzienlijk hogere prijs. Wil je een combinatie van deze twee zolen? Er worden schoenzolen met een combinatie van composiet en carbon gemaakt  om een betaalbare fietsschoen voor de winter te creëren die tevens stevigheid biedt. 

2. Schoenplaatjes met twee of drie gaten

Fietsschoenen kunnen erg glad zijn, zeker wanneer je in de regen of met sneeuw gaat fietsen. Het is daarom van belang dat er goede schoenplaatjes onder de winter fietsschoenen zitten die je voeten stevig op de pedalen houdt. Veel winterschoenen worden daarom geleverd met schoenplaatjes met twee of drie gaten.  Een nóg veel betere optie is om te kiezen voor mountainbike schoenplaten met twee gaten. Deze schoenplaatjes verwijderen beter modder en sneeuw, waardoor je schoenen steviger blijven zitten.

3. Waterafstotend materiaal

De winter fietsschoenen zijn tegenwoordig vaak gemaakt van een Gore-Tex materiaal. Dit materiaal bevat technologieën die waterafstotend zijn. Daarnaast zijn de schoenen ook voorzien van kragen die om je enkel heen gaan. Dit zorgt ervoor dat je voeten heerlijk warm blijven en dat water de schoen niet kan binnendringen. In extreme winterse weersomstandigheden moet de schoen niet alleen waterdicht, maar ook goed geïsoleerd zijn om zo veel mogelijk warmte te behouden.

4.  Comfortabele sluitingsmechanisme

Er zijn verschillende soorten sluitingen waaruit je kunt kiezen bij de aanschaf van fiets winterschoenen. Fiets winterschoenen worden geleverd met klittenband, een gesp, veters of een draaisluiting. Het beste sluitingsmechanisme is een draaisysteem. Met deze sluiting kun je geheel zelf bepalen hoe strak de schoen wordt aangetrokken. Bovendien is het draad comfortabel en vormt het zich naar de vorm van de wreef. Deze voordelen brengen natuurlijk een prijskaartje met zich mee. De draaisluitingen worden immers tot het topsegment onder de sluitingsmechanisme gerekend. Een gesp is daarom een goed alternatief. De goedkoopste sluitingen zijn veters en klittenband.

Verschillende schoenisolatie in verschillende omstandigheden

In de winter kunnen de temperaturen vaak nog erg per dag verschillen. Daarom is een extreem geïsoleerde schoen niet fijn om te dragen wanneer de temperatuur rond of zelf boven het vriespunt ligt. Winter fietsschoenen kunnen daarom verschillen in de mate waarop ze geïsoleerd zijn. Aan de hand van wanneer en in welke omstandigheden jij van plan bent te gaan fietsen, moet de mate van isolatie in de winter fietsschoenen worden bepaald.

Fietsen met niet al te koude dagen

Tijdens de overgang van zomer naar herfst kan het in de nacht licht gaan vriezen. Overdag is de temperatuur net boven de 0 graden. Dit zorgt ervoor dat jij je iets warmer moet aankleden, maar nog geen extreme bescherming nodig hebt. Het is daarom onnodig om extreme winter fietsschoenen aan te trekken. In plaats daarvan zijn water- en winddichte fiets winterschoenen met een goed paar sokken voldoende. Voor de iets koudere momenten kun je een overschoen aantrekken.
Een goede schoen voor de niet al te koude dagen is bijvoorbeeld een schoen van Northwave. Deze winter fietsschoenen zijn namelijk voorzien van een thermische coating die ervoor zorgt dat de warmte in de schoen gehouden wordt. Ook zijn er schoenen die een vierlaags voetbed waardoor de voet goed geïsoleerd wordt

De fiets op met lichte vrieskou

Overdag kan het ook licht blijven vriezen. Je zult dan wat meer eisen hebben om goed warm te blijven. Met de lichte vrieskou zul je dus winter fietsschoenen gaan gebruiken die tot boven je enkels komen. Er zijn genoeg winter fietsschoenen voor zowel mountainbikers als wielrenners die geschikt zijn voor de lichte vrieskou. Zo biedt Northwave ook in deze categorie een aantal aangename schoenen. Hierbij is de schoen voorzien van een thermische sok die ervoor zorgt dat de warmte nog beter wordt vastgehouden. Opspattend water zal hierdoor geen invloed hebben op de warmte van je voeten.

Fietsen met flinke vrieskou

Ben je een echte die hard en wil je ook op de dagen met flinke vrieskou fietsen? Dan is het belangrijk dat je jouw voeten goed beschermd. Dit doet je door gebruik te maken van fietsschoenen voor de winter met een goede isolering. Alleen een goed geïsoleerde schoen houdt namelijk de wind, regen en kou buiten. Voor de ergste winterdagen hebben we drie schoenen voor je op een rijtje gezet. 

  1. De Northwave Flash Arctic GTX. Deze schoenen zijn speciaal ontworpen voor de wielrenners onder ons. Met deze winter fietsschoenen kun je de hele winter gaan fietsen. Deze schoenen bieden namelijk een hoge warmte en comfort aan. Je voeten worden zelfs bij -10 graden goed warm gehouden. Daarnaast is deze schoen ook waterdicht waardoor je geen last hebt van natte voeten in de vrieskou. Als er onverhoopt sneeuw valt tijdens je fietstocht, zullen je voeten met deze schoenen heerlijk warm blijven. 
  2. Mountainbikers kunnen uit twee verschillende schoenen kiezen. Als eerste is er de Northwave Rapotor Arctic GTX. Deze lijkt enorm veel op de fiets winterschoenen voor wielrenners. Het verschil aan deze schoenen is dat ze echter alleen aangeboden worden voor SPD schoenplaten. 
  3. Als laatste is er nog de Northwave Extreme XCM 2 GTX. Dit is een schoen voor de echte die hards die zelfs met extreem koud weer het beste vragen van hun schoenen. Deze schoen heeft een full carbon zool. Dit houdt in dat je een stijve zool hebt en daardoor fanatieke tochten kunt maken met je mountainbike.

Terug naar Wielrennen