Wat zijn beenwarmers voor je fiets?

Beenwarmers voor het fietsen moeten niet worden vergist met de 'normale' beenwarmers van stof die je onderbeen verwarmen. Fiets beenwarmers zijn bedoeld als vervanging van een lange fietsbroek en worden onder een short gedragen tijdens het fietsen. Fiets beenwarmers dienen hiermee, zoals de naam al doet vermoeden, als verwarming voor de benen. Het grote voordeel van deze beenstukken voor je fiets is dat ze gemakkelijk uit kunnen worden getrokken wanneer het warmer wordt tijdens het fietsen.

Waar zijn de beenwarmers van gemaakt?

De beenwarmers voor een racefiets zijn gemaakt van een aantal verschillende materialen. Vaak wordt er lycra gebruikt om deze te maken. Echter moet je bij de aankoop goed opletten welk materiaal je uitkiest. In de zomer en lente heb je namelijk andere fiets beenwarmers nodig dan wanneer je tijdens de koude winterdagen de fiets op springt. Kijk bij de aankoop daarom vooral naar deze punten:

  • Hoe ademend de beenwarmers zijn
  • De vochtregulatie van de beenwarmers
  • De isolatielaag 

Welke soort fiets beenwarmers moet ik kopen?

Net als bij alle andere fietskleding is het belangrijk om fiets beenwarmers te kiezen die zijn gemaakt van een materiaal met een goede vochtafvoerende eigenschap. Hierdoor heeft de beenwarmer het vermogen om vocht op te nemen en deze te verplaatsen naar het oppervlak, waar het makkelijk kan verdampen. Het zorgt dat je droog zal blijven en niet snel koud gaat krijgen.

Een groot deel van de beenwarmers voor het fietsen die aangeboden worden, zijn gemaakt van synthetische materialen. Dit kan polyester, polyamide, polypropyleen of een mix hiervan zijn. Een groot deel van deze beenwarmers hebben daarom namen als 'Windstopper' of 'Thermoflex'. Deze indicatoren bieden een goede indicatie aan hoe de beenwarmers voor je racefiets presteren. Het is vaak een ideale balans tussen duurzaamheid, lichtgewicht en technische prestaties.

Bijna alle beenwarmers voor je fiets zijn zo ontworpen dat ze aangepast zijn op diverse omstandigheden. Hierdoor biedt ieder van deze varianten een niveau van thermische bescherming. Hierbij wordt er een dun laagje lucht tussen de beenwarmer en het been gevangen, wat een isolerend effect biedt. Daarnaast kunnen deze warmers ook membranen hebben die speciaal ontworpen zijn om extra wind- en waterbestendigheid te bieden. Dit gaat vaak wel gepaard met een kleine inlevering van ademend vermogen.

Hier let je op bij de aankoop van een goed paar beenwarmers

Er zijn een aantal andere belangrijke punten waar je op moet letten bij de aankoop van een goed paar beenwarmers. Let bijvoorbeeld op de constructie, pasvorm, dekking, veiligheid en voering. Wij bespreken hier ieder punt apart, zodat je direct de juiste beenwarmers vindt.


1. De constructie van goede fiets beenwarmers

Hoogwaardige beenwarmers voor je racefiets worden gemaakt van meerdere panelen. Daarbij wordt er extra flexibiliteit toegevoegd op de plekken waar het nodig is. Denk hierbij aan plaatsen als bijvoorbeeld de knie. Daarnaast zorgen ze ook voor extra bescherming op sommige plekken. Dit kunnen bijvoorbeeld windbestendige panelen zijn aan de voorkant van de dijen. 

2. De pasvorm

Welke maat fiets beenwarmers voor jou geschikt zijn, is afhankelijk van de lengte en omtrek van je been. De juiste lengte van de beenstukken zijn op te meten door de lengte net boven je enkel tot halverwege je bovenbeen op te meten. De beenwarmers horen onder een short fietsbroek te komen, waarbij een overlap van 3 tot 10 cm geldt. De lengte van een beenwarmer kan hiermee iets ruimer worden genomen. 

Wat betreft de de strakheid van beenwarmers is het belangrijk een paar beenwarmers voor het fietsen te kopen die nauw op de huid aansluiten. Dit zorgt er immers voor dat wicking en thermische eigenschappen gemaximaliseerd worden. Hiermee zullen de beenwarmers tijdens het fietsen niet afzakken waardoor je de rit zorgeloos kunt voortzetten. Goede kwaliteit beenwarmers voor je fiets moeten gemaakt zijn van siliconen grijperbanden. Deze zorgen voor een zachte maar veilige grip die goed aansluit op je benen. Hierdoor kun je ze makkelijk aantrekken en afdoen. Sommige beenwarmers kunnen worden ontworpen met een bepaalde vorm van compressie waardoor een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren uitgevoerd kan worden. Hierdoor worden prestaties verbeterd, zal vermoeidheid verminderd worden en heb je een goede weerstand tegen letsel.

3. De dekking van de beenwarmers

Fiets beenwarmers over de hele lengte bedekken het been van enkel tot aan de dij. Dit is een goed verschil met kortere kniewarmers. Kortere kniewarmers zijn namelijk maar van kuit tot halverwege de dij. Let er dus op dat je geen kniewarmers maar beenwarmers voor je fiets moet hebben.


4. Aanwezigheid reflectoren

Ga je als fietser vaak in de ochtend- of avonduren op pad? Dan is het belangrijk om beenwarmers tijdens het fietsen te dragen met reflectie. Veelal zijn beenstukken zwart, waardoor reflectoren een groot verschil kunnen maken of andere weggebruikers je wel of niet kunnen zien. Ook bij slecht weer is het aan te raden fiets beenwarmers met reflectoren te dragen.

5. Een goede voering

Wanneer je met de winterdagen wilt gaan fietsen, doe je er verstandig aan om een paar beenwarmers voor je racefiets te kopen die een goede voering hebben. De juiste beenwarmte is namelijk van groot belang om een comfortabele rit te kunnen rijden. Kies daarom voor beenstukken van geborsteld textiel, voor extra warmte en isolatie.

FAQ

  • Wat is de functie van fiets beenwarmers?

Fiets beenwarmers zorgen dat je spieren beschermd worden tijdens het fietsen bij koude temperaturen. Ook worden je knieën beschermd bij een mogelijke val van de fiets.

  • Hoe draag je fiets beenwarmers?

Fiets beenwarmers worden onder een fietsshort gedragen en bedekken je been vanaf je enkel tot halverwege je bovenbeen. Goede kwaliteit beenwarmers voor je fiets moeten gemaakt zijn van siliconen grijperbanden.  Dit zorgt voor een zachte maar veilige grip van de beenwarmers.

  • Met welke temperatuur draag je beenwarmers op de fiets?

Het advies is om fiets beenwarmers te dragen bij een temperatuur van 18 graden of lager. Ook is het mogelijk om de beenwarmers in de lente te dragen. 

Terug naar Wielrennen