Het belang van een fietshelm

Het dragen van een fietshelm voor (sportieve) fietsers zorgt ervoor dat de impact van je val op je hersenen wordt geminimaliseerd. En omdat je tijdens het wielrennen en mountainbiken vaak met je hoofd omlaag gericht bent, raak je de grond eerder en meestal met meer impact dan wanneer je in de stad fiets of een recreatieve fietstocht onderneemt. Het dragen van een fietshelm geeft je ook een gevoel van zekerheid waardoor je niet stapvoets door de bochten hoeft te gaan, maar soms ook wat risico's kunt nemen. Een ongeluk zit natuurlijk altijd in een klein hoekje en daarom is het echt aan te raden, zeker met het sportieve fietsen zoals wielrennen en mountainbiken, een fietshelm te dragen.

Maar hoe vind je dan in de wereld van fietshelmen, jouw perfect fit?

De zoektocht naar jouw perfecte fietshelm gaat je wat tijd kosten. We adviseren je ook om deze tijd te nemen, want daar is het belangrijk genoeg voor. Je hebt immers maar één hoofd en één stel hersenen, dus daar wil je het zo lang mogelijk mee uitzingen. Een goede fietshelm is dus key! Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben wij alle informatie verzameld die jou kan helpen bij deze zoektocht. Dus lees je in, ga naar de winkel, probeer diverse helmen uit en kom tot de beste keuze!

We delen met jou een 5 stappenplan om tot jouw perfecte helm te kopen

Stap 1. Bereken je maat
Stap 2. Bekijk de belangrijkste specificaties
Stap 3. Bepaal welke type fietser je bent
Stap 4. Bereken je budget
Stap 5. Pas, vergelijk en koop

  Lees ook onze tips over sportvoeding voor tijdens het wielrennen >>  

Welke maat fietshelm moet je hebben?

De eerste stap is uitvinden welke maat helm het meest geschikt is voor jouw type hoofd. Dit is een hele gemakkelijke stap, het enige wat je nodig hebt is een meetlint.

Zo meet je je fietshelm maat

Ga voor een spiegel staan en leg de meetlint op 2,5 cm boven je wenkbrauw op je voorhoofd en meet de omtrek van je hoofd. Het aandachtspunt hierbij is dat het meetlint vlak boven de oren langsloopt. Dit punt net boven je oren is het punt waar je hoofd het breedst is en dit is ook de maat waarop de helmen worden ontwikkeld.

Het beste kun je de meting bijvoorbeeld 3-4 keer herhalen, zodat je nauwkeurig kunt meten.

Dit is de belangrijkste eerste stap in het vinden van de perfecte fietshelm. Een goed passende helm zorgt ervoor dat de helm comfortabel zit en je goed beschermt tijdens een val.

De indeling van maten verschilt vaak per merk. Om je een beeld te geven, is dit een gangbare maattabel:

  • XS: < 51 cm
  • S: 51-55 cm
  • M: 55-59 cm
  • L: 59-63 cm
  • XL: 61-65 cm

De fietshelm moet ongeveer op 2cm boven je wenkbrauwen zitten en je slapen bedekken.
Het bandje van de helm moet de oren vrij laten en niet in de huid snijden.
 

De perfect fietshelm heeft..

  • Ventilatiegaten: Het hebben van ventilatie heeft diverse voordelen. Door de luchtstroom die ontstaat door de ventilatiegaten is er een goede warmteafvoer mogelijk waardoor je hoofd niet oververhit raakt. Verder draagt het ook bij aan goede hygiëne omdat het zweet niet in het materiaal van de helm trekt. Het is dus zeker aan te raden een fietshelm met ventilatie aan te schaffen.
     
  • Een verstelbaar retentiesysteem: Dit systeem zit aan de achterkant van de helm en zorgt ervoor dat de helm op de juiste wijze vast komt te zitten op je hoofd. Zorg er wel altijd voor, als je een helm gaat passen, dat je het retentiesysteem op zijn meest losse stand hebt zitten. Zo weet je zeker dat de helm zelf goed op je hoofd zit en het niet het retentiesysteem is dat ervoor zorgt dat je helm op zijn plaatst blijft zitten. Het retentiesysteem is dus vooral bedoeld als optimalisatie, een extra zekerheid.
     
  • Een kinband die vlak op je huid zit: Dit vormt een heel belangrijk onderdeel, want de bandjes zorgen ervoor dat de helm op je hoofd blijft zitten tijdens een valpartij. Zorg de kinbandjes vlak op je hoofd zitten en dat je net een vinger tussen je kin en de bandjes krijgt.
     
  • Een uitneembare voering: Veel helmen hebben een uitneembare voering die aan de binnenkant van de helm is bevestigd met klittenband. Dit geeft je de mogelijk om deze voering uit te wassen: wel zo hygiënisch omdat je als het goed is lekker zweet tijdens een ritje!
     
  • Een licht gewicht: Afhankelijk van hoe vaak en met welk doel je fietst, is het hebben van lichtgewicht helm comfortabeler. Ben je een wedstrijdfietser, dan speelt gewicht sowieso een grote rol en zul je dus overal waar mogelijk gewicht proberen te besparen. Zo ook bij de fietshelm.
     
  • Voldoende reflectoren: Voor je zichtbaarheid op de weg is het fijn als je opvalt voor onder andere automobilisten. Kies dus voor een opvallende kleur of kies een fietshelm met reflectoren. Dit is vooral ook belangrijk als je een avondrijder bent.
     
  • Een schokabsorberend vermogen: Alle fietshelmen worden uitvoerig getest en voldoen een de EN-1078 standaard. Ze hebben aan de binnenkant van de helm een beschermlaag zitten dat van Styropor of EPS is gemaakt. Het feit dat de helmen voldoen aan deze standaard en een binnenlaag van EPS bevatten, wil niet zeggen dat je helm daardoor per definitie veilig is. De helm moet goed aansluiten op je hoofd. Ook zijn er speciale systemen ontwikkeld die ervoor zorgen dat de impact die je maakt bij een val beperkt wordt. Voorbeelden hiervan zijn SPIN en MIPS, welke verderop in het artikel nog worden uitgelegd.

Voor de veiligheid van de fietshelm is het belangrijk dat de helm goed op je hoofd aansluit.
Zo mag de fietshelm niet te los zitten maar ook niet te strak.

Het overwegen waard: nieuwe veiligheidsfuncties

De ontwikkeling op het gebied van veiligheid van fietshelmen staat niet stil. De impact die een val met een fiets op hoge snelheden maakt, kan ernstige gevolgen hebben zoals hersenletsel. De buitenkant van de fietshelm vangt de klap op en gaat meestal kapot en deukt in bij een val. Hiermee vervult hij zijn functie en beschermt je hoofd, alleen de impact van klap die je hersenen opvangen tijdens een val blijft evengoed. Daarom zijn er door hersenspecialisten veiligheidsfuncties ontwikkeld die vooral invloed hebben op een vermindering van de impact op de hersenen.

  • MIPS: staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Wat dit systeem eigenlijk doet, is dat de MIPS lagen aan de binnenkant van de helm zorgen dat er een kleine bewegingsmogelijkheid is tussen het hoofd en de helm. Deze MIPS lagen draaien dus mee tijdens een val, waardoor de rotatiekracht op de hersenen verminderd en daardoor de kans op hersenschade wordt beperkt. Meer informatie? Lees ook onze Giro Chronicle + MIPS mountainbike helm review.
     
  • SPIN: is ontwikkeld door een helmenspecialist, POC. Het is een systeem van pads die aan de binnenkant van de helm zitten en helpen dat het hoofd kan blijven roteren tijdens een val, wat de kracht op de hersenen verminderd. Het is vooral ontwikkeld om de effecten van schuine botsingen tegen te gaan.
     
  • Ook Trek (Bontrager) zit niet stil, en komt met een antwoord op de bovenstaande systemen, namelijk Wavecel. Deze technologie zit exclusief in Bontrager helmen en is dus net als SPIN ook merkspecifiek. De Wavecel structuur werkt als een soort kreukelzone welke de energie van een val absorbeert.

Het verschil tussen SPIN, Wavecel en MIPS is dat MIPS ontwikkeld is
door hersenspecialisten en dus niet gekoppeld is aan specifiek merk helm.

SPIN is dus ontworpen is door helmspecialist POC en je dit systeem dus enkel terugvindt in POC helmen.
Hetzelfde geldt voor Wavecel, maar dan voor Trek/Bontrager.

Het type rijder dat je bent, bepaalt de keuze voor je fietshelm

"Zoveel mensen, zoveel wensen", luidt het gezegde. En zo is het ook met type fietsers. Er zijn verschillende type fietsers. Het type fietser dat je bent, kan uiteindelijk doorslaggevend zijn in de keuze van je fietshelm. Zo speelt bij een competitieve triatleet naast een speciale triathlon outfit, aerodynamica een belangrijke rol, maar heb je daar als recreatieve wegfietser niet zo veel voordeel bij.

We geven je een opsomming van waar je op kunt letten:

  • De sportrijders: Dit zijn type fietsers die serieus bezig zijn met fietsen en misschien zelfs op dermate hoog niveau willen trainen dat ze mee gaan doen met (recreanten) wedstrijden. Voor de snelle heren / dames (triatleten of tijdrijders) speelt aerodynamica een extra belangrijke rol bij de aanschaf van een fietshelm. Voor de avond- en nachtrijders kan verlichting en hi-vis een rol spelen. Voor mountainbikers is het belangrijker dat de helm bijvoorbeeld een vizier heeft tegen rondvliegende takken en dat de riempjes van goede kwaliteit zijn voor als ze zich op ruigere terreinen begeven. Voor een BMX fietser is het belangrijk dat de helm een groot oppervlakte beslaat (ook wel full-face helm genoemd) zodat het mogelijk grotere klappen opvangt wanneer je aan het stunten bent.
     
  • De e-bikers : Voor mensen die een snelle elektrische fiets hebben, zoals de speed pedelec, is het dragen van een helm verplicht. Doordat het dragen van een helm verplicht is, moet deze helm ook aan twee eisen voldoen:
    1. de helm moet de slapen beschermen en 2. het gehele achterhoofd moet beschermd zijn. Het enige merk dat op dit moment hieraan voldoet. is de Abus Pedelec+.
     
  • De Stadfietser: de meeste mensen die recreatief fietsen, vinden de looks van de fietshelm belangrijker dan extra features. Zoals al eerder benoemd, voldoen alle fietshelmen aan de EN1078 norm, dus qua veiligheid zit het wel goed. Als stadsfietser kun je dus diverse fietshelmen bekijken die comfortabel zitten qua pasvorm, toch enigszins lichtgewicht zijn en een design hebben dat bij jouw persoonlijkheid matcht.
     
  • De hightech fietsers: dit is een beetje met een knipoog want je hoeft niet perse alleen van gadgets te houden om een SMART helm aan te schaffen. Zo hebben veel SMART helmen bijvoorbeeld ingebouwde verlichting, een bluetooth verbinding zodat je kunt bellen en muziek luisteren tijdens het fietsen. Deze helmen zijn allemaal redelijk hightech, en dit is dan ook terug te zien in de prijs. Met zo'n bluetooth fietshelm heb je dus helemaal geen Bonx Grip meer nodig!
     
  • Het kind: voor de allerkleinsten worden ook fietshelmen aangeraden, zelfs voor baby's zijn er speciale helmen te krijgen. De keuze is natuurlijk aan jou als ouder, maar kinderen zitten of bij jou achterop de fiets of ze leren fietsen. In beide gevallen zijn ze kwetsbaar omdat 1. wanneer ze bij jou achterop de fiets zitten, ze niet beschermd zijn als jij met de fiets onverhoopt zou vallen en 2. wanneer ze leren fietsen, zien ze nog weinig gevaar en biedt een helm extra veiligheid. Een speciale baby- of kinderhelm is speciaal ontworpen voor een kleinere hoofdomtrek en uiteraard zijn de designs ook op de wensen van de kinderen afgestemd.

Extra tips

  • Fiets je vaak met koud en nat weer - denk aan de winter - dan kan een ingebouwd vizier een handige gadget zijn om te overwegen bij je aanschaf evenals de aanschaf van een isolerende helmmuts.
  • Fiets je vooral met mooi weer, kies dan voor een helm met voldoende ventilatie en de verwerking van gaas in je helm zodat beestjes en insecten worden geweerd.
  • Fiets je veel in de avonden dan kun je een SMART helm overwegen, deze beschikken onder andere over ingebouwde verlichting.

Hardshell VS Microshell

Eigenlijk spreekt de naam voor zich. Hardshell helmen hebben een dikkere buitenlaag van ABS-polymeriaat,
dit maakt ze robuuster en zwaarder. Uitermate geschikt voor downhillrijders en kinderen.
De microshell helmen zijn dunner en gemaakt van Polycarbonaat
en zullen eerder door wielrenners gebruikt worden omdat ze een stuk lichter zijn.

Hightech features: leuk om te weten!

De ontwikkeling staat niet stil en in deze tijd van 24/7 online zijn, zijn er ook SMART helmen ontwikkeld. Deze hebben ingebouwde verlichting en knipperlichten, je kunt er mee bellen, muziek luisteren en ze hebben zelfs een ingebouwde SOS-alarmfunctionaliteit. Livall is een vooraanstaand merk op het gebied van bluetooth connect smart helmets.

Ook handig, kan een integraal vizier zijn. Bijna iedere wielrenner en mountainbiker heeft een fietsbril. Deze biedt zowel bescherming tegen zon als regen. En hoewel de helmen tegenwoordig ook handige ruimte hebben om je zonnebril in te steken, zorgt een integraal vizier voor extra gemak. Het vizier zit bevestigd aan je helm en is heel gemakkelijk omhoog en omlaag te schuiven. Giro Attac, Abus en Bell zijn merken die deze optie aanbieden.

Crash replacement policy

Qua onderhoud adviseren we je om zorgvuldig met je helm om te gaan, hem schoon te houden met een vochtige doek eventueel met wat zeep. Als je de binnenvoering eruit kunt halen, kun je deze ook uitspoelen. Bewaar je helm altijd op een koele droge plek uit de zon: uv straling heeft namelijk direct invloed op het materiaal van de helm waardoor deze eerder verslijt. Voor je eigen veiligheid controleer met regelmaat je fietshelm op beschadigingen en gebreken. Het is dus tijd om je helm te vervangen, als:

  • Je fietshelm is gevallen of jij zelf met je fietshelm bent gevallen.
  • Je de fietshelm 3-5 jaar gebruikt (in verband met slijtage).
  • Je zichtbare slijtage begint op te merken.

Het materiaalsoort van je helm heeft ook invloed op de termijn waarbinnen je de helm zou moeten vervangen: polyethyleen is meestal na 3 jaar versleten en ABS-polymeriaat, polyamide en polycarbonaat gaan gemiddeld 5 jaar mee. Hier kun je dus ook nog naar kijken bij de aanschaf van je helm.

Een interessante optie om na te gaan is of de fietshelmfabrikant van jouw keuze een crash replacement policy heeft. Dit betekent dat je een kleine korting krijgt wanneer je na je val een nieuwe fietshelm moet aanschaffen.

Bontrager helmen met Wavecel technologie beschikken over een crash replacement policy. Als jij binnen één jaar valt met je nieuwe helm, dan wordt deze gratis vervangen voor een gloednieuw exemplaar.

Online vergelijken en kopen!

Nu weet je alles wat je moet weten om jouw perfect fit te vinden op het gebied van fietshelmen. Ons advies luidt: ga met deze informatie naar een fysieke winkel, pas diverse modellen en vraag advies in de winkel. Schrijf eventueel de merken en type helmen op die voor jou prettig zaten, ga naar huis, kruip achter je laptop of pc en ga online op zoek naar de beste deal! Dak kan bijvoorbeeld hier:

We wensen je veel plezier bij de aanschaf van je (nieuwe) fietshelm.

Terug naar Koopgids