Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Voor, tijdens en na het sporten

Sportvoeding wint aan populariteit, en een handige webwinkel die daarop inspeelt is Onlinesportvoeding.nl. Voor, tijdens en na het sporten is het belangrijk dat je voor de juiste (sport)voeding zorgt. Zeker als je aan een lange of zware tocht begint, moet je wel goed voorbereid zijn. Maar waar moet je op letten?

‘Een goed begin is het halve werk’. Dit klinkt vaak makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Zeker gezien het grote aanbod aan sportvoeding. Denk hierbij aan supplementen, aminozuren, koolhydraten en vitaminen & mineralen. Hierdoor heb je een uitgebreid aanbod, waardoor het jouw voorbereiding in de war kan schoppen. Want wat heb je precies nodig? Wat je moet beseffen, is dat sportvoeding lang niet altijd voor één bepaald doel geldt. De supplementen die je voor de sportactiviteiten inneemt, zouden ook tijdens en na het sporten effect kunnen hebben.

Sportvoeding is niet alleen belangrijk voor mensen zoals wij die intensief wielrennen. Regelmatig sporten - of in ieder geval bewegen - is belangrijk om je conditie op peil te houden. Ook als je dus slechts af en toe de fiets pakt, kan het ook voor jou belangrijk zijn (extra) sportvoeding voor wielrenners te gebruiken. Als we door het mooie landschap koersen, willen we daar wel alles uithalen. Hiervoor is het belangrijke voldoende en de juiste sportvoeding binnen te krijgen. Het vormt namelijk de basis van een goede conditie.

sportvoeding wielermagazine

Wat eet je voor het sporten?

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Vlak voor het sporten is het echter niet verstandig om te ontbijten. Als je besluit om 's ochtends even een rondje te rijden, is het verstandig pas hierna goed te ontbijten. Toch is het belangrijk om - voordat je op de fiets stapt - je vocht alvast op peil te brengen. Hiervoor zijn speciale isotone sportdranken beschikbaar, die doorgaans fantastisch werken. Met deze sportdranken wordt het vochtverlies bij (zware) inspanningen weer aangevuld. Een isotone sportdrank bevat ongeveer een gelijke concentratie deeltjes als ons lichaamsvocht, wat ligt tussen de 280 tot 320 milliosmol/l. Een drank bevat gemiddeld 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml. De combinatie van belangrijke elektrolyten en koolhydraten die de drank bevat, zorgt bovendien voor een boost bij het begin van de training. Ze worden snel in het lichaam opgenomen, waardoor je na inname niet lang hoeft te wachten om aan de tocht te beginnen.

Tijdens het sporten

De ene tocht is de andere niet. Waar we de eerste keer de bocht naar links nemen, pakken we de volgende keer de bocht naar rechts. Het ontdekken van de natuur is namelijk iets wat het wielrennen zo leuk maakt. Dit kan echter betekenen dat de tocht zwaarder is. Daarom is het verstandig om voor de zekerheid een energiereep of -gel bij je te hebben. De repen en gels zijn makkelijk te gebruiken. Daarnaast zijn ze ook nog eens gezond en energierijk. Je hebt repen die koolhydraten langzaam en geleidelijk vrijgeven en repen die koolhydraten zowel direct na inname als gedurende de training vrijgeven. De voedingswaardes die in de energy bar zitten sluiten aan bij de behoefte die je lichaam nodig hebt tijdens de inspanningen op de fiets.

Sportvoeding na het sporten

Het liefst stappen we nooit van de fiets af, maar we kunnen natuurlijk niet altijd op de fiets blijven zitten. We hebben niet alleen andere bezigheden, ons lichaam heeft ook rust nodig. Om het herstel efficiënt te laten verlopen, is het verstandig hier direct na de training al mee te beginnen. Na een lange of slopende tocht is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Recovery dranken vullen het glycogeen in je lichaam aan en zorgen voor spierherstel. Daarnaast vullen ze vocht, mineralen en ATP reserves aan. Ga je liever voor een snelle gezonde snack na het sporten? Dan kun je altijd kiezen voor een herstelreep. Deze zorgen voor een aanvulling van spierglycogeen, eiwitten en koolhydraten. In de uren na de training is het van belang eiwitten binnen te krijgen. Dit kan door middel van magere zuivelproducten te nuttigen of mager vlees, rood vlees en vis te eten. Heb jij moeite met het binnenkrijgen van eiwitten? Kies dan voor eiwitshakes. Door de hoge concentratie aan eiwitten herstel je sneller. Trainen in de winter? Dan is herstel extra belangrijk, omdat je lichaam ook energie gebruikt om op temperatuur te blijven. 

Door een combinatie van deze sportvoeding te gebruiken begin je niet alleen goed voorbereid aan fietstocht of wielerwedstrijd, maar sluit je hem ook goed af.

Terug naar Voeding