Soorten elektrische mountainbikes

Er zijn twee verschillende soorten elektrische mountainbikes te onderscheiden: de hardtail en de fully E-MTB. De hardtail e-mountainbike heeft een geveerde voorvork en geen achtervering, terwijl de fully voor- en achtervering heeft. 

De hardtail variant is geschikt voor woon- werkverkeer, maar ook voor mountainbiken door een bosomgeving. De geveerde voorvork maakt het gemakkelijk om door de stad en over Nederlandse bospaden fietsen. Een voordeel van de hardtail E-MTB is de prijs, deze is namelijk een stuk lager dan de prijs van een fully.

De fully e-mountainbike is geschikt voor een bergachtige omgeving. De voor- en achtervering maken het mogelijk om comfortabel af te dalen en moeiteloos over kleine bergpaadjes te fietsen. De fully E-MTB is vaak prijziger dan de hardtail elektrische mountainbike.

Aandrijfmotor en accu

Een belangrijk onderdeel van de e-mountainbike is de aandrijfmotor. De meeste elektrische mountainbikes zijn voorzien van een middenmotor, dit fietst prettig omdat dit ervoor zorgt dat de fiets in balans is tijdens scherpe bochten en afdalen. Tegenwoordig zijn de meeste e-mountainbikes voorzien van een Bosch, Yamaha of Shimano STEPS aandrijfmotor die je ondersteunen tot 25 km/u. De bijbehorende accu zorgt ervoor dat de aandrijfmotor van stroom voorzien wordt.

Dit zijn over het algemeen kwalitatief zeer goede accu’s, wat betekent dat ze een stuk duurder zijn dan een gemiddelde fietsaccu. Bovendien krijgen ze meer te verduren door de gebruikswijze, aangezien een e-mountainbike veelal intensief en met hoge trapondersteuning gebruikt wordt. Hierdoor wordt het maximale van de accu gevraagd en zal deze na een aantal jaar tekenen van slijtage gaan vertonen. De relatief dure E-MTB is dan vaak nog in goede conditie. 

Veel mensen kiezen er op dat moment niet voor om de mountainbike in te ruilen, maar kopen een nieuwe accu. Tegenwoordig bestaat er ook nog het alternatief om het binnenwerk van de fietsaccu te vervangen ofwel reviseren. Beide opties zorgen ervoor dat er weer jaren gebruik gemaakt kan worden van de E-MTB.

Terug naar Mountainbiken