Wat is een groepset?

Een groepset is in essentie het hart van de aandrijving en het schakelsysteem van een racefiets. Het bestaat uit verschillende onderdelen die samen zorgen voor de overbrenging van de kracht van de fietser naar de wielen en de remfunctie. Met een groepset wordt doorgaans de volgende componenten bedoeld:

 • Crankstel en kettingbladen
 • Cassette en ketting
 • Derailleurs voor en achter
 • Shifters (schakelhendels)
 • Remmen (velgremmen of schijfremmen)
 • Bottom bracket (trapaslager)

De keuze voor een specifieke groepset hangt af van persoonlijke voorkeuren, het type fiets en het beoogde gebruik. SRAM's innovaties zoals de Yaw-technologie in de voorderailleur, elektronische schakelopties zoals eTap, en de integratie met de AXS app voor personalisatie van schakelvoorkeuren, zorgen ervoor dat elke fietser zijn perfecte match kan vinden binnen het assortiment. Het maakt niet uit of je een beginnende fietser bent of dat je een gevorderde renner bent die streeft naar optimale prestaties, SRAM heeft een groepset die aan jouw eisen voldoet.

Overzicht van SRAM groepsets

SRAM biedt dus een scala aan groepsets waardoor je kunt kiezen wat het beste bij je rijstijl past. We zullen de verschillende groepsets die door SRAM worden aangeboden bespreken, gerangschikt van basis tot meest geavanceerd:

SRAM Apex

De SRAM Apex is het instapmodel in de SRAM racefiets groepsetslijn. Dit maakt het een uitstekende keuze voor beginnende of recreatieve fietsers die op zoek zijn naar een betrouwbare groepset tegen een betaalbare prijs. De groepset wordt ook vaak gevonden op gravelbikes, wat zijn veelzijdige aard onderstreept. Hoewel het als instapmodel wordt beschouwd, biedt Apex een solide prestatie, met degelijke schakelprestaties en een gewicht dat meer dan acceptabel is voor zijn prijsklasse. Het gebrek aan Yaw-technologie betekent dat het misschien niet de ultraprecieze aanpassing van sommige hogere modellen heeft, maar voor veel rijders zal dit verschil minimaal zijn.

SRAM Rival

SRAM Rival, een stap boven de Apex, biedt enkele merkbare verbeteringen. Deze groepset is populair onder zowel race- als gravelrijders, dankzij zijn uitstekende balans tussen prijs, prestatie en duurzaamheid. Rival is ontworpen voor de enthousiaste fietser die meer van zijn uitrusting eist zonder de bank te breken. Met de introductie van de Rival eTap versie biedt SRAM draadloos schakelen aan de meer budgetbewuste fietser, een functie die eerder alleen beschikbaar was voor de toplijnen. De Rival XPLR (Explore) variant, gericht op gravelrijders, biedt een versnellingsbereik dat breder is dan de standaard Rival groepsets, ideaal voor het rijden in heuvelachtige terreinen.

SRAM Force

De SRAM Force groepset is waar het verschil in prestatie echt merkbaar wordt voor de meer ervaren fietser. Het biedt een mooie mix van prestaties, gewichtsbesparing en duurzaamheid. Force eTap, de draadloze versie, staat voor precisie en snelheid in schakelen. De groepset is lichter dan de Apex en Rival, wat aantrekkelijk is voor rijders die kilo’s van hun fiets willen afhalen en hun prestaties zo willen maximaliseren. Force gebruikt duurzamere materialen. Dit zal hogere kosten voor vervangingsonderdelen met zich meebrengen, maar de verbeterde schakelprestaties en duurzaamheid zijn het voor de serieuze fietser zeker waard.

SRAM Red

Als vlaggenschip groepset biedt de SRAM Red, het ultieme in racewieltechnologie. Het vertegenwoordigt de top in techniek van wat SRAM te bieden heeft in termen van gewicht, prestatie, en technologie. De Red eTap versie heeft de draadloze schakeltechnologie geperfectioneerd, het schakelen werkt bijna naadloos en uiterst betrouwbaar, zelfs onder wedstrijdomstandigheden. De lijn heeft het lichtste gewicht in de SRAM-lijn, maar komt dan ook tegen een premium prijs. Voor professionele en zeer toegewijde fietsers biedt SRAM Red ongeëvenaarde prestaties wanneer elke seconde telt.

Extra: X-Range voor gravelbikes

Gravel riding heeft de laatste jaren een ongelofelijke toename in populariteit gezien, en SRAM was snel om hierop te reageren met de introductie van hun X-Range technologie. De X-Range versnelling wordt gebruikt in de draadloze 1x en 2x AXS groepsets, en is specifiek ontworpen om met de grotere eisen van de gravelbike om te gaan.

De X-Range versnelling gebruikt kleinere, meer nauw op elkaar aansluitende voorbladen, gecombineerd met een cassette met een breder bereik in de achterste. Deze combinatie zorgt voor soepeler, nauwkeuriger schakelen, en een bredere, meer bruikbare versnellingsrange, ideaal voor de gevarieerde en onvoorspelbare terreinen die typerend zijn voor gravel riding.

Of je nu kiest voor een 1x of 2x setup, de X-Range versnelling geeft je de vrijheid om een versnellingsbereik te kiezen dat past bij jouw rijstijl en de unieke eisen van je gravel avonturen, allemaal zonder opgave van de nauwkeurigheid of betrouwbaarheid die je verwacht van SRAM componenten.

Technologische Innovaties

 • Double Tap: Uniek voor SRAM, deze technologie vereenvoudigt het schakelen door op- en afschakelen mogelijk te maken met een enkele hendel. Shimano gebruikt hier bijvoorbeeld 2 hendels voor. Dit zorgt voor snelheid en efficiëntie in raceomstandigheden.
 • Yaw: Dit zorgt voor een roterende beweging van de voorderailleur voor een meer precieze kettinglijn, wat schakelen soepeler maakt en slijtage vermindert. Deze technologie is alleen beschikbaar op de Rival groepset en hoger.
 • AXS app: De mogelijkheid om je groepset via een app aan te passen en te monitoren, biedt een niveau van personalisatie en data-analyse dat nog niet eerder gezien was in fietscomponenten. Dit omvat functies zoals het personaliseren van shifterconfiguraties en het monitoren van gebruik en prestaties.

Vergelijking met andere merken

SRAM, Shimano en Campagnolo zijn de drie titanen op het gebied van fietsonderdelen, elk met hun unieke eigenschappen en technologieën. Het zal een uitdaging zijn om de juiste groepset te kiezen. Daarom vergelijken we hier SRAM ten opzichte van Shimano en Campagnolo op gebied van prestatie, duurzaamheid, prijs, en beschikbaarheid, zodat je gemakkelijker een keuze kunt maken.

Prestatie

Eén van de kenmerkende eigenschappen van SRAM is het DoubleTap schakelsysteem, wat je in staat stelt om met één hendel te schakelen tussen versnellingen door middel van een korte of langere druk. Dit systeem wordt alom gewaardeerd voor zijn eenvoud en snelheid. SRAM biedt ook de mogelijkheid tot draadloos elektronisch schakelen via de eTap-systemen, wat een zeer nauwkeurige en betrouwbare schakelervaring levert.
Shimano, daarentegen, gebruikt een dual-lever systeem waarbij één hendel dient om op te schakelen en een ander om af te schakelen. Hun Di2 elektronische groepsets staan bekend om hun precisie en snelle respons. Campagnolo maakt gebruik van hun kenmerkende duimschakelaar in combinatie met een hendel voor een duidelijk voelbare schakelactie.

Duurzaamheid

SRAM groepsets staan bekend om de robuustheid en duurzaamheid, zeker in de hogere segmenten. Shimano wordt ook erkend voor de goede bouwkwaliteit en duurzaamheid van de onderdelen, waarbij natuurlijk met name de Dura-Ace en Ultegra series hoog aangeschreven staan. Campagnolo, met een rijke geschiedenis in de wielersport, biedt eveneens producten van hoge duurzaamheid, maar er is bijzondere aandacht voor esthetiek en de fijne Italiaanse afwerking.

Prijs

Over het algemeen zijn SRAM groepsets concurrerend geprijsd en bieden ze een goede prijs-kwaliteitverhouding, met name in het middensegment. Shimano biedt een breed scala aan groepsets die geschikt zijn voor alle soorten budgetten, van instapniveau tot high-end componenten. Campagnolo groepsets hebben de neiging om in het hogere prijssegment te vallen, wat zich met name uit in het gebruik van luxe materialen en geavanceerde technologieën.

Beschikbaarheid

SRAM's innovaties zijn goed beschikbaar en het merk heeft een sterke aanwezigheid op de markt, ook op het gebied van aftermarket-verkoop. Shimano onderdelen zijn zeer vaak te vinden dankzij het grote distributienetwerk en zijn vaak de standaardkeuze voor veel fietsfabrikanten. Campagnolo, hoewel minder alomtegenwoordig dan de andere twee, houdt een toegewijde fanbasis en is over het algemeen beschikbaar, zij het via meer gespecialiseerde kanalen.

Samenvattend

Elk merk heeft zijn eigen karakter en technologieën. SRAM blinkt uit in innovatie met opties zoals draadloos schakelen en een minimalistisch bedieningssysteem. Shimano is de veelzijdige speler met een breed assortiment dat betrouwbare prestaties levert over de hele linie. Campagnolo biedt een mix van traditioneel vakmanschap, esthetiek en geavanceerde techniek, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor de purist. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur, het type rijden dat je doet, en hoeveel je bereid bent te investeren.

Kies de SRAM Groepset die bij jou past

Wanneer je er nu over nadenkt om een SRAM groepset voor je racefiets te kiezen, is het belangrijk een keuze te maken die niet alleen aansluit bij je budget, maar ook bij je fietsambities en -ervaring. Dit advies helpt je om weloverwogen je keuze te maken:

Bepaal je fietsdoelen

 • Competitief fietsen: Als je primaire focus ligt op wedstrijden en je streeft naar topprestaties, dan is de SRAM Red eTap AXS jouw go-to. Deze high-end groepset biedt precisie, lichtgewicht componenten en geavanceerde draadloze technologie voor een ongeëvenaarde ervaring.
 • Recreatief fietsen: Fiets je voornamelijk voor je plezier of gezondheid, dan zijn de SRAM Apex en Rival groepsets een uitstekende keuze. Ze zijn ontworpen voor duurzaamheid en gebruiksgemak, ideaal voor dagelijkse ritten en lichte avonturen.
 • Training & lange ritten: Als je focus ligt op uithoudingsvermogen en fiets je vaak langere ritten met een groep, kijk dan naar de SRAM Force. Deze groepset biedt een goede mix tussen prestatiegerichte technologie en praktische duurzaamheid, perfect voor intensieve trainingssessies en lange tochten.

Wees realistisch over je ervaring en budget

 • Beginners: Als je nieuw bent in de fietswereld, kun je het beste kiezen voor betrouwbaarheid en waarde. De SRAM Apex biedt solide techniek voor een instapprijs, waardoor je het meeste waar krijgt voor je geld als nieuwe fietser.
 • Gevorderden: Voor de meer ervaren fietsers die klaar zijn voor een upgrade, is de SRAM Force een sterke keuze. Het biedt geavanceerde functies tegen een betaalbare prijs, ideaal voor het naar een hoger niveau tillen van je fietsprestaties.
 • Budgetbewuste Keuzes: Onthoud dat de meest dure optie niet altijd de beste keuze hoeft te zijn voor jouw situatie. Weeg zorgvuldig af wat je werkelijk nodig hebt tegenover wat je wilt uitgeven, en vind zo een groepset die past bij jouw specifieke fietsbehoeften.

De groepset die je kiest, speelt een grote rol in je totale fietservaring. Van schakelprestaties tot de betrouwbaarheid van je uitrusting tijdens lange ritten, de juiste groepset kan het verschil betekenen tussen een goede en een fantastische rit. Neem de tijd om je opties af te wegen en kies zo een groepset die jouw manier van rijden ondersteunt en versterkt.

Onderhoud van een SRAM groepset

Het onderhouden van een SRAM groepset is nodig om de prestaties van je racefiets optimaal te houden. We hebben een aantal basishandelingen voor je op een rij gezet, zodat je weet waar je op moet letten.

Regulier Onderhoud

 • Schoonmaken: Reinig je groepset regelmatig, vooral na ritten in natte of modderige omstandigheden. Gebruik een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel voor het frame en de componenten.
 • Smeren: Zorg ervoor dat je de ketting en bewegende delen van de derailleurs lichtjes smeert na elke schoonmaakbeurt.
 • Inspectie: Controleer de slijtage van de ketting, tandwielen en remblokken regelmatig en vervang deze indien nodig.

Troubleshooting

 • Schakelproblemen: Als je problemen ondervindt met schakelen, controleer dan eerst de afstelling van de derailleurs en of de kabels (indien van toepassing) goed gespannen zijn. Bij AXS groepsets, zorg ervoor dat alle componenten correct zijn gepaard en de firmware up-to-date is via de AXS app.
 • Remproblemen: Controleer bij slechte remprestaties de slijtage van de remblokken en de afstelling van de remmen. Bij schijfremmen, controleer ook de uitlijning van de schijf.

Door je SRAM groepset goed te onderhouden, verzeker je jezelf van vele kilometers aan zorgeloos rijplezier.

Meer tips voor je racefiets keuzes nodig?

Bij de keuze voor aankopen in verband met je racefiets moet je verder kijken dan alleen de technische specificaties. De racefiets koopgids van Wielermagazine kan hierbij helpen. Onze gids biedt inzicht in andere onderwerpen zoals:

 • Framegeometrie: De grootte en vorm van het frame zijn bepalend voor je houding en comfort. Het is belangrijk een frame te kiezen dat past bij je lichaamsbouw en de soort ritjes die je voor ogen hebt. Voor dames zijn er speciale racefiets frames. Je kunt zelf je racefiets framemaat berekenen of een fiets laten aanmeten bij een specialist.
 • Wielen en Banden: De keuze van je wielen en banden heeft een aanzienlijk effect op rolweerstand, gewicht en seizoensgebonden prestaties.
 • Zadels en Zitpositie: Een goed zadel en de juiste afstelling daarvan kunnen het verschil betekenen tussen een pijnlijke of plezierige rit. Ook het stuurlint en de juiste pedalen kunnen helpen.
 • Accessoires: Van fietsnavigatie tot bidonhouders, elk detail telt voor maximale efficiëntie en bruikbaarheid.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Het bepalen van je budget en dit afstemmen op de beste prijs-kwaliteitverhouding is een belangrijke stap in het aankoopproces.

Laat je niet overweldigen door de veelheid aan informatie en opties. Gebruik de koopgidsen van Wielermagazine om een weloverwogen keuze te maken. Vergeet niet dat investeren in kwaliteit en het goed bijhouden van je uitrusting, zal resulteren in langduriger fietsplezier en prestatie op de weg. Ga er met vertrouwen met je racefiets er op uit!

Terug naar Koopgids