Gravelbikes zijn relatief nieuw in de fietswereld. Ze zijn ontstaan uit de wensen van avontuurlijke fietsers die nieuw, ongebaand terrein wilden verkennen, ontoegankelijk voor de traditionele racefiets. Al snel werden deze 'gravel grinders' ontdekt door grote fietsfabrikanten, en zo begon de productie van deze speciale fietsen, specifiek ontworpen met het vermogen om zowel op asfalt als op ruig terrein te kunnen fietsen.
De aantrekkelijkheid van gravelbiken zit hem in de veelzijdigheid. Deze fietsen zijn dus net zo thuis op grindwegen en bospaden als op geasfalteerde wegen. Met het juiste type banden zijn ze zelfs behendig genoeg om singletracks en hobbelige bospaden te trotseren!
Maar dat is nog niet alles. De comfortabele geometrie en de veelzijdigheid in aanpassingen betekenen dat gravelbikes ook perfect zijn voor je dagelijkse rondjes, lange touring-avonturen en zelfs fietsvakanties! Of je nu je dagelijkse routine wilt afwisselen met wat off-road plezier, je weekendritten naar ongebaande paden wilt verleggen, of jezelf op een avontuurlijke fietsreis wilt storten, gravelbikes zijn er altijd klaar voor.
Als je enthousiast bent over het idee van het rijden op meer dan alleen glad asfalt, is een gravelbike voor jou misschien wel de ultieme metgezel! Maar hoe kies je de juiste? Hier zijn enkele factoren om te overwegen:
Een gravelstuur is breder dan een traditioneel racestuur, met een scherpere hoek - dit zorgt voor meer stabiliteit en controle over oneffen terrein. En geloof het of niet, deze kleine details kunnen een enorm verschil maken tijdens die lange uren op grind- of bospaden!
Gravelbikes hebben over het algemeen een langere wielbasis en een minder steile balhoofdhoek dan hun asfaltgerichte broeders, wat je een stabieler gevoel geeft, vooral op ruw terrein. Daarnaast is de zitpositie over het algemeen iets meer rechtop, wat bijdraagt aan het comfort tijdens lange ritten. Let op: comfort betekent niet altijd traag! Een goed ontworpen gravelbike kan nog steeds erg snel zijn. Toch is er ook nog een verschil met de cyclocross fiets die meer gemaakt is voor snelheid dan voor comfort. Een veldrij fiets is dan ook niet gemaakt voor lange tochten, maar echt voor snelheid op onverhard terrein!
Montagepunten voor spatborden, bagagedragers en extra drinkflessen kom je vaak tegen op een gravelbike. Ze geven je de mogelijkheid om je fiets aan te passen aan je eigen avonturen – van kortere ritten in de buurt tot meerdaagse bikepacking trips.
Carbon is licht en stijf, wat voordelig is voor efficiëntie en snelheid. Maar aluminium biedt iets meer comfort en is bovendien ook goedkoper. Zowel carbon als aluminium frames zijn geschikt voor gravelbiken, dus de beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je budget.
Gravelbanden zijn er in een scala aan breedtes en profielen, ontworpen voor verschillende terreinen. Een bredere band biedt bijvoorbeeld meer comfort en tractie, terwijl de profielkeuze invloed heeft op zowel de rolweerstand als de grip. Daarbij is de band ook vaak lekbestendiger, belangrijk voor ruige avonturen!
Ten slotte moet je bij het kiezen van je banden rekening houden met het terrein en de weersomstandigheden waarin je van plan bent te fietsen. Voor zachtere, modderige omstandigheden is een band met een agressiever profiel en mogelijk een grotere breedte ideaal, terwijl voor droger, hard grind een band met minder profiel en een smallere breedte kan volstaan.
Bij het samenstellen van je perfecte gravelfiets kun je gemakkelijk overweldigd raken door de ontelbare keuzes. Laten we enkele van de belangrijkste componenten eens doornemen:
Het hart van elke fiets zijn de wielen, en bij gravelbikes is dat niet anders. Maar wat maakt gravelwielen uniek? Het geheim zit hem in de bredere velgen. Deze maken bredere banden mogelijk, die zorgen voor meer comfort en grip op onverharde wegen. Een bredere velg betekent ook een betere ondersteuning van de band, minder vervorming en daardoor betere rolprestaties. Dit maakt ze zowel robuust als comfortabel - perfect voor die onvoorspelbare niet geasfalteerde paden!
Ah, de keuze van pedalen. Sommige fietsers zweren bij de grip en efficiëntie van racefietspedalen, terwijl anderen vasthouden aan hun vertrouwde mountainbike pedalen voor hun uitstekende modderafstoting en het vermogen om van alle kanten in te klikken. De keuze is echt aan jou - raadpleeg je doelen, je gewenste ritten en je persoonlijke comfort!
De groepset, het aandrijfsysteem, de motor van jouw fiets... hoe je het ook noemt, het is een essentieel onderdeel van je machine. Bij gravelbiking is robuustheid van het grootste belang. Stof, modder, water - je aandrijfsysteem wordt vaak onderworpen aan zware omstandigheden. Hoewel er een verscheidenheid aan opties beschikbaar is, variërend van 1x systemen (één voorblad) tot meer traditionele 2x of zelfs 3x systemen, is de sleutel tot een goede gravel groepset duurzaamheid. En geloof ons, die investering zal zich dubbel en dwars terugverdienen als je midden in het niets een comfortabele, vlotte rit hebt zonder mechanische problemen.
Een dag op de eindigt niet altijd met zonsondergang en koele briesjes. Soms krijg je te maken met steile afdalingen, natte stenen, of verraderlijke bochten - en het kunnen bedwingen van die situaties met vertrouwen komt neer op één cruciale component: je remmen. Hier duiken we in de wereld van schijfremmen, de keuze voor gravelrijders, om de verschillen tussen hydraulische en mechanische systemen te onderscheiden.
Hydraulische schijfremmen genieten een uitstekende reputatie. Ze leveren krachtige prestaties en werken zeer soepel, dankzij het gebruik van remvloeistof. Een pluspunt: ze passen zich automatisch aan slijtage van remblokken aan – een zelfstellend vermogen, zogezegd. Hiermee garanderen hydraulische schijfremmen keer op keer een consistent remsysteem, ongeacht de rijomstandigheden. Houd wel rekening met een hoger prijskaartje en de nood aan gespecialiseerd gereedschap voor onderhoud.
Daarnaast hebben we mechanische, of kabelgeactiveerde, schijfremmen. Ze leveren weliswaar minder kracht dan de hydraulische variant, maar bieden enkele voordelen. Ze zijn budgetvriendelijker en gemakkelijker te onderhouden. Een fijn punt is dat ze een traditioneel remgevoel behouden, wat sommige fietsers verkiezen. Regelmatige aanpassingen zijn echter vereist voor optimale prestaties.
Hydraulisch of mechanisch, elke keuze heeft zijn pro's en contra's. Factoren als budget, technische knusheid, rijstijl en persoonlijke voorkeur zullen de doorslag geven. Onthoud dat veiligheid en zelfverzekerdheid de belangrijkste punten zijn, of je nu rustig over gravel crosst of uitdagende modderige paden trotseert.
Nu je alles weet over de remmen op je gravelbike, is het tijd om te kijken naar een andere belangrijke beslissing: het voorblad. Moet je kiezen voor een enkel of dubbel voorblad? We bespreken de voor- en nadelen van beide opties. Cruciaal bij deze keuze is rekening houden met het terrein waarop je rijdt.
Kiezen voor een enkel voorblad betekent dat je één kettingblad aan de voorkant van je fiets hebt. De voordelen? Minder complexiteit, lichter gewicht en minder onderhoud. Een enkel voorblad elimineert de voorderailleur, waardoor het schakelen eenvoudiger en intuïtiever is. Perfect voor gravelbikers die van gebruiksgemak houden en regelmatig wisselend terrein trotseren.
Dubbele voorbladen zijn wat meer traditioneel en bieden twee kettingbladen aan de voorkant. Je hebt met deze optie meer keuzes in versnellingen, waardoor je meer verzetsopties hebt wanneer het terrein varieert. Rijders die graag veel keuze hebben, ongeacht het terrein, zullen het dubbele voorblad waarderen.
Welk voorblad je ook kiest, jouw rijomstandigheden zijn essentieel voor het maken van de juiste beslissing. Rijd je voornamelijk op vlakke of licht glooiende ondergrond? Dan is een enkel voorblad wellicht voldoende. Maar als je regelmatig langere afdalingen of steile beklimmingen tegenkomt, is een dubbel voorblad voorzien van een breed scala aan versnellingen wellicht ideaal.
Uiteindelijk is de keuze tussen een enkel en dubbel voorblad zeer persoonlijk. Kies de optie die je het meeste vertrouwen geeft en voldoet aan jouw eisen. Net als bij de remkeuze speelt ook hier je ervaring, budget, rijstijl en comfort een rol.
De juiste accessoires kunnen een wereld van verschil maken tijdens je gravelbike avonturen. Ze brengen comfort, functioneel gemak en veiligheid, waardoor je bij elke rit het beste uit jezelf en je fiets kunt halen.
Als het gaat om langere tochten of bikepacking avonturen, zijn tassen en bagagedragers je beste vrienden. Voor kleinere items zoals voedsel, gereedschap en reserveonderdelen zijn zadeltassen ideaal. Je kunt ook overwegen een bagagedrager aan de voorkant of achterkant van je bike te monteren om extra tassen te dragen. Kies voor waterdichte tassen: met het onvoorspelbare Nederlandse weer kan een flinke regenbui altijd om de hoek liggen!
Om comfort en veiligheid te waarborgen, zijn spatborden en verlichting twee must-haves. Spatborden houden je droog en schoon op natte, modderige paden. Verlichting verhoogt je zichtbaarheid in vroege ochtenden, late avonden of bij mistig weer. Dit is vooral relevant gezien de korte winterdagen en vaak grijze weersomstandigheden in Nederland.
Voor het navigeren door onbekend terrein is een betrouwbare GPS een essentieel hulpmiddel - niemand wil verdwaald raken in het bos! Fietscomputers, vooral die met geïntegreerde GPS, bieden realtime ritgegevens en kunnen je zelfs helpen je prestaties te verbeteren. Ze bieden informatie over snelheid, afstand, hartslag, trapfrequentie en soms zelfs informatie over je vermogen op de pedalen.
Het klinkt misschien als een detail, maar het kiezen van de juiste maat gravelbike kan het verschil maken tussen vlot peddelen door het bos of worstelen met elke helling. Hoe comfortabeler je op je fiets zit, hoe beter je prestaties zullen zijn. Maar hoe kies je de juiste maat?
De maat van je fiets is nauw verbonden met je lichaamslengte en binnenbeenlengte, dit zijn daarom beginpunten bij het meten. Merk op dat de maatvoering kan verschillen per merk, dus het is belangrijk om de maattabellen van de fabrikant te raadplegen en eventueel een fietsenwinkel te bezoeken voor aanvullend advies. Lees ook onze pagina over de racefiets framemaat berekenen.
Het begrijpen van de geometrie van je frame kan de zoektocht naar de perfecte fietsmaat ook vergemakkelijken. De termen 'stack' en 'reach' zijn veelgebruikte termen als het gaat om framegeometrie. Stack verwijst naar de afstand van het midden van de trapas tot aan het midden van het bovenste punt van het balhoofd, de afstand verticaal gemeten. Reach daarentegen is de horizontale afstand van het midden van de trapas tot aan het punt boven het balhoofd. Een korte Reach en hoge Stack maken een rechtop zittende positie mogelijk die erg comfortabel kan zijn voor langere ritten.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met het type terrein waarop je gaat fietsen. Rijd je voornamelijk in vlakke gebieden, door bossen, of over heuvelachtig terrein? Het Nederlandse klimaat en de daarmee gepaard gaande weersomstandigheden spelen ook een grote rol.
Niets overtreft de zekerheid van een daadwerkelijke testrit. Als je van plan bent om de fiets regelmatig te gebruiken, neem dan de tijd om verschillende fietsen en maten uit te proberen om te zien wat het beste bij jouw lichaam en rijstijl past.
Aan het einde van de dag is het kiezen van de juiste maat fiets een persoonlijk proces dat onderzoek en een beetje hulp van deskundigen vereist. Wees geduldig en je zal de perfecte gravelbike vinden die, als een tweede huid, perfect past bij jouw avontuurlijke rijstijl.
Voorzichtig met die beurs! Hoewel wensen rijkelijk kunnen vloeien bij het kiezen van je nieuwe gravelbike, moet je ook je budget in de gaten houden. Met zoveel variabelen die bijdragen aan de kosten van een fiets, kan het bepalen van een realistisch budget je helpen om de perfecte fiets te vinden die niet alleen voldoet aan je fietsbehoeften, maar ook past bij je financiële grenzen.
Bij het bekijken van het aanbod van gravelbikes kunnen de prijskaartjes je mogelijk doen duizelen. Zorg ervoor dat je van tevoren je budget bepaalt. Fietsen in dit segment kunnen variëren van €1000 tot aan €5000 of zelfs meer voor zeer high-end modellen. Er is echter een gravelbike voor elk budget.
Verschillende factoren bepalen de eindprijs van een gravelbike. De materialen van het frame, de kwaliteit van de componenten, het merk en zelfs de plaats van productie kunnen de prijs verhogen of verlagen. Hoogwaardige carbon frames, duurzame en geavanceerde componenten zoals hydraulische schijfremmen, en merk prestige kunnen de prijs van een fiets opdrijven.
Het goede nieuws is dat er een gravelbike is voor elk budget:
Bedenk dat de prijs niet altijd gelijk is aan het niveau van plezier dat je uit je fiets haalt. Zelfs een betaalbare gravelbike kan fantastische ritten en avonturen bieden. Welk budget je ook hebt, elke rit telt!
De fietswereld is rijkelijk gevuld met merken, waarvan vele met hun unieke lijn gravelbikes. De keuze kan overweldigend zijn, maar vrees niet! Hier zijn enkele van de meest populaire en gerespecteerde merken die gravelbikes produceren om je op weg te helpen.
Als je op zoek bent naar een technisch hoogstaand, betrouwbaar merk met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dan is Canyon een goede keus. Hun Grail en Grizl modellen zijn beide zeer populair onder gravelbikes door hun uitstekende rijeigenschappen en innovatieve ontwerp.
Met hun lange staat van dienst in de fietsbranche, kun je altijd rekenen op de kwaliteit van Trek. Hun Checkpoint serie biedt een scala aan gravelbikes geschikt voor zowel beginners als ervaren rijders.
Dit Amerikaanse merk is beroemd om hun innovatieve ontwerp en technologie. De Diverge serie van Specialized is een solide keus voor gravelbikes, met modellen die zowel gebruiksvriendelijk zijn voor beginners als technisch geavanceerd voor ervaren fietsers.
Giant, een van 's werelds grootste fietsfabrikanten, staat bekend om zijn brede scala aan fietsen en uitstekende waarde. Hun Revolt serie biedt een reeks betrouwbare en betaalbare gravelbikes, ideaal voor degenen die net beginnen met hun gravelavontuur.
Raak niet in paniek van de hoeveelheid aan merken en modellen; ieder merk heeft zijn sterktes en specifieke niveau van expertise. De sleutel is om te weten welke aspecten het belangrijkst voor je zijn, zoals gewicht, duurzaamheid, prijs of technische specificaties. Als je dit op een rij hebt gezet kun je beginnen met het uitfilteren van je keuzes en het pad naar je perfecte gravelbike vinden.
Veel succes!
Terug naar Koopgids