InhoudNooit meer verloren dankzij een fietsnavigatie
Waar let je op bij de aanschaf?
>> Je budget>> Design & specificaties>> Compatibiliteit & Connectiviteit>> Navigatie
Fietsnavigatie versus je smartphone als navigatie gebruiken
Een leuk alternatief: een sporthorloge
Waar kies jij voor?
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Nooit meer verloren dankzij een fietsnavigatie

Het aantal recreatieve fietsers en professionele fietsers is de laatste jaren toegenomen. En hoewel we vroeger zonder navigatie en mogelijk met een grote kaart op de fiets stapte, is ook de fietswereld aan technologie onderhevig. Een fietsnavigatie helpt je om een fietsrit eenvoudiger te maken, ook op onbekend terrein. Van een fietscomputer mag je een weergave van basisgegevens verwachten zoals snelheid, afstand en tijd. Dit is een instapmodel.

Daarnaast zijn er nog fietscomputers die uitgebreide trainingsfuncties bieden, eventueel aangevuld met sensoren. Wil je een full package? Kies dan voor een fietsnavigatie met zowel GPS als de mogelijkheid om sensoren aan te sluiten, waardoor je je trainingsprestaties te kunnen monitoren. Denk hierbij aan je hartslag, hoogte, calorieën, cadans, snelheidsanalyse en je trainingsschema.

Welke fietsnavigatie systeem het beste bij je past is afhankelijk van wat je met je fietsnavigatie wilt, hoe intensief en met welk doel je hem gebruikt. Uiteraard speelt je budget ook een belangrijke rol.

Waar let je op bij de aanschaf?

>> Je budget

Misschien wel het belangrijkste om voor jezelf te bepalen is wat voor een budget je beschikbaar stelt voor de aanschaf van een fietscomputer en welke eisen je stelt.

  • Zo zul je voor een low budget vooral willen navigeren en niet per se een super mooi design willen, maar gewoon enkele basisfuncties zoals het kunnen uitlezen van een route en navigeren onderweg. Wil je niet te veel geld uitgeven? Dan kom je uit bij de fietsnavigatie in de wat lagere prijscategorie. Deze missen vaak compatibiliteit en verbinding via Bluetooth. Ook komen ze vaak in zwart-wit, waardoor het soms wat onduidelijker is of iets gewoon een bos is of weiland. Leuke instapmodellen vind je onder merken als Sigma Sport, Lezyne en Wahoo.
     
  • Ben je bereid om wel wat neer te leggen voor je navigatie? Dan stel je naast het navigeren waarschijnlijkheid ook eisen aan het kunnen uploaden van je trainingsschema en vind je het belangrijk dat je je navigatie kunt verbinden met andere apparaten. Je zult dan zoeken naar navigatie met ANT+ en/of Bluetooth of Wifi. Vind je extra features een fijne bijkomstigheid? Dan zul je ook kijken naar sensoren om je hartslag, de cadans of je snelheid te meten. Merken waar je naar kunt kijken zijn Garmin en dan specifiek de Edge 530 of Wahoo ELEMNT BOLT.
     
  • Wil je het beste van het beste en speel aerodynamica een belangrijk rol voor je? Dan zul je naast alle bovengenoemde specificaties ook naar dit aspect kijken. Voor aerodynamica kijk je naar het display, hoe kleiner je display hoe meer aerodynamisch voordeel je behaalt. Als je dit type fietser bent, kom je dus uit in het topsegment. Kijk eens naar de Bryton Aero 60T, Wahoo ELEMNT BOLT.
     
  • Ben je een mountainbiker dan zul je kijken naar de water- en schokbestendigheid van de fietscomputer. Navigeren in het bos is lastiger dan op de weg en je navigatiesysteem heeft iets meer te verduren dan wanneer je enkel fietst op geasfalteerde wegen. Er zijn speciale fiets navigatie systemen met MTB dynamics functies. Kijk hier dus na als je als MTB-er op zoek bent naar een navigatiesysteem. De Garmin Edge 530 en 830 hebben deze functionaliteiten.

Het aanbod fietscomputers is heel erg gevarieerd en uitgebreid. Je hebt keuze genoeg, daar zal het niet aan liggen. Het gaat erom dat je voor jezelf een budget bepaalt en kijkt wat je met je fietsnavigatie systeem wilt. Een belangrijke eerste stap is dus om het kaf van het koren te scheiden en te weten wat je budget is en welke eisen je stelt aan je fietsnavigatie systeem.

>> Design & specificaties

Wanneer je helder hebt welk type fietser je bent, ga je verder kijken naar het design en specificaties. Het spreekt voor zich dat je als recreatieve fietser waarschijnlijk met minder aandacht naar deze specificaties kijkt, maar het kan de moeite waard zijn om ze toch even door te nemen. Wellicht lees je iets, waarvan je denkt: “hey, dat vind ik wel belangrijk”.

  • Bedieningspaneel
    Het bedieningspaneel verschilt onder de fiets navigatie systemen. Wat betreft het bedieningspaneel, kunnen we je als enige advies geven: kies wat bij je past. Ben je een digibeet, hou het dan simpel en kijk eens tussen de Mio, Garming Touring of Bryton-navigaties. Waarschijnlijk gaat je voorkeur dan uit naar een bediening met knoppen en geen touchscreen. Kun je je weg goed vinden in de digitale wereld, dan kun je gaan voor een touchscreen. Wahoo focust zich op smartphone-liefhebbers. Wat vaak door fietsers aangegeven wordt is dat een bediening met knoppen praktischer werkt in de regen of met het dragen van handschoenen.
     
  • Display
    De resolutie en de grootte van je display heeft ook invloed op de gebruiksvriendelijkheid. Wat betreft het display moet je nadenken of je graag een beeld in kleur wilt of dat je hier geen prioriteit aan geeft. De instapmodellen werken soms nog met een zwart/wit scherm. Je kunt de route prima zien, maar het kan soms wat lastiger zijn om onderscheid te maken of iets bos is of bijvoorbeeld weiland is.

    Verder is het goed om te letten op een goede balans tussen een duidelijke weergave en eenvoudige bediening. Wedstrijdrenners die kijken naar aerodynamica zullen dus gaan voor een zo klein mogelijke fietscomputer. Het merk Wahoo speelt hierop in door een kleine en grote versie van de ELMNT Bolt aan te bieden. Wat verder ook fijn is, is dat de meeste modellen ook een transflectieve kleurendisplay hebben, wat het ook mogelijk maakt om in zonlicht je route te kunnen aflezen.
     
  • Data opslag
    Hoeveel data opslag je nodig hebt, is afhankelijk van wat je allemaal wilt opslaan tijdens je rit en op je fietsnavigatie. Als recreatieve fietser zul je niet zoveel data opslag nodig hebben. Maar als fanatieke fietsers of wedstrijdrenner zul je wel een navigatiesysteem willen met een goede capaciteit om data op te slaan. Zeker als je ook je trainingsschema wilt uploaden en daarnaast je trainingsresultaten wilt meten.
     
  • Sensoren en trainingsfuncties
    Er zijn verschillende externe sensoren die je kunt koppelen aan je fietsnavigatie systeem. Naast het aflezen van je rittijd, afstand en snelheid, wil je meer weten. Je wilt mogelijk je trainingsschema uploaden en trainingsresultaten meten. Er zijn navigatie systemen die je eenvoudig kunt koppelen met een externe sensor die je hartslag, de cadans of je snelheid meet. Je navigatie heeft dan een ANT+ en/of Bluetooth verbinding nodig, zodat je je resultaten naar je computer of smartphone kunt overzetten.
     
  • Camera
    Er zijn fietscamera's te verkrijgen voor wie zijn ritten wil vastleggen en bijvoorbeeld wilt delen op Youtube of met vrienden. Ook hierbij geldt de regel: wat wil je er precies mee doen en hoeveel wil je ervoor uitgeven? Er zijn camera's te krijgen waar je prima je rit mee kunt vastleggen maar die geen hoge kwaliteit hebben. Wil je echt leuke filmpjes maken, dan is het investeren in wat meer kwaliteit de moeite waard. Kijk dus naar resolutie, dit bepaalt de kwaliteit van je beeldmateriaal. Let ook op het geheugen van de camera, veel camera's werken met externe geheugenkaarten waardoor het mogelijk is om meer op te nemen. De GoPro Hero 5 is er zo eentje!
     
  • Batterij
    Wanneer je kiest voor een navigatie systeem met allerlei mooie features, speelt de batterijduur een belangrijke rol. Je wilt niet dat je navigatie ineens uitvalt omdat de batterij is leeg gelopen. De meeste fietsnavigatie systemen hebben een batterijduur van 15 uur. De duurdere varianten gebruiken duurzame lithiumionbatterijen en kun je opladen door een standaard 12V-systeem, met een USB-apparaat of autolader.
     
  • Waterproof
    Veel fietscomputers zijn in meer of mindere mate waterproof, zodat ze bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in de regen of tijdens een mountainbike tocht. Dit is dus zeker iets waar je naar moet kijken als je in allerlei soorten weertypen fietst. Fiets je alleen met mooi weer, dan hoef je hier uiteraard niet echt naar te kijken.
     
  • Aerodynamisch
    Ben je een fanatieke fietser of wedstrijdrenner dan zul je ook kijken naar of je fietsnavigatie aerodynamisch is. De Wahoo fietscomputers zijn meestal lichtgewicht en er bestaat bijvoorbeeld van de Wahoo Bolt een compacte versie die extra aerodynamisch is. Dit zijn belangrijke aspecten als je zo efficiënt mogelijk wilt rijden.
     
  • Offroad
    Fiets je niet alleen op de weg, maar wijk je ook vaker af van de geasfalteerde wegen? Kijk dan naar de mogelijkheden van offroad kaarten. Deze zorgen ervoor dat je ook in het bos je weg blijft volgen. Hier zul je als MTB-er veel op letten bij de aanschaf van je fietsnavigatie.
     

>> Compatibiliteit & Connectiviteit

Wanneer je gegevensoverdracht wilt laten plaatsvinden, wordt het belangrijk om te kijken naar compatibiliteit en connectiviteit. Er zijn verschillende manieren om gegevens van en naar je fietsnavigatie over te brengen.

  • ANT+
    De ANT+ koppeling maakt het mogelijk om je gegevens met meerdere apparaten te delen. Terwijl je met een Bluetooth connectiviteit enkel met 1 apparaat kunt verbinden. Wil je gebruik maken van een hartslag sensor, snelheid sensor en cadans sensor, kies dan voor een ANT+ koppeling waardoor je dus gebruik kunt maken van bijna alle ANT+ accessoires.
     
  • Bluetooth
    Door een bluetoothverbinding is het mogelijk om bijvoorbeeld je telefoon met je fietsnavigatie te verbinden. Zo ontvang je bijvoorbeeld meldingen als e-mail, smsjes en telefoongesprekken op je navigatie systeem. 
     
  • Wifi
    Door middel van Wifi kun je zonder tussenkomst van een computer je gegevens uploaden, uitlezen en updaten. De meeste fietsnavigatie systemen bieden deze mogelijkheid, niet allemaal. Dus vind je dit belangrijk, kijk dan goed naar de specificaties.
     
  • Gebruik van apps
    Veel fietsers vinden het leuk om hun ritten vast te leggen. Hiervoor zijn veel gratis apps ontwikkeld. De bekende is Strava, maar je hebt ook Runkeeper en MapMyRide. Door gebruik te maken van een app, kun je onderling met vrienden resultaten delen en later je ritten ook nog terugkijken. Wil je gebruik maken van apps, kijk dan dus of je fietsnavigatie compatibel is.
     
  • Live tracking
    Vind je het leuk als vrienden en familie je ritjes kunnen volgen? Kies dan voor een navigatie met de mogelijkheid tot live tracking. Merken als Garmin en Wahoo bieden goede live track mogelijkheden.

>> Lees ook de beste training apps voor wielrennen / fietsen op een rij <<

>> Navigatie

Je weet nu inmiddels dat er veel verschillen zijn tussen diverse fiets navigatie systemen. We hebben het vooral gehad over de specificaties. Wat ook nog een belangrijk verschil is, is de manier van navigeren. Zo zijn er wat compactere modellen die via een kruimelroute aangeven wanneer je de uitslag moet nemen en zijn er modellen met volledige kaarten. De navigatie systemen met kruimelroute geven geen gedetailleerde kaarten aan en de route moet vooraf in het systeem worden ingesteld. Bij de navigatie systemen met kaarten, kun je eenvoudig navigeren. Zo kun je naar elke gewenste locatie fietsen. Belangrijke aandachtspunten om bij dit punt mee te nemen zijn of de kaarten geüpdatet worden en of er een her calculatie wordt gedaan wanneer je bijvoorbeeld verkeerd fietst. Vind je dit belangrijk? Kijk dan naar de specificatie 'turn-by-turn'. Goede merken zijn Wahoo & Garmin.

Fietsnavigatie versus je smartphone als navigatie gebruiken

Misschien heb je al een Smartphone en wil je eerst het fietsen nog ontdekken, voordat je een navigatie systeem voor op de fiets aanschaft. Dan kun je ook prima met je smartphone navigeren. Het enige wat je dan nog moet aanschaffen is een houder voor op je stuur en je kunt gaan met die banaan. Het nadeel is dat je telefoon een minder lange batterijduur heeft als een fietscomputer. Ons advies is dan ook om een opgeladen powerbank mee te nemen. Ook is deze vaak niet echt compact en fiets je met een enorme windhapper op je stuur.

Een leuk alternatief: een sporthorloge

Een sporthorloge wordt ook door sommige fietsers gebruikt, soms als alternatief voor de fietscomputer of soms samen met een fietscomputer. Het grote verschil is dat een sporthorloge veel uitgebreider is en meer functies aanbiedt dan enkel het navigeren en bijhouden van je trainingsresultaten. Een sporthorloge is daardoor wel minder nauwkeurig. Het is dus een kwestie van persoonlijke voorkeuren en wensen. Wil je meer dan alleen navigeren en trainingsresultaten bijhouden, dan is een sporthorloge een goede keuze. Je kunt dan je slaap monitoren, stappen tellen en calorieën tellen. Overweeg je een sporthorloge aan t aan te schaffen, let dan op specificaties als een goede en uitgebreide GPS functie, de batterijduur en of het horloge prettig zit om je pols. Daarnaast moet je ook letten op de compatibiliteit en connectiviteit. We adviseren je om eens te kijken naar de Garmin Fenix 7 of de iets oudere Fenix 6.

>> Garmin Fenix 7 / 7S / 7X - Een sporthorloge voor de serieuze sporter! <<

Waar kies jij voor?

Je weet nu precies waar jij op moet letten bij de aanschaf van je fiets navigatie systeem. Heb je al een idee waar je naar gaat kijken?

  • Fietscomputer zonder navigatie
    Kies je voor zo'n soort model dan zit je bij de instapmodellen. Je wilt wel graag weten hoe hard en snel je gaat, maar je vindt het niet nodig om te navigeren. Bryton is een merk om dan eens te onderzoeken.
     
  • Fietscomputer met navigatie
    Fiets je vaker en wil je meer dan enkel zien hoe hard je hebt gefietst, kies dan voor een fietscomputer met navigatie. Je kunt dan ook routes bepalen met je fietscomputers. Dit zijn de middenklassers. Merken om te bekijken zijn Garmin en Wahoo. Van Garmin is de Edge 530 een mooie om te bekijken en van Wahoo de ELEMNT BOLT.
     
  • Fietscomputer met gevorderde trainingsfuncties
    Vind jij prestaties belangrijk en wil je naast het navigeren kunnen uitlezen hoe je getraind hebt, kies dan voor een fietscomputer uit het topsegment. Goede keuzes kunnen zijn: Garmin Edge 830 | Garmin Edge 1030 | Wahoo ELEMNT ROAM.

We wensen je veel succes met je keuze!

Terug naar Training