Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Hoe kies je?

Een chainset is uitgerust met chainrings, maar een crankset bevat dit niet. Het is dus handig als je weet waar je naar op zoek bent. Ben jij enkel op zoek naar een upgrade en wil je dezelfde grootte chainrings behouden, bekijk dan je recente chainset voor markeringen. Jouw chainrings hebben ongetwijfeld een afbeelding of tekst met een nummer van de tanden. Daarnaast kun je ze natuurlijk altijd even tellen.
De lengte van de crank staat meestal aan de binnenkant van de crank, dicht bij het schroefdraagvlak voor het pedaal aangegeven.
Het kiezen van de juiste crank lengte is een grote overweging en moet overeenstemmen met de lengte van je been. Er bestaan veel diverse artikelen die de theorieën achter de crank lengte uitleggen. De road chainsets variëren van 165 millimeter tot 180 millimeter, dit is in stappen van 2,5 millimeter. Je kunt altijd advies vragen bij de klantenservice op basis van je beenlengte. Chainsets passen op verschillende soorten trapas, het is echter belangrijk dat je de juiste chainset kiest voor je bottom bracket/frame type. Je trapasmodel kan zowel een vierkante traper zijn als een BB386.

wielrenner fiets zon bergen

Diverse chainsets

Er zijn diverse chainsets. Zo heb je chainsets voor op de weg en chainsets voor mountainbikes. Hieronder lees je het verschil. De meest bekende merken zijn Shimano, SRAM en CAMPAGNOLO.

Chainsets voor op de weg

Een chainset wordt gezien als een compact model wanneer het een 34/36-tands binnenblad en een 50-tands buitenste kettingblad heeft. Zulk compacte chainsets zijn ideale alternatieven voor driedubbele chainsets. Deze chainsets hebben namelijk een brede verhouding van versnellingen en een goede kettinglijn, hierdoor wordt de ketting sterker. De compacte kettingsets zijn handig voor de meeste sporten waarbij het terrein golvend is en een grote top versnelling niet perse noodzakelijk is.

De standaard chainsets zijn uitgerust met 39/42 tanden binnenste en 52/52 buitenste kettingbladen. Deze chainsets zijn geschikt voor racen of als je bereid bent om te klimmen. De overbrengingsverhoudingen zijn hoger bij standaard chainsets en dichter bij elkaar dan die van een compacte of drievoudige chainset.

Je zult zien dat drievoudige chainsets niet meer zo populair zijn als voorheen. Een triple crankstel heeft drie kettingbladen. De middelste en de buitenste kettingbladen kun je vergelijken met die van compacte of standaard kettingbladen. Het grootste voordeel van een triple crankstel is dat het een zeek klein binnenblad heeft, hierdoor biedt het een zeer lage versnelling. Je kunt ze goed gebruiken voor toerfietsen of bergachtige ritjes.

derailler mountainbike

Chainset voor de mountainbike

De triple chainset in combinatie met een 9 of 10 speed cassette is hedendaags nog steeds erg populair bij een breed scala van fietsers. Wanneer je uren in het zadel doorbrengt met een steile beklimming, dan zul je merken dat een triple crankset ideaal is dankzij de veelzijdigheid. Zul je meer dalen, dan is een dubbel of enkel crankstel geschikt. Dit komt door de versnellingen en het gebruik van de kettingspanner.

De dubbele chainsets (2x10) gecombineerd met cassettes met een hoge ratio 10 speed, zijn vanwege hun lichtgewicht en compact ontwerp enorm populair. Door middel van de dubbele chainsets heb je een breed scala aan versnellingen om beklimmingen en afdalingen precies goed aan te pakken. Daarnaast zijn ze te gebruiken met de meeste kettinggeleiders, dit maakt ze erg aantrekkelijk voor de ietwat meer agressieve rijders.

De enkele chainsets (1x11) “XX1” is in 2013 gelanceerd door SRAM. De eerste productie is de 11-speed kettingset. Dit set bevat enkel een kettingblad en een 11-speed high-ratio cassette. Het systeem biedt je het nieuwste van het nieuwste wat de chainset technologie betreft, aangezien het een ongelooflijk breed versnellingsbereik heeft op een vereenvoudigde aandrijflijn.

Verschillende merken derailleurs

De meest bekende leverancier van de derailleur is Simano. De derailleurs die het meest toegankelijk zijn hebben tussen de 21 en 27 versnellingen. Desondanks is het inmiddels dankzij de nieuwe ontwikkelingen mogelijk om tot de 30 versnellingen te hebben op je fiets. 

Schakel nooit terwijl je aan het trappen bent, maar neem een pauze met trappen en schakel dan. Hiermee voorkom je dat de derailleur kapot gaat. Het ook aan te raden om je ketting in te smeren met smeermiddelen voor optimaal behoud.

De derailleur is het schakelmechanisme dat het mogelijk maakt om de fietsketting te wisselen tussen diverse kettingbladen op de cassette van het achterwiel. Hij zit onder de cassette bevestigd en beweegt van links naar rechts. Hierdoor wordt de ketting op diverse kettingbladen gelegd en kan de versnelling van je fiets aangepast worden.

Een derailleur kun je zowel aan de achterkant als aan de voorkant van je fiets monteren. 

Terug naar Wielrennen