Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Het vinden van MBT toertochten

In Nederland zijn er veel organisaties die routes uitstippelen op verschillende locaties door heel Nederland. Je kunt voor mooie routes de lokale fietsenwinkel vragen, maar doorgaans hebben zij niet de kennis die een lokale club heeft. Toertochten worden vaak door deze clubs georganiseerd. Een kalender overzicht van toertochten is te vinden via het mountainbike tochten overzicht van fietssport.nl. Hier vind je naast de datum ook gedetailleerde informatie over de route, de moeilijkheidsgraad en de kosten.

Trainen voor de toertochten

De MBT toertochten zijn doorgaans zware routes, al wordt de moeilijkheidsgraad bij iedere route aangegeven met een kleur. Dit zijn de volgende kleuren:

  • Blauw: eenvoudige routes
  • Rood: Middel zware routes
  • Zwart: Zware routes voor ervaren rijders
  • Geel: Single trials – doorgaans extreem listige routes

De mountainbike routes hebben doorgaans meerdere afstanden om uit te kiezen. Dit kan een route zijn van 30km, maar ook van 50km of van 70 km zijn. Het is belangrijk om van te voren te trainen om de routes succesvol af te leggen. Met name het trainen van uithoudingsvermogen is een belangrijk aspect om langere routes te kunnen fietsen.

Door cardio te doen met een fietstrainer kun je thuis veel kilometers maken zonder echt te verplaatsen. Voor spiermassa en conditie is dit zeer geschikt. Voor het fietsen van diverse ondergronden en impulsief om kunnen gaan met zware omstandigheden is door fietstraining te doen buiten in bossen. Het is belangrijk om dan trainingen te plannen.

De fiets voorbereiden

Voordat je gaat beginnen met fietsen is het belangrijk om de mountainbike tip top in orde te hebben. De vier belangrijkste aspecten van een mountainbike zijn de banden, remmen, ketting en shifters.

De banden zijn jouw contact met de grond en zorgen voor de grip tijdens de hoge snelheden. De slijtage van banden is niet zeer hoog, maar controleer deze altijd, zodat je niet bij de eerste beste bocht onderuit gaat. Let ook op bij banden dat ze beschikbaar zijn voor diverse omstandigheden en terreinen bij de aanschaf van banden.

Remmen is mogelijk met de remblokjes die bij het wiel gemonteerd zijn. Bekijk altijd of deze remblokjes niet versleten zijn. Dit merk je overigens ook door het verlies van remkracht en piepende banden.
De ketting is belangrijk om vaart te kunnen maken en is eigenlijk het hart van de fiets. Bekijk of de fietsketting niet versleten is en dat de cassette en tandwielen in orde zijn. Het is mogelijk om de ketting te controleren aan de hand van een kettingslijtage indicator. Anders is het verstandig om een nieuwe fietsketting te kopen.

Als laatste is het belangrijk om de shifters te controleren. Dit zijn de hendels die bij het stuur zitten en met een kabel naar de tandwielen lopen. Om optimaal te schakelen dienen de derailleurs goed afgesteld te zijn. Hierbij kun je meteen achterhalen of de kabels werken of versleten zijn. Deze kabels moeten doorgaans sneller vervangen worden dan een normale racefiets, door de viezigheid.

Met de auto? Denk aan een fietsendrager en meer

Om bij een toertocht te komen dat niet heel dicht in de buurt wordt georganiseerd zul je als snel de auto moeten pakken. Bij een auto hoort een fietsendrager die ook geschikt is om de mountainbike te dragen. Je komt voor de keuze te staan of je een fietsendrager op het dak monteerd, zoals bijvoorbeeld de Thule Upride, of een fietsendrager op de trekhaakkogel. Mountainbikes hebben dikkere banden, waardoor de wiel goten van de fietsendrager breed genoeg moeten zijn. De verkopers van fietsendragers kunnen je informeren of een fietsendrager geschikt voor je MBT is. Vraag dit dus altijd even na, als dit via de beschrijving van de fietsendrager niet duidelijk is.

Zorg dat je altijd extra kleding meeneemt voor de heen en terugweg, want je wilt niet met vieze kleding in de auto zitten. Zorg dat je de juiste kleding meeneemt die geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden en die de nodige veiligheid bieden tijdens het fietsen. Van een geschikte fietshelm tot winter fietsschoenen, zulke kleding beschermen je tegen vervelende situaties als kou of pijn.

Sportvoeding voor fietsers

Voor het sporten, tijdens het sporten en na het sporten is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor het herstel en bouw van het lichaam. Hierdoor krijg je de benodigde energie om de route af te leggen, zal de energie niet te snel opraken en kun je na de race weer herstellen zonder ernstige problemen op te lopen, maar om weer door te gaan met trainen.

Het is ook mogelijk om naast sportvoeding de nodige sportsupplementen te nemen om het lichaam te voorzien van extra stoffen voor een beter resultaat.

Heb je aan al deze punten gedacht? Dan wordt je komende toertocht zeker een succes. Alvast veel plezier tijdens het fietsen!

Terug naar Mountainbiken