InhoudThule Upride fietsendrager: waarom zo speciaal?
In de doos
Eerste indruk van de Thule Upride
Monteren op het dak van de auto
De fiets vastzetten in de Thule Upride
Nadelen?
De voordelen van de Thule Upride
Wat kost de Thule Upride?
Thule Upright kopen

Thule Upride fietsendrager: waarom zo speciaal?

Een kwalitatieve fietsdrager is onmisbaar wanneer je bijvoorbeeld georganiseerde tochten rijdt, graag op vakantie gaat en je fiets meeneemt, of meedoet aan (meerdaagse) fietsevenementen. Je fiets moet natuurlijk stevig en goed worden vervoerd. De Thule Upride doet dit door de fiets niet vast te zetten middels het frame, maar via het voorwiel. Hiermee is je (carbon) frame dus helemaal veilig en loop je geen risico op scheuren en beschadigingen door bijvoorbeeld het te hard aandraaien van de frame klemmen, zoals met een reguliere trekhaak-fietsendrager kan gebeuren. 

In de doos

De Thule arriveert in een grote kartonnen doos. Pluspunt: hij is al bijna volledig in elkaar gezet. Dus geen tal van boutjes, moertjes, onderdelen en frustrerende IKEA praktijken. Behalve de daadwerkelijke fietsendrager, bevat de doos ook een instructieboekje hoe de fietsdrager bevestigd moet worden, een safety manual en een zakje met wat bevestigingsmaterialen.

Thule Upride review fietsendrager blog

Met de bevestigingsmaterialen kun je de Thule Upride bevestigen aan de nieuwere dakdrager systemen met T-Tracks van 20x20 mm. Deze kunnen zijn van Thule, maar ook van andere merken. Daarnaast kan de Upride ook bevestigd worden op T-Tracks van 24x30mm, maar dan heb je wel een losse adapter nodig.

Gelukkig zitten er al goede Thule T-Tracks op de auto, dus we kunnen meteen verder.

Eerste indruk van de Thule Upride

Thule is natuurlijk een vooraanstaand merk op het gebied van fietsdragers. Je kunt rekenen op degelijke bouwkwaliteit en topkwaliteit materialen. De Thule Upride is hier geen uitzondering op. De fietsendrager voelt zeer solide en stevig aan. We zouden onze racefiets en mountainbike er zo op het eerst oog wel aan toevertrouwen!

Fietsendrager Thule Upride review ervaringen

Fietsendrager Thule Upride review ervaringen

Fietsendrager Thule Upride review ervaringen

Monteren op het dak van de auto

Met behulp van de instructies bevestigen we de fietsdrager op de T-Tracks.

Thule Upride manual gebruiksaanwijzing instructies

De Upride "glijdt" als het ware over de T-Tracks en kan op de gewenste plaats worden bevestigd. Glijden staat tussen aanhalingstekens, want heel soepel gaat dit niet. Maar na een klein beetje frotten staat de Thule Upride netjes op zijn plaats. Met behulp van de slotjes wordt de fietsendrager goed vastgezet.

Canyon mountainbike op Thule Upride fietsdrager

Deze Thule fietsdrager is geschikt voor nagenoeg alle fietsen met een wielmaat tussen de 20 en 29 inch. De breedte van de band mag maximaal 3 inch zijn. Heb je een fatbike? Geen nood, want met een adapter kun je fietsen met een bandbreedte tot wel 5 inch vervoeren. Voor ons in dit geval niet van toepassing, maar wel fijn om te weten!

Met het onderstaande onderdeel kun je de wielmaat van je fiets instellen op de Upride. Zo weet je zeker dat je racefiets of mountainbike optimaal stevig vast kan worden gezet. 

Wielmaat Thule Upride fietsdrager instellen

De fiets vastzetten in de Thule Upride

Het vastzetten van de fiets gaat verbazingwekkend gemakkelijk: de fiets wordt op de fietsendrager geplaatst, en de beweegbare handle wordt omhoog gebracht en vastgeklikt. Nu zit het voorwiel stevig vast. Het frame blijft volledig buiten beschouwing.

Fiets vastzetten op Thule Upride fietsdrager review

Dit maakt de Thule Upride bijzonder geschikt voor carbon frames. Maar ook voor compacte racefiets framemaat met bidonhouders, waar je de klem van een reguliere fietsdrager nauwelijks of niet tussen krijgt.

Aan de achterkant dien je het wiel vast te zetten met een strap.

Achterwiel vastzetten Thule Upride fietsdrager review

Ziezo: hij zit er op

Canyon fiets op Thule Upride fietsdrager review

Canyon fiets op Thule Upride fietsdrager review

Al met al gaat het opzetten en afnemen van de fiets ontzettend gemakkelijk. De fiets staat daarnaast heel erg stevig en dit blijft ook het geval tijdens hogere snelheden (voor zover je dat kunt zien/merken vanuit de auto).

Niet alleen je fiets veilig vervoeren, maar jezelf ook? Lees onze Giro Savant fietshelm review >

Nadelen?

  • De fietsdrager is in zijn huidige vorm geschikt voor één fiets. Mocht je dus twee fietsen willen vervoeren, dan dien je nog een Thule Upride aan te schaffen. Dat is natuurlijk niet heel goedkoop.
  • Ook een nadeel: je dient als een dakdrager systeem te hebben (of je moet het kopen). Aan de andere kant hoef je voor de Thule Upride natuurlijk geen trekhaak te hebben, dus dat is dan weer een voordeel.
  • Derde nadeel: Mocht je een hoge auto hebben, dan heb je wellicht een trapje nodig om de fietsendrager / fiets goed te kunnen bevestigen.

De voordelen van de Thule Upride

  • Daar tegenover staan uiteraard ook een aantal voordelen. Het grootste voordeel is dat de Thule Upride niet aan je fietsframe komt, waardoor het geschikt is voor carbon frames, compacte frames met bidonhouders, en eigenlijk élk frame wat je je maar kunt bedenken.
  • Tevens heb je géén trekhaak nodig (maar dus wel een dakdrager systeem).
  • Je fiets erop zetten en eraf halen gaat heel gemakkelijk én snel.
  • Door de vele security measures staat je fiets zeer veilig. Aan alle kanten zitten sleuteltjes om zowel de fietsendrager als de fiets zelf goed en veilig af te sluiten.
  • Tenslotte: je fiets staat superstevig. Ook met hogere snelheden.

Canyon fiets op Thule Upride fietsdrager review

Wat kost de Thule Upride?

Via de website van Thule vind je de Upride voor €284,95. Via Bol.com bestel je 'm al voor €259. Daarnaast dien je dus wel al een railsysteem te hebben (of je moet dit kopen v.a. €100,-)

Terug naar Wielrennen