1. Fiets samen

Soms is het niet zozeer een lichamelijk probleem dat je niet verder komt, maar heeft het meer te maken met de mindset. Misschien haal je simpelweg minder voldoening uit het wielrennen. In dat geval is het wellicht een goed idee om het voor jezelf leuker te maken. Bijvoorbeeld door samen met iemand anders te trainen. Dit kan ook een niet-wielrenner zijn. Met een e-bike kunnen zij jou wellicht gemakkelijk bijhouden en kan je het tempo zelfs wat opvoeren zonder onbeleefd te zijn.

Wees je wel bewust van de veiligheid. Wanneer jij op vol vermogen fietst en zij op de elektrische fiets middenmotor naast je blijven, dan kan dit mogelijk een gevaar opleveren voor omstanders. Zeker wanneer dit op zeer hoge snelheid gebeurt en er ook nog eens veel gekletst wordt. Blijf je dan ook altijd bewust van de omgeving om de veiligheid te waarborgen.

2. Volg een online trainingsschema

Er zijn tegenwoordig genoeg schema’s te vinden die ook voor de ‘gewone’ wielrenners te volgen zijn. Hierbij gaat het vaak om duurtrainingen. Het is hierbij met name van belang om geduldig te zijn. Het duurt even voordat je echt resultaat gaat zien van je harde werk. Soms enkele weken, soms zelfs maanden. Het is slim om je eventueel bij een community aan te sluiten van andere wielrenners. Hier kunnen tips worden gedeeld en kunnen eventueel ook vragen worden gesteld over de verschillende trainingsschema’s. Zo weet je zeker dat je het op de juiste manier aanpakt. Dat geeft rust en maakt dat je makkelijker door kunt werken, zonder dat je onbewust al snel de handdoek in de ring gooit. Ook kun je ervoor kiezen op lastige momenten, zoals in de winter je buitentraining te vervangen door een spinning training in de sportschool te volgen of thuis op een fietstrainer met bijbehorende trainings app te trainen.

3. Regelmaat is het sleutelwoord

Regelmaat is het sleutelwoord. Veel wielrenners maken de fout om enkel bij mooi weer of wanneer ze plotseling tijd hebben op de fiets te stappen. Hierdoor wordt er slechts incidenteel echt getraind. Dat geeft niet wanneer je je huidige conditie prima vindt en hier verder niets aan wilt veranderen, maar wel als je meer resultaat wilt behalen. Dit lukt namelijk alleen wanneer je hier ook echt hard aan werkt. Hierbij moet het lichaam regelmatig gestimuleerd worden. Het liefst op vaste dagen een training plannen. Probeer hierbij minimaal twee en het liefst drie keer per week aan de slag te gaan.

4. Pas je voedingspatroon aan

Wanneer je echt serieus te werk wilt gaan, moet je voedingspatroon er uiteindelijk ook aan geloven. Met de juiste voeding herstellen je spieren beter en zullen ze ook sneller toenemen in volume. Ook is het goed om extra vitamines te slikken. Bij duursporters wordt bijvoorbeeld regelmatig een tekort aan vitamine B1 en B2 waargenomen, omdat het energieverbruik te hoog is. Goed om hier rekening mee te houden. Een gezond lichaam is immers goud waard om jouw sportprestaties te verbeteren. Ook tijdens het fietsen kun je speciale sportvoeding nuttigen. Zo blijft je energiepijl ook langer op orde en kun je je training langer volhouden.

Terug naar Training