Wat is een fietsshirt?

Fietsen kan net zoals andere intensieve activiteiten als een échte sport worden gezien. Er wordt veel bewogen en op den duur zal je ook gaan transpireren, zeker op een zonnige en warme dag. Om de huid te kunnen laten ademen en comfortabel op de fiets te zitten, is er speciaal voor het fietsen een shirt ontworpen. Een fietsshirt is gemaakt van sneldrogende en ademende materialen en heeft vaak een anatomische pasvorm. Hierdoor past het fietsshirt perfect om je lichaam, behoudt het goede aerodynamica en wordt zweet goed geabsorbeerd. 

Let hierop wanneer je een fietsshirt gaat kopen

Wil je een goed fietsshirt kopen waar je comfortabel mee fietst en lang mee kan doen? Dan is het belangrijk om op een aantal punten letten, zoals het materiaal en de pasvorm. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het aankoopproces.

Materiaal

Wanneer je van plan bent om een nieuw fietsshirt te kopen, is het allereerst van belang te kijken naar het soort materiaal. De meeste aangeboden fietsshirts zijn gemaakt van een synthetische stof, zoals polyester. Hoewel polyester in eerste instantie minder aantrekkelijk klinkt als bijvoorbeeld een shirt van katoen, is het tóch aan te raden om te kiezen voor een fietsshirt van deze stof. Polyester laat de huid immers ademen en zorgt dat zweet goed wordt opgenomen. Hierdoor kan je droog en comfortabel lange afstanden fietsen. Dit in tegenstelling tot een katoenen fietsshirt dat bij het transpireren aan je lichaam blijft vastplakken.

Duurdere fietsshirts hebben over het algemeen meer stof. Dit betekent een fijne pasvorm die met de houding van je lichaam meebuigt. Het is aan te raden om een fietsshirt te kopen van betere kwaliteit en die gemaakt is voor de fietsstijl die je uitoefent. Je investeert hiermee is een shirt die tijdens het fietsen de ademhaling stimuleert en de temperatuur reguleert. Op lange termijn heb je er veel meer profijt van.

Pasvorm

Bij de pasvorm van een fietsshirt geldt de volgende regel: hoe beter de pasvorm, hoe minder wind je zal vangen en hoe prettiger je zal fietsen. Meer stof zal je uiteindelijk alleen maar afremmen en hiermee een fietstocht oncomfortabel maken. Een fietsshirt moet dus een aansluitende pasvorm hebben op het lichaam. Het shirt mag hierbij best wel een strak zitten. Het shirt mag daarentegen niet te klemmend aanvoelen. 

Om de juiste pasvorm te vinden, moet fietskleding altijd in een fietshouding worden gepast. Het shirt moet lang genoeg zijn en de mouwen mogen niet opkruipen wanneer je je armen strekt. Wanneer het shirt erg klemmend en strak aanvoelt, is dat het teken om een maatje te groter te gaan. Zit het strak maar comfortabel? Dan heb je de juiste maat gevonden.

Lange of korte mouwen

Een fietsshirt komt in twee varianten, namelijk shirts met korte mouwen en fietsshirts met lange mouwen. Korte mouwen zijn met name fijn voor fietstochten op warme zomerdagen. Deze kunnen bovendien ook in de winter worden gedragen als extra laag, voor meer warmte. 

Een fietsshirt met lange mouwen is vooral tijdens winterse fietstochten prettig. Ze bedekken de armen en zorgen dat zweet wordt geabsorbeerd, zodat je droog en warm zal blijven. Het is ook mogelijk je fietsshirt met korte mouwen met armwarmers te dragen. Dit geeft hetzelfde effect en de armstukken kunnen, wanneer je het warm hebt, eenvoudig worden uitgetrokken. Belangrijk is dat de mouwen goed om je armen zitten, zodat er geen wind in de mouwen kan doordringen en de mouwen goed op hun plaats blijven zitten. Let daarom goed op de pasvorm. Het fijnste is om mouwen met siliconen elastieken aan de onderzijde en siliconen grip aan de binnenkant van de mouwen te kopen.

Extra toevoegingen

  • Rits: Een rits van boven tot onderaan het fietsshirt geeft je de mogelijkheid om af te koelen tijdens een lage warme rit, door het shirt eenvoudig uit te trekken. Een lange rits maakt het, in tegenstelling tot een korte rits, wel moeilijker om tijdens een rit het shirt weer snel dicht te doen. Let bij de aankoop ook op voor een fietsshirt met 'zip garage', die irritatie aan de kin en nek voorkomt.
  • Zakken: de meeste fietsshirts beschikken over drie achterzakken. Deze zijn handig om eten voor onderweg op te bergen. Sommige shirts hebben meer zakken om geld en andere benodigdheden mee te nemen.
  • Wind- en waterdicht: in Nederland kan het weer nogal onvoorspelbaar zijn. Zo vertrek je met een stralende zon, maar kom je plots in een fikse regenbui terecht. Dan is het wel zo fijn om een wind- en waterdicht fietsshirt aan te hebben. Een waterdicht shirt kan een goede hoeveelheid regen aan voordat het gaat lekken. Met name de duurdere merken bieden fietsshirts met betere naadwerk aan, zodat de regen hier niet in kan kruipen.
  • UV bescherming: als je op pad gaat met zonnig weer, vergeet dan niet om een UV beschermend fietsshirt aan te trekken. UV stralen kunnen namelijk door het shirt heen schijnen en de huid alsnog verbranden.
  • Reflectoren: als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Belangrijk dus om goed op te vallen en zichtbaar te zijn. Reflectoren op een fiets zijn dan ook geen overbodige luxe. Zeker niet wanneer je vaak 's winters of lang tot in de namiddag of avond gaat fietsen.

>>Wil je je volledige fietsoutfit compleet maken? Lees meer over wielerkleding in onze handige wielerkleding koopgids<<

Welk type fietsshirt heb ik nodig? 

Er zijn tegenwoordig een groot aantal verschillende soorten fietsshirts die je kunt kopen. Vaak worden de shirts onderverdeeld in twee categorieën. Dit zijn shirts voor het mountainbiken en wielrennen. Omdat de twee wielersporten van elkaar verschillen, moeten de shirts hierop worden aangepast.

Shirts voor wielrennen

Fietsshirts voor het wielrennen worden in diverse varianten en voor verschillende seizoenen aangeboden. De pasvorm is hierbij altijd hetzelfde; een goed fietsshirt zit strak om het lichaam en bevordert de aerodynamica. Hierbij is het ook belangrijk om op de hoeveelheid stof en de fitting te letten. Aangezien je op de fiets voorover leunt, moet een goed fietsshirt aan de achterkant langer zijn dan aan de voorkant. Hierbij is het ook fijn als de mouwen goed om je arm blijven vastzitten met behulp van elastiek aan het uiteinden van de mouwen en siliconen grip aan de binnenkant van de mouwen. Bijkomende eigenschappen van het shirt zijn geheel afhankelijk van je wensen en behoeftes. Kies voor lange of korte mouwen, een volledige of halve rits en fijne extra's. Tegenwoordig worden fietsshirts in zowel neutrale als hele unieke speelse kleuren uitgebracht, zodat je ook in stijl op de fiets kunt stappen. 

Shirts voor het mountainbiken

Bij het hebben van de juiste mountainbike hoort natuurlijk ook passende benodigdheden, zoals een goed zittend mountainbike fietsshirt. De shirts voor het mountainbiken zijn iets anders dan de fietsshirts voor het wielrennen. Deze shirts hebben meestal een baggy look en zitten niet strak om de huid. Immers hebben aerodynamica en een strakke fitting bij mountainbiken geen prioriteit, behalve wanneer je aan cross country (XC) racen doet. Door de losse pasvorm is het hiermee mogelijk rechter op de fiets te zitten. Let op: het shirt mag niet te los zitten, aangezien dit weer een belemmering kan zijn tijdens het fietsen. 

Kenmerkend aan een mountainbike fietsshirt is dat ze een betere slijtvastheid hebben om niet bij off-road ritten snel stuk te gaan. Bovendien hebben veel fietsshirt siliconen of plakkerige schouderpanelen om te voorkomen dat de rugzak tijdens het rijden afzakt. Speciale train en endure mountainbike shirts zijn gemaakt om losser te vallen en goed te ventileren. Dit is tegenstelling tot de XC fietsshirts die vergelijkbaar zijn met wielrenshirt, door de strakke pasvorm en zakken voor etenswaar. 

Tip: Bij de aankoop is het van belang goed te kijken naar de maat. Draag jij lichaamsbescherming? Dan zul je vaak een maat groter moeten kiezen wanneer je een fietsshirt gaat kopen.

>> Comfortabel op de fiets zitten, doe je niet alleen met het juiste fietsshirt, maar ook een bijpassende fietsbroek<<

Wat draag je onder een fietsshirt?

Bij lage temperaturen is het aan te raden onderkleding of een basislaag onder het fietsshirt te dragen. Het onderhemd moet hierbij, net zoals het fietsshirt, strak om het lichaam zitten en gemaakt zijn van wicking materiaal. Draag dus geen katoenen shirt maar eentje van synthetisch materiaal. Een goede baselayer zorgt dat transpiratievocht niet op de huid blijft liggen, maar naar de buitenste laag van het ondershirt wordt begeleid. Het zweet wordt hierdoor eenvoudig verdampt, waardoor je huid goed kan blijven ademen en gedurende de rit droog blijft. Voor vrouwen is het ook belangrijk een sportbeha van een ademende stof te kopen. Zo stap je comfortabel op de fiets.

Welk merk fietsshirt?

Natuurlijk zijn er een heleboel fietsshirts in allerlei budgets op de markt te verkrijgen. Om een duidelijker beeld te krijgen welk shirt goede prijs-kwaliteit geeft, zetten wij een aantal van onze fietsshirt merken op een rijtje.

Assos

Assos staat al jaar en dag bekend om een van de beste fietskleding merken. Zo produceert Assos naast fietsshirts ook onder andere jassen, handschoenen en fietsbroeken van hoogstaand kwaliteit. Een comfortabel en duurzaam fietsshirt van Assos komt wel met een prijskaartje, die volgens ons op lange termijn zich wel terugbetaald. Een voorbeeld van een goed fietsshirt is de Assos SS Équipejersey_Evo08.

Pedla

Pedla is een uniek Australisch merk dat opvalt in het aanbod aan merken. Pedla onderscheidt zich immers door opvallende stijlvolle fietsshirts te produceren. Door de speciale kleding zie je er niet alleen goed uit op de fiets, maar het Italiaans materiaal zorgt ervoor dat jij je prestaties op de fiets goed kan uitoefenen.

Castelli

Castelli is een oud en vertrouwd merk onder de fietskleding. De ontwerpen, het materiaal en de opvallende kleuren van onder andere fietsshirts, maken dat Castelli een topfietsmerk is dat door veel fietsers geliefd wordt.

Volera

De fietsshirt van Volera zijn geïnspireerd op het geschiedenis van het wielrennen, maar op het gebied van design en gebruikte stoffen lopen ze voorop op de concurrentie. Dit leidt tot een fietsuitrusting die niet alleen aantrekkelijk oogt, maar tevens comfortabel zit en je prestaties bevorderd voor elke type fietser.

Budget toppers

Voor een klein bedrag een kwalitatief goed fietsshirt vinden, kan lastig zijn. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar enkele shirts die veel geven voor weinig geld.

  • Craft Essence
  • Triban RC 500
  • Endura women’s Wave
  • Boardman Women’s Aqua
  • Dhb Aeron Hot Summer

FAQ

  • Hoe kies ik het juiste fietsshirt uit?

Een fietsshirt moet een goede pasvorm hebben en gemaakt zij voor het soort fietsstijl dat je wilt uitoefenen. Een fietsshirt voor het wielrennen heeft een strakke pasvorm, maar mag niet knellen. In een fietshouding moet het fietsshirt comfortabel zitten. Ook moet het shirt lang genoeg zijn en de mouwen niet opkruipen wanneer je je armen strekt. Mountainbike shirts zitten iets losser en zijn speciaal gemaakt voor off-road ritten.

  • Wanneer draag je een fietsshirt met lange mouwen?

Fietsshirts met lange mouwen zijn gemaakt om tijdens frisse of winter dagen te dragen. Zo wordt het zweet goed geabsorbeerd en is je huid bedekt, waardoor je het warm hebt tijdens het fietsen.

  • Waarom zou ik een fietsshirt moeten dragen?

Om de huid te kunnen laten ademen en comfortabel op de fiets te zitten, is er speciaal voor het fietsen een shirt ontworpen. Een fietsshirt is gemaakt van sneldrogende en ademende materialen en heeft vaak een anatomische pasvorm. Hierdoor past het fietsshirt perfect om je lichaam, behoudt het goede aerodynamica en wordt zweet goed geabsorbeerd. 

  • Hoe strak moet een fietsshirt zitten?

Een fietsshirt moet nauwsluitend zijn. Dit betekent dat het shirt comfortabel om de huid moet zitten, maar ook je lichaam mag afknellen. Een fietsshirt pas je op de juiste wijze door in een fietshouding te gaan staan.

Terug naar Koopgids