Niet iedereen heeft de kracht en zin om door het koude weer heen te fietsen. Dat is heel goed te begrijpen, aangezien de kans op sneeuw, regen en andere neerslag tijdens de winter veel groter is. Gelukkig zijn er tegenwoordig een aantal mogelijkheden om vanuit thuis te blijven trainen. Zo kan je gebruik maken van een Fietstrainer. Een fietstrainer is in feite een houder waarop de wielrenfiets eenvoudig kan worden bevestigd. Bekend zijn de fietstrainers van het merk Tacx, dat zelfs een synoniem voor fietstrainer is geworden.Hierdoor wordt de wielrenfiets een hometrainer die overal in huis geplaatst kan worden. Zo zorg jij ervoor dat je ook je wielertraining in de winter kunt doorzetten. Door gebruik te maken van fiets trainings apps zoals Zwift kun je via een online community virtueel met andere fietsen. Ook zijn er trainingsapps beschikbaar om in de winter te blijven trainen. Hierdoor kun jij je afstanden en tijden altijd bij blijven houden.
Alleen thuis trainen kan erg saai worden. Om je wielertraining in de winter plezierig te houden, kun je met vrienden gaan trainen. Een goede voet tussen de deur is om spinning lessen te nemen in de sportschool. Hiermee houd jij je conditie ook in de winter op peil. Een groot deel van de sportscholen bieden namelijk ook kleine abonnementen aan die geldig zijn tijdens de winter. Een ander groot voordeel van deze wielertraining in de winter, is dat je geen extra kleding hoeft aan te schaffen. Je wielerkleding die je in de zomer draagt, kun je ook tijdens het spinnen dragen.
Niets is fijner dan gewoon in de buitenlucht fietsen. Sommige kiezen er dan ook voor om de kou te trotseren en toch op de fiets te stappen. Maar hoe doe je dit op een slimme en veilige manier? Het is immers niet aan te raden om je wielertraining in de winter te starten met je zomer gear. Een goede voorbereiding is daarom een vereiste voor je wieltraining in de winter.
Aangezien de meeste wielrenners in de zomer op weg gaan, beschikken veel fietsen over zomerbanden. Deze banden zijn van eigenschap erg glad, waardoor je bij winterse omstandigheden kan vallen op een glad wegdek. Een goede wielertraining in de winter begint daarom met het aanschaffen van bredere winterbanden met meer grip. Vergeet na de winter niet de banden om te wisselen naar de zomerbanden.
Rijden in de winter kan grote schade aanrichten aan je fiets. Goed en regelmatig onderhoud aan je fiets is dan ook een vereiste voor een wielertraining in de winter. Dit betekent dat na elke rit in natte omstandigheden niet alleen de fiets, maar ook de ketting, versnellingen, remmen en velgen moeten worden schoongemaakt. Vergeet hierbij ook niet om de ketting en tandwielen vaker in te smeren dan dat je dit in de zomer zou doen. Om je wielrenfiets weer zomerklaar te maken kun je aan einde van de winter de staat van de fiets laten controleren bij de fietsenwinkel.
Begin je wielertraining in de winter niet te koud. Het lijkt in eerste instantie niet nodig om voldoende kledingstukken aan te doen, maar je ledematen kunnen heel snel koud worden. Hierdoor is het belangrijk om je warm te kleden wanneer je in de winter op de fiets stapt. De beste manier is om verschillende laagjes kleding aan te doen. Begin daarom met de juiste thermo kleding en daaroverheen een lange broek met een lang shirt. Het is daarnaast ook verstandig om een waterafstotend en winddicht jasje te dragen. Je voeten houd je droog en warm door warme sokken aan te trekken en gebruik te maken van overschoenen of winterschoenen. Als laatste zorgen een goed paar handschoenen en een fleecemuts voor het verwarmen van je handen en hoofd. Meer praktische informatie over het aanschaffen wielerkleding krijg je met onze handige kooptips voor fietskleding.
Zichtbaarheid is bij een wielertraining in de winter een belangrijk aandachtspunt. Door de winterse weersomstandigheden en doordat het in de winter eerder donker wordt, is het voor weggebruikers lastiger om een fietser te herkennen. Het is daarom belangrijk om reflecterende kleding aan te trekken wanneer je aan het eind van de middag vertrekt of van plan bent een lange dag weg te blijven. Ook is het raadzaam de lampen op de fiets te controleren en eventueel te vervangen.
Het is altijd mogelijk dat je route geblokkeerd wordt door puin of andere obstakels die op de weg liggen. Dit komt in de wintermaanden vaker voor. Bepaal daarom vooraf de route van je wielrentraining in de winter. Zorg dat de route relatief vrij is van puin en veilig berijdbaar is. Bovendien is het raadzaam je fietsroute in de winter in te korten, aangezien je energie kan opraken of het gewoonweg te koud wordt.
Of je nu een startende fietser bent of al jaren de wielerfiets op springt, het is van groot belang dat je op tijd met je training begint wanneer je mee wilt doen aan een wedstrijd of een doel wilt bereiken. Het beste is om je wielertraining in de winter af te stemmen op een doel. Zo weet je voor iedere training waar je het voor doet en zul je gemotiveerd beginnen aan je workout. Het is daarnaast ook erg belangrijk om je progressie bij te houden. Het makkelijkste kun je vanuit je doel terug werken en zo zien hoeveel weken je nodig hebt om je doel te kunnen bereiken. Maak in je wielertraining voor de winter ook een goede balans, zodat je alle verschillende punten goed onderhoud. Je trainingsschema en trainingsroute houd je eenvoudig bij met een sporthorloge of een te houden kan gemakkelijk met een sporthorloge, zoals de Garmin Fenix 6, of een fietscomputer.
Terug naar Training