Kleding voor mountainbiken in de winter

Een van de belangrijkste onderdelen waar je rekening mee moet houden is dat je de juiste kleding draagt. In de zomer ben je vast gewend dat je met een korte broek en een bijpassend shirt op de fiets kunt stappen, maar dat is tijdens de winter wel even anders. Zo is het advies bijvoorbeeld om thermo kleding te dragen onder je wielerkleding. Dit helpt om je warm te houden. Ook in de winter zal je gaan zweten. Het thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en dat je daardoor ook minder snel afkoelt. Dit zal anders nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt daarnaast ook het beste kiezen voor lange kleding. Bijvoorbeeld een lange broek en een shirt met lange mouwen of een speciaal fietsshirt met lange mouwen is wel aan te raden tijdens de wintermaanden. Vergeet ook zeker je handen en je voeten niet. Vooral wanneer het extreem koud is en het nog steeds mogelijk is om op de fiets te stappen, dan kunnen handen en voeten, en ook het hoofd snel koud worden. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar ook zeker gevaarlijk. Bescherm deze goed met handschoenen, goede sokken en eventueel een muts op je hoofd.

Binnen of buiten fietsen

Als je besluit buiten te gaan fietsen, dien je zo veilig mogelijk de weg op te gaan. Dit doe je door jezelf te wapenen tegen het koude weer door goede kleding aan te trekken. Maar ook dien je rekening te houden met het verkeer. In de wintermaanden is het vaak donker buiten. Ook wanneer je overdag gaat fietsen in deze maanden, dien je te zorgen voor de juiste verlichting, zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Draag ook altijd reflectoren op je kleding en zorg voor een goed onderhouden fiets. Het kan zelfs ook vrij glad zijn op de weg. Je fietsbanden dienen goed onderhouden te zijn en daarnaast is het raadzaam om alle onderdelen van de fiets voor vertrek even goed te controleren. Mocht het echt te koud zijn en bijvoorbeeld te glad waardoor het niet mogelijk is om de weg op te gaan, dan kun je natuurlijk ook altijd nog binnen fietsen op een spinfiets. Hiermee zorg je voor een goede conditie en ervaar je het comfort van binnen.

Voor zowel binnen als buiten geldt dat je jezelf goed moet verzorgen. Eet voldoende en zorg voor voldoende hydratatie in de vorm van drinken. Houd jezelf gezond en fit en stap ook lekker in de wintermaanden op de mountainbike.

Terug naar Mountainbiken