Waarom indoor trainen met een Tacx trainer?

Met een Tacx zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft in het laagseizoen, en dat je fit aan het nieuwe wielerseizoen kunt beginnen. In de winter op de fiets? Als je indoor fietst, heb je geen gedoe meer met wielerkleding en temperatuur: je kunt gewoon in je zomer outfit op de fiets stappen. Kortom: een indoor fietstrainer is echt een fijne toevoeging. De vraag is echter: welke Tacx trainer sluit aan op jouw wensen en eisen? En welke varianten zijn er eigenlijk allemaal te vinden? Hier lees je alles over de verschillende soorten fietstrainers en lees je welke innovatieve snufjes ze hebben.

Tacx trainer koopgids

Je vindt tegenwoordig veel verschillende soorten Tacx hometrainers. Maar welke Tacx trainer moet je kopen?. Wanneer je op zoek bent naar zo'n trainer, is het allereerst verstandig om te kijken naar de diverse soorten en je af te vragen waar je trainer aan moet voldoen.

Basis Tacx trainer

Heb jij de fietstrainer nodig om een basis training te verrichten? Dan zul je voldoende hebben aan een basic Tacx trainer. Je kunt je complete fiets in de Tacx trainer plaatsen, en de weerstand wordt gegenereerd doordat de achterband van je fiets tegen een metalen remrol staat geklemd. Hierbij wordt de weerstand geregeld door het gebruik van een bekabelde schakelaar die je op je stuur monteert. Een basic trainer is de goedkoopste optie.

De basis Tacx trainer is een stand-alone trainer die niet aangesloten hoeft te worden op het stroomnet. Dit geeft je dus wel veel flexibiliteit: je kunt je tacx trainer gemakkelijk midden in de woonkamer plaatsen om bijvoorbeeld voor je TV een aantal virtuele kilometers te maken.

Nadelen basis trainer

Er zijn enkele nadelen verbonden aan de basis tacx trainer. Je zult last hebben van een achterband die een beetje slipt op de remrol. De krachtoverbrenging is dus niet 1 op 1. Tevens heb je een speciale tacx band nodig. Deze, vaak blauwgekleurde, banden slijten redelijk snel. Een klapband is dan ook een mogelijkheid, en je zult sowieso fijne blauwe rubberdeeltjes achter je tacx trainer vinden na een training. Daarnaast is een basis trainer niet te koppelen met trainingssoftware zoals Zwift, en je kunt dus niet rondrijden in virtuele omgevingen.

Smart Tacx trainer

De meer ervaren (amateur) fietsers zullen vaak fietsen met een groter doel voor ogen. Dit kan een wedstrijd zijn, maar ook een bepaald niveau onderhouden zodat de aansluiting met de fietsclub niet verloren gaat. Fietsers die regelmatig binnen trainen, zullen andere eisen stellen aan een fietstrainer. Een smart Tacx hometrainer kan dan goed van pas komen. Deze trainers bevatten een Bluetooth en ANT+ signaal. Hiermee kun je de trainer koppelen aan je smartphone, tablet of fietscomputer. Je krijgt dan real time data door zoals snelheid en trapfrequentie.

Welke tacx kopen smart trainer

Doordat de smart trainer aangesloten kan worden op de tablet of computer, zijn er leuke extra mogelijkheden die een basis trainer niet heeft. Zo is een programma als Zwift dan erg leuk: je kunt fietsen in een virtuele omgeving met mensen over de hele wereld. Hoe harder je trapt, hoe harder je door de virtuele omgeving fietst.

Nadelen smart trainer

Er zijn binnen de smart trainers basis modellen en luxere modellen. Bij de basis modellen zul je de weerstand zelf handmatig moeten aanpassen. Dit kan dus een nadeel zijn. Daarnaast zijn de basis modellen ook weer voorzien van een magneetrem, waardoor je ook hier last hebt van rubberdeeltjes op de vloer na een training, en misschin een slippende achterband.

De luxere smart trainers kunnen overigens wel feedback ontvangen en de weerstand daarop automatisch aanpassen. Dit zijn interactieve trainers.

Interactieve trainers

Interactieve trainers zijn dus eigenlijk luxe smart tacx trainers. De interactieve tacx trainer kan namelijk feedback vanuit je computer of mobiele device verwerken en daarop meteen actie ondernemen. Je kunt dus trainingen inladen met een wisselend stijgingspercentage (lees: wisselende weerstand), en deze zal dan automatisch worden aangepast gedurende je rit. Je kunt je dus echt bezig houden met fietsen, en hoeft niet meer na te denken over het tijdig aanpassen van de weerstand.

Dit maakt een Zwift training weer een stuk interessanter. Deze software laat je zelf een rit uitkiezen (bijvoorbeeld bekende beklimmingen zoals de Alpe D'Huez en de Mont Ventoux). Dus rijd je bijvoorbeeld virtueel een bekende berg op? Dan zal de weerstand automatisch worden aangepast aan deze specifieke route zodat je het hoogteverschil virtueel zult ervaren.

Nadelen interactieve Tacx trainer

Dit ligt er natuurlijk aan welke interactieve Tacx trainer je koopt. De goedkopere modellen zijn namelijk nog steeds met magneetrem, dus met een metalen remrol waartegen je de achterband (tacx band) klemt. Deze magneetrem zorgt dan voor de weerstand. Dit zorgt dus ook weer voor dezelfde nadelen als aangegeven bij de vorige twee trainers (slippende achterband + mogelijk rubberdeeltjes achter je fiets na een training).

De beste Tacx trainer: Direct Drive

De beste Tacx trainer is de direct drive trainer. In deze tacx plaats je je fiets zónder achterwiel. De trainer beschikt namelijk over een eigen cassette die rechtstreeks in verbinding staat met de remrol. Je legt je fietsketting op deze cassette en dit zorgt ervoor dat er optimale krachtoverbrenging plaatsvindt. De weerstand in deze trainers wordt geregeld door een elektrorem of motorrem. De elektrorem is over het algemeen beter dan de motorrem, en de laatstgenoemde wordt dan ook minder gebruikt in Tacx trainers. Bij beiden varianten vallen de nadelen van de magneetrem echter volledig weg: er is dus geen speling tussen achterwiel en remrol.

Welke tacx moet ik kopen Direct Drive

De direct drive trainer is de meest luxe en geavanceerde trainer, en kan gebruikt worden met zowel smartphone, tablet als computer. De weerstand wordt ook hier weer automatisch aangepast met behulp van software. De basismodellen direct drive tacx trainers kunnen een hellingspercentage van zo'n 10% aan, terwijl de échte toppers een helling van maar liefst 25% kunnen simuleren. Tevens kunnen deze trainers veelal ook een afdaling simuleren. De trainer "duwt" je dus als het ware voort wanneer je in een afdaling (max 5%) zit. Net echt! Het gaat zelfs zover dat je tacx gezellig meetrilt zodra de virtuele route over kasseien gaat.

Nadelen Direct Drive tacx trainers

Eigenlijk is de prijs het enige echte nadeel: de direct drive trainer is de duurste tacx trainer soort. Voor de topmodellen zul je meer dan 1000 euro moeten neerleggen. Ga je voor een basismodel? Kijk dan of een luxe reguliere interactieve trainer met magneetrem niet beter is. Soms zijn deze namelijk krachtiger en kunnen ze meer weerstand bieden dan de basismodellen Direct Drive trainers.

Tip: geen Tacx trainer thuis, maar wil je wel binnen fiets met slecht weer? Ga naar je lokale sportschool en kies voor spinning

Terug naar Koopgids
Koopgidsen Wij hebben een aantal handige koopgidsen voor u samen gesteld. Hieronder zie je de populairste. Racefiets koopgidsEerste racefiets kopen in 5 stappenKooptips frameFietsketting kopen tips Bekijk alle koopgidsen