InhoudWat kun je verwachten?
Prestaties
Nauwkeurigheid van de vermogensmetingMaximale weerstandMogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma's
Gebruiksgemak
Comfort en geluidsproductie van de Tacx Neo 2T
Vergelijking met andere fietstrainers
Wahoo KickrElite Direto XR
Installatie: een stap-voor-stap handleiding
Conclusie - is de Tacx Neo 2T zijn geld waard?
Aanbiedingen voor de Tacx Neo 2T

Wat kun je verwachten?

De Tacx Neo 2T is de nieuwste versie van het populaire top model van Tacx. De Neo was natuurlijk al zeer uitgebreid kwa functionaliteit. Toch heeft de fietstrainer op een aantal punten een verbetering ondergaan:

  • Nauwkeurige metingen: De Tacx Neo 2T maakt gebruik van de nieuwste technologie om zeer nauwkeurige meetgegevens te leveren. Het model is uitgerust met een nieuw ontworpen chipset en een verbeterde meetmethode, waardoor de nauwkeurigheid van de metingen is verbeterd ten opzichte van de Tacx Neo 2.
  • Verbeterde krachtoverdracht: De Tacx Neo 2T heeft een verbeterde krachtoverdracht dankzij de nieuwe firmware. Hierdoor worden de wattages nauwkeuriger weergegeven en voelt de fietstrainer realistischer aan tijdens het fietsen.
  • Stillere werking: De Tacx Neo 2T is stiller dan de Tacx Neo 2. Het model maakt gebruik van een nieuwe magnetische remtechnologie, waardoor het geluidsniveau tijdens het fietsen lager is dan bij het oudere model.

De punten van de fietstrainer die al sterk waren zijn natuurlijk gebleven. Een van de belangrijkste kenmerken van de Tacx Neo 2T is de directe aandrijving van je racefiets of mountainbike. Dit betekent dat de trainer het achterwiel niet vastklemt, maar dat je de ketting rechtstreeks op de trainer plaatst. Dit maakt de trainer zeer stil en zorgt ervoor dat de weerstand zeer nauwkeurig is en dat er geen slijtage van het achterwiel is. Daarnaast heeft de Tacx Neo 2T een maximaal vermogen van 2200 watt en een maximale helling van 25%, waardoor het de ideale trainer is voor de meest intensieve trainingen en steile beklimmingen.

Een andere unieke eigenschap van de Tacx Neo 2T is de mogelijkheid om te worden gebruikt met behulp van een stroomgenerator. Dit betekent dat je niet langer afhankelijk bent van het stopcontact en dat je de trainer kunt gebruiken om je telefoon of andere apparaten op te laden terwijl je traint. Dit maakt de Tacx Neo 2T de perfecte keuze voor wielrenners die hun trainingen willen combineren met het opladen van hun mobiele apparaten.

De Tacx Neo 2T is compatibel met alle belangrijke trainingsapps, zoals Zwift, TrainerRoad en Rouvy, en kan worden aangesloten op elk apparaat met behulp van Bluetooth of ANT+. Hierdoor heb je altijd toegang tot de nieuwste trainingsprogramma's en blijf je gemotiveerd om je prestaties te verbeteren.

Al met al biedt de Tacx Neo 2T de ideale combinatie van geavanceerde functies, hoogwaardige prestaties en compatibiliteit met de nieuwste trainingsapps. Als je serieus bent over het verbeteren van je fietstraining en op zoek bent naar een trainer van topkwaliteit, dan is de Tacx Neo 2T een uitstekende keuze.

Prestaties

Als je op zoek bent naar een fietstrainer die uitstekende prestaties levert, dan is de Tacx Neo 2T zeker het overwegen waard. Hieronder gaan we in op enkele belangrijke prestatie-indicatoren van deze fietstrainer.

Nauwkeurigheid van de vermogensmeting

Een van de belangrijkste aspecten van een fietstrainer is de nauwkeurigheid van de vermogensmeting. De Tacx Neo 2T staan bekend om hun zeer nauwkeurige vermogensmeting, met een maximale afwijking van slechts 1%. Dit betekent dat de vermogensmeting van deze fietstrainer zeer betrouwbaar is, en dat je je trainingen nauwkeurig kunt afstemmen op je doelen.

Maximale weerstand

De Tacx Neo 2T hebben een maximale weerstand van respectievelijk 2200 en 2500 watt. Dit betekent dat de fietstrainer geschikt is voor de meest veeleisende trainingsprogramma's, zoals intervaltrainingen en wedstrijdsimulaties. Bovendien heeft de fietstrainer een maximale stijgingspercentage van 25%, wat betekent dat hij ook geschikt is voor trainingen op steile hellingen.

Mogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma's

De Tacx Neo 2T biedt een groot aantal mogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma's. Zo kun je gebruik maken van de Tacx-software, zoals de Tacx Training app en de Tacx Desktop app, om je trainingen te plannen en uit te voeren. Daarnaast kun je de fietstrainer ook gebruiken met populaire trainingsapps zoals Zwift en TrainerRoad. Hierdoor kun je je trainingen afstemmen op je persoonlijke doelen en voorkeuren, en wordt het fietsen op een fietstrainer een stuk leuker en uitdagender.

De Tacx Neo 2T is een zeer capabele fietstrainer die uitstekende prestaties leveren. Ze bieden een zeer nauwkeurige vermogensmeting, een maximale weerstand van respectievelijk 2200 en 2500 watt, en een groot aantal mogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma's. Hierdoor is hij geschikt voor zowel beginnende als ervaren fietsers die hun trainingen serieus nemen en op zoek zijn naar een fietstrainer die uitstekende prestaties levert.

Gebruiksgemak

De Tacx Neo 2T is een fietstrainer die bekend staat om hun gebruiksvriendelijkheid. Het bedieningspaneel is eenvoudig te begrijpen en biedt een intuïtieve gebruikerservaring. Het apparaat is ook compatibel met verschillende apparaten en software, waaronder de Tacx-app, Zwift, TrainerRoad, Sufferfest en meer.

Het bedieningspaneel van de Tacx Neo 2T is goed ontworpen en maakt het gemakkelijk om verschillende functies te bedienen. Het paneel heeft een aantal knoppen waarmee je het apparaat kunt aan- en uitzetten, de weerstand kunt aanpassen en het trainingsprogramma kunt selecteren. Er is ook een LED-display waarop je de snelheid, de afgelegde afstand, de vermogensoutput en de trapfrequentie kunt aflezen.

Een ander voordeel van de Tacx Neo 2T is de compatibiliteit met verschillende apparaten en software. Dit betekent dat je de fietstrainer kunt gebruiken met je smartphone, tablet of computer, en de prestatiegegevens kunt volgen en analyseren met behulp van software zoals de Tacx-app, Zwift, TrainerRoad en Sufferfest. Dit geeft je een breder scala aan trainingsprogramma's en mogelijkheden om je prestaties te verbeteren.

Het gemak van het verwisselen van fietsen is ook een groot pluspunt van de Tacx Neo 2T. Het is mogelijk om meerdere fietsen op de fietstrainer te monteren en deze snel en gemakkelijk te verwisselen. Dit is handig als je bijvoorbeeld verschillende fietsen hebt voor verschillende doeleinden, of als je de fietstrainer deelt met andere fietsers.

Al met al bieden de Tacx Neo 2T een gebruiksvriendelijke en flexibele ervaring voor fietsers die hun training naar een hoger niveau willen tillen. De fietstrainer is eenvoudig te bedienen, compatibel met verschillende apparaten en software, en biedt het gemak van het verwisselen van fietsen.

Comfort en geluidsproductie van de Tacx Neo 2T

Als je traint met een fietstrainer, is comfort een belangrijke factor om te overwegen. De Tacx Neo 2 en 2T bieden een comfortabele rijervaring met een stabiele constructie. Beide modellen hebben een stevige en solide constructie, waardoor ze veilig op hun plaats blijven tijdens het fietsen. Dit zorgt voor meer stabiliteit tijdens je training, wat resulteert in minder beweging en schokken tijdens het rijden.

Een ander aspect dat belangrijk is voor comfort, is geluidsproductie. De Tacx Neo 2T is zeer stil, dankzij het direct drive-systeem en de eliminatie van de traditionele externe aandrijfriem. Dit betekent dat je bijna geen geluid hoort terwijl je traint, wat het mogelijk maakt om thuis te trainen zonder anderen te storen.

Ondanks dat de Neo 2T zeer stil is, producert hij wel enige geluid. Wanneer je bijvoorbeeld op een hoger vermogensniveau traint, kan het geluid van de ketting en het vliegwiel hoorbaar zijn. Dit is echter minimaal in vergelijking met andere fietstrainers op de markt.

Over het algemeen biedt de Tacx Neo 2T een uitstekende rijervaring met minimale geluidsproductie en maximale stabiliteit. Dit maakt hem een ideale keuze voor thuisgebruik en een geweldige optie voor mensen die in een appartement wonen of trainen in een ruimte waar stilte belangrijk is.

Vergelijking met andere fietstrainers

De Tacx Neo 2T is niet de enige fietstrainer op de markt. Er zijn verschillende andere modellen van gerenommeerde merken beschikbaar in dezelfde prijsklasse, zoals de Wahoo Kickr en de Elite Direto XR. Hieronder vergelijken we de Tacx Neo 2T met deze twee modellen en bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van elk model.

Wahoo Kickr

De Wahoo Kickr is een direct drive fietstrainer en een populaire keuze onder wielrenners. Net als de Tacx Neo 2T heeft de Kickr een hoge nauwkeurigheid bij het meten van vermogen en een stijgingssimulatie van maximaal 20%. De Kickr is ook stil en heeft een maximaal vermogen van 2200 watt.

Een belangrijk voordeel van de Kickr ten opzichte van de Tacx Neo 2T is de compatibiliteit met een breed scala aan assen, inclusief steekassen. Dit betekent dat de Kickr geschikt is voor meer fietsen dan de Tacx Neo 2T. Bovendien heeft de Kickr een stabiele constructie en is hij eenvoudig te monteren en te gebruiken.

Een nadeel van de Kickr is dat hij niet zo stil is als de Tacx Neo 2T. Bovendien heeft hij geen ingebouwde ventilator, wat kan leiden tot oververhitting van de fietser tijdens intensieve trainingen.

Elite Direto XR

De Elite Direto XR is een andere direct drive fietstrainer die vaak wordt vergeleken met de Tacx Neo 2T. Net als de Tacx Neo 2T heeft de Direto XR een stijgingssimulatie van maximaal 24% en een hoge nauwkeurigheid bij het meten van vermogen. De Direto XR is ook stil en heeft een maximaal vermogen van 2300 watt.

Een voordeel van de Direto XR ten opzichte van de Tacx Neo 2T is dat hij goedkoper is. Bovendien heeft de Direto XR een kleinere voetafdruk en is hij lichter dan de Tacx Neo 2T, wat hem gemakkelijker te verplaatsen en op te bergen maakt. Een nadeel van de Direto XR is dat hij niet zo veel weerstand biedt als de Tacx Neo 2T. Bovendien kan de Direto XR problemen hebben met het meten van vermogen bij lage cadans.

Over het algemeen is de Tacx Neo 2T uitstekende fietstrainer die geschikt zijn voor de meeste wielrenners. Hij heeft een hoog vermogensbereik, is nauwkeurig en biedt een realistische rijervaring. De Kickr is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een fietstrainer die compatibel is met een breed scala aan assen. De Direto XR is een goedkopere optie die lichter en gemakkelijker te verplaatsen is, maar niet zo veel weerstand biedt als de Tacx Neo 2T.

Een andere concurrent in dezelfde prijsklasse is de Wahoo Kickr. De Wahoo Kickr heeft een vergelijkbaar prijskaartje als de Tacx Neo 2T en biedt veel van dezelfde functies. Een voordeel van de Wahoo Kickr is de eenvoudige montage en de mogelijkheid om een ​​andere cassette te monteren dan de standaard cassette die wordt geleverd met de fietstrainer. Bovendien is de Wahoo Kickr compatibel met meer soorten fietsen, waaronder BMX-fietsen en fatbikes. Een nadeel van de Wahoo Kickr is dat het lawaaiiger is dan de Tacx Neo 2T, vooral op hogere wattages.

Een andere optie in deze prijsklasse is de Elite Direto X. Deze fietstrainer biedt vergelijkbare functies als de Tacx Neo 2T, inclusief een hoge maximale helling, compatibiliteit met verschillende apps en platforms en een nauwkeurige powermeter. Een voordeel van de Elite Direto X is de lage geluidsproductie in vergelijking met de Wahoo Kickr. Bovendien is de Elite Direto X lichter dan de Tacx Neo 2T, wat het gemakkelijker maakt om op te bergen en te vervoeren. Een nadeel van de Elite Direto X is dat de cadansmeting niet altijd even nauwkeurig is en dat de maximale wattage-output lager is dan die van de Tacx Neo 2T.

Al met al biedt de Tacx Neo 2T fietstrainer veel functies en een hoogwaardige bouwkwaliteit, waardoor hij een uitstekende keuze is voor serieuze fietsers die binnenshuis willen trainen. Terwijl andere fietstrainers in dezelfde prijsklasse vergelijkbare functies bieden, zoals de Wahoo Kickr en de Elite Direto X, zijn er duidelijke voor- en nadelen van elke optie. De keuze tussen deze fietstrainers zal afhangen van de specifieke behoeften en voorkeuren van de fietser.

Installatie: een stap-voor-stap handleiding

De Tacx Neo 2T is een premium fietstrainer die een realistische en stille indoor fietstraining ervaring biedt. De installatie van deze fietstrainer kan intimiderend lijken, maar met deze stap-voor-stap handleiding wordt het een fluitje van een cent.

1. Uitpakken en Controleren

Haal de fietstrainer uit de doos en controleer of alle onderdelen aanwezig zijn. De doos bevat meestal de volgende onderdelen:
    • De Tacx Neo 2T fietstrainer
    • Een stroomkabel
    • Een snelspanner
    • Een as adapter
    • Handleidingen
Controleer of alle onderdelen in goede staat zijn en of er geen beschadigingen zijn.

2. Assemblage

Plaats de fietstrainer op een vlakke en stevige ondergrond en zorg ervoor dat deze stabiel staat. Draai de ontgrendelingshendel aan de rechterzijde van de trainer om de steunpoten uit te klappen en de trainer te stabiliseren.

Vervolgens moet de cassette op de achteras worden gemonteerd. Dit is het onderdeel waarmee de fiets aan de fietstrainer wordt bevestigd. Bevestig de cassette aan de achteras volgens de instructies in de handleiding.

Plaats de fiets in de fietstrainer en bevestig de snelspanner of as adapter volgens de instructies in de handleiding. Zorg ervoor dat de fiets stevig vastzit in de trainer.

3. Verbinding met stroom en apparaten

Sluit de Tacx Neo 2T aan op een stopcontact met de bijgeleverde stroomkabel. Zodra de trainer is aangesloten op het stopcontact, wordt de stroomindicator groen.

Verbind de fietstrainer met je fietscomputer, tablet of smartphone via Bluetooth of ANT+. Dit stelt je in staat om gebruik te maken van de interactieve functies van de trainer en om de trainingen te monitoren en bij te houden via apps zoals Zwift en Tacx.

4. Kalibratie

Voordat je begint met trainen, moet je de fietstrainer kalibreren. Dit zorgt ervoor dat de fietstrainer nauwkeurige en consistente vermogensmetingen levert.

Om de fietstrainer te kalibreren, open je de Tacx Utility App op je smartphone of tablet en volg je de instructies. Het proces is eenvoudig en duurt slechts enkele minuten.

5. Klaar om te trainen

Na het kalibreren van de fietstrainer ben je klaar om te trainen! Zet je fiets op de trainer, start een training via de Tacx Training App of een andere compatibele app, en je kunt beginnen met het verbeteren van je conditie en prestaties.

Conclusie - is de Tacx Neo 2T zijn geld waard?

De Tacx Neo 2T is zonder twijfel de top van de markt als het gaat om fietstrainers. Hij biedt een realistische fietservaring, met stille werking en ongeëvenaarde nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in zijn meetgegevens. Het feit dat hij geen kalibratie vereist is ook een groot pluspunt, omdat het de installatie en het gebruiksgemak vergemakkelijkt.

Als je serieus bent over je indoor fietstraining, dan is de Tacx Neo 2T zeker het overwegen waard. Vooral als je een renner bent die veel belang hecht aan gegevens over prestaties en training, is deze fietstrainer de investering zeker waard.

Natuurlijk zijn er alternatieven in dezelfde prijsklasse die ook de moeite waard zijn om te overwegen, zoals de Wahoo KICKR en de Elite Direto X. Deze trainers bieden ook een goede fietservaring, maar missen wel de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de Tacx Neo 2T. Bovendien bieden ze niet de uitgebreide trainingssoftware van Tacx.

Al met al raden we de Tacx Neo 2T ten zeerste aan voor de serieuze fietser die op zoek is naar een realistische indoor fietstraining en betrouwbare meetgegevens. Het is een investering, maar het zal je trainingservaring zeker naar een hoger niveau tillen.

Terug naar Reviews