Hoe bepaal je de juiste maat fietskleding?

Het kiezen van de juiste maat fietskleding is belangrijk om comfortabel te kunnen fietsen. De meeste fietskleding wordt gemaakt met behulp van een standaardmaattabel, waarmee je de juiste maat voor jouw lichaamsbouw kan bepalen. Om de juiste maat te bepalen, meet je eerst je borstomvang en tailleomvang. Vervolgens vergelijk je die met de tabel om de juiste maat te vinden. Als je twijfelt tussen twee maten, kies dan voor de grootste maat. Je wil immers niet dat het materiaal strak zit of knelt als je aan het fietsen bent. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het type stof waaruit de kleding bestaat: sommige stoffen zijn elastischer dan andere en passen daardoor beter bij jouw lichaam. Ook hangt het af of je de rit op je racefiets maakt of dat je op je mountainbike door het bos rijd. Wat de broek betreft, kan je best dezelfde maat kiezen als je hardlooptights dames.

Is het belangrijk dat de kleding ademend en winddicht is wanneer je gaat fietsen om te sporten?

Ja, het is belangrijk dat je kleding ademend en winddicht is wanneer je gaat fietsen om te sporten. Ademende stoffen helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door overtollig zweet af te voeren. Winddichte stoffen houden de kou buiten en helpen je warm te blijven tijdens lange fietstochten in koud weer. Kies voor eenvoudige, comfortabele kleding die gemaakt is van ademende materialen zoals polyester of nylon. Zorg ervoor dat de pasvorm goed is, zodat er geen onnodige luchtweerstand ontstaat terwijl je fietst. Zeker als je voor een triatlon kies, is kleding belangrijk. Daarom is er ook speciale triathlon kleding te koop.  En wie weet heb je zelfs een veldrijfiets / cyclocross fiets waarmee je op avontuur wil. Je kleding moet dan weer admend en winddicht zijn, maar ook tegen een stootje kunnen.

Moet je speciale sokken dragen bij het fietsen om te sporten?

Hoewel het dragen van speciale sokken bij het fietsen niet noodzakelijk is, kan het wel een aantal voordelen bieden. Speciale fietssokken zijn meestal gemaakt van ademend materiaal dat je voeten koel en droog houdt tijdens het sporten. Ze zijn ook vaak voorzien van extra demping in de gebieden waar je schoen druk uitoefent op je voet, zoals de bal van je voet en de hiel. Dit helpt om wrijving te verminderen en blaren te voorkomen. Bovendien zijn veel fietssokken licht gewatteerd om extra comfort te bieden tijdens lange ritten. Als je regelmatig gaat fietsen, dan is het aan te raden om speciale fietssokken aan te schaffen.

Waarom is het belangrijk om goed geventileerde schoenen te dragen bij het sportief fietsen?

Het dragen van goed geventileerde schoenen bij het sportief fietsen is erg belangrijk omdat het je voeten koel en droog houdt. Goed geventileerde schoenen zorgen ervoor dat de lucht vrij kan circuleren, waardoor je voeten niet oververhit raken. Dit vermindert ook de kans op blaren en andere irritaties die kunnen ontstaan door transpiratie. Bovendien zijn goed geventileerde schoenen meestal gemaakt van ademende materialen zoals mesh of leer, wat betekent dat ze comfortabel aanvoelen tijdens het fietsen. Ze helpen ook om je voet in een goede positie te houden, waardoor je minder last hebt van pijn en vermoeidheid in je benen na een lange fietstocht. In de winter wil je ook warme voeten houden. Daarom zijn er speciale winter fietsschoenen, die dan het overwegen waard zijn.

Voor sportieve fietstochten is het aan te raden om een fiets te kiezen die gemaakt is van lichtgewicht, sterk materiaal zoals aluminium of carbon. Dit zorgt ervoor dat je minder energie kwijtraakt tijdens de tocht en meer prestaties kunt leveren.

Terug naar Nieuws