Groenten en fruit bieden energie

Groenten en fruit zijn bij uitstek geschikt voor een snelle energieboost. Ze bevatten natuurlijke suikers, samen met vezels, vitamines en mineralen. Snacks als wortels, appels, bananen en stukjes paprika kun je gemakkelijk meenemen en snel eten tijdens een pauze. Ze zijn voedzaam, licht en bovenal ontzettend smakelijk.

Ook zorgen groente- en fruitsnacks voor een langzame en stabiele afgifte van energie, in plaats van de pieken en dalen die je krijgt bij suikerrijke snacks. Zo blijf je langer alert en energiek tijdens het rijden.

Noten en zaden stillen de honger

Noten en zaden zijn voedzaam en vullen goed. Ze zijn rijk aan vetten, proteïnen en vezels die je een verzadigd gevoel geven en voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Je kunt ze gemakkelijk in een zakje stoppen om onderweg van te genieten.

Zorg er wel voor dat je de ongezouten variant keist, aangezien te veel zout je kan uitdrogen tijdens het fietsen. Mocht je behoefte hebben aan iets zoets, dan kun je gedroogd fruit combineren met noten voor een voedzame mix.

Een eiwitreep werkt verzadigend

Een eiwitreep is een uitstekend tussendoortje voor een snelle en handige energieboost. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen, snel te eten en het aanbod aan smaken en merken is behoorlijk uitgebreid.

Zorg er wel voor dat de eiwitrepen niet te veel suikers bevatten. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst voordat je er een koopt. Een goede eiwitreep bevat naast proteïnen ook vezels, is laag in suiker en bestaat uit natuurlijke ingrediënten.

Kwark voor herstel na de rit

Het nemen van een bakje kwark na het fietsen kan helpen bij het spierherstel. Kwark is rijk aan eiwitten, die de spieren helpen herstellen na de inspanningen tijdens het fietsen.

Om het lekker te maken, kun je variëren met toppings zoals fruit, honing en granola. Let op dat je het wel gekoeld houdt, dus stop het in een koeltas als je van plan bent het later op de dag te eten.

Niet te vergeten

Voorbereiding is alles als het gaat om eten op de racefiets of mountainbike. Het begint bij het kiezen van voedzame tussendoortjes die gemakkelijk mee te nemen en te eten zijn tijdens het fietsen. Of je nu kiest voor groenten en fruit, noten en zaden, een eiwitreep of een bakje kwark, elk van deze opties levert voordelen op terwijl het je lichaam voorziet van de energie die je nodig hebt voor de rit. Wil je de gehele rit volhouden dan lees je hierna meer over 3 tips voor het verbeteren van jouw uithoudingsvermogen.

Door de juiste voeding te kiezen, zorg je ervoor dat je energiek en gefocust blijft tijdens het fietsen. Het beste hieraan is dat je precies weet wat je eet, iets wat je zeker zal waarderen als je geeft om je gezondheid. Ga dus voort, pak je fiets, je tussendoortjes en geniet van de rit.

Terug naar Voeding