Notice: getimagesizefromstring(): Read error! in /home/wielermagazine/domains/wielermagazine.nl/public_html/data/services/page/OgService.php on line 106
Tacx Flux 2 Smart T2980 review
InhoudWat kun je verwachten?
Prestaties
VermogensmetingMaximale weerstandTrainingsprogramma's
Gebruiksgemak
BedieningspaneelCompatibiliteit met verschillende apparaten en softwareGemak van het verwisselen van fietsen
Comfort en geluidsproductie
Rijgevoel en stabiliteitGeluidsproductie
Vergelijking met andere fietstrainers
Wahoo Kickr CoreElite Suito T
Installatie
Conclusie - is de Tacx Flux 2 Smart T2980 zijn geld waard?
Aanbiedingen voor de Tacx Flux 2 Smart T2980
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Wat kun je verwachten?

De Tacx Flux 2 Smart T2980 is de opvolger van de populaire Tacx Flux Smart T2900. De Flux 2 is een direct drive fietstrainer, wat betekent dat je de cassette van je fiets direct op de trainer kunt monteren. Hierdoor wordt de overbrenging van je pedaalkracht naar de weerstand op de trainer nog efficiënter en nauwkeuriger.

Belangrijke eigenschappen van de Tacx Flux 2 Smart T2980 zijn onder andere:

  • Een maximaal vermogen van 2000 watt, waardoor je zelfs de zwaarste trainingen kunt simuleren
  • Een maximale hellingshoek van 16%, waardoor je ook bergop kunt trainen
  • Een nauwkeurige vermogensmeting met een afwijking van slechts 2,5%
  • Compatibiliteit met diverse trainingsapps, zoals Zwift, TrainerRoad en Tacx Desktop App
  • Een zeer stabiele constructie en een laag geluidsniveau

Kortom, de Tacx Flux 2 Smart T2980 is een hoogwaardige fietstrainer die geschikt is voor fanatieke wielrenners die indoor willen trainen. Met de Flux 2 haal je een duurzame en betrouwbare trainer in huis waarmee je efficiënt en effectief kunt trainen, ongeacht het weer buiten.

Prestaties

Een van de belangrijkste aspecten van een fietstrainer is natuurlijk de prestaties. Hoe nauwkeurig is de vermogensmeting? Wat is de maximale weerstand? En wat zijn de mogelijkheden voor verschillende trainingsprogramma's? In deze sectie zullen we deze vragen beantwoorden en een dieper inzicht geven in de prestaties van de Tacx Flux 2 Smart T2980.

Vermogensmeting

De Tacx Flux 2 Smart T2980 beschikt over een zeer nauwkeurige vermogensmeting, met een foutmarge van slechts 2,5%. Dit betekent dat je altijd een nauwkeurige meting krijgt van de hoeveelheid vermogen die je produceert tijdens het fietsen. Dit is van groot belang voor het volgen van je vooruitgang en het optimaliseren van je trainingen. Bovendien zorgt de nauwkeurige vermogensmeting ervoor dat je altijd een realistische weergave krijgt van je prestaties tijdens virtuele races of trainingsprogramma's.

Maximale weerstand

De maximale weerstand van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is 2000 watt. Dit betekent dat deze fietstrainer geschikt is voor zeer intensieve trainingen en voor de meeste fietsers ruim voldoende weerstand biedt. Zelfs bij de zwaarste inspanningen zal je de weerstand van deze fietstrainer niet ontgroeien.

Trainingsprogramma's

De Tacx Flux 2 Smart T2980 is compatibel met de meeste populaire trainingsapps en platforms, zoals Zwift, TrainerRoad, The Sufferfest en Rouvy. Dit betekent dat je gemakkelijk toegang hebt tot een breed scala aan trainingsprogramma's en virtuele races. Bovendien beschikt de Tacx Flux 2 Smart T2980 over een ingebouwde ANT+ en Bluetooth-verbinding, waardoor je gemakkelijk verbinding kunt maken met je smartphone, tablet of computer.

Een van de unieke trainingsprogramma's van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is de mogelijkheid om de hellingshoek van de fietstrainer aan te passen. Dit betekent dat je niet alleen de weerstand kunt aanpassen, maar ook de hoek waarop je fietst. Dit kan een zeer realistische trainingservaring bieden, vooral als je traint voor een heuvelachtige race.

De prestaties van de Tacx Flux 2 Smart T2980 zijn uitstekend. De nauwkeurige vermogensmeting, de maximale weerstand van 2000 watt en de compatibiliteit met de meeste trainingsapps en platforms maken deze fietstrainer een uitstekende keuze voor serieuze fietsers. Bovendien biedt de mogelijkheid om de hellingshoek van de fietstrainer aan te passen een unieke trainingservaring die de meeste andere fietstrainers niet kunnen bieden.

Gebruiksgemak

Als je op zoek bent naar een fietstrainer die zowel gebruiksvriendelijk als veelzijdig is, dan is de Tacx Flux 2 Smart T2980 wellicht iets voor jou. In deze sectie van de review gaan we dieper in op de gebruiksvriendelijkheid van de fietstrainer, inclusief het bedieningspaneel, de compatibiliteit met verschillende apparaten en software, en het gemak van het verwisselen van fietsen.

Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is zeer overzichtelijk en intuïtief in gebruik. De fietstrainer heeft een klein, maar helder display waarop je alle relevante informatie kunt aflezen, zoals je snelheid, afstand, vermogen en cadans. Daarnaast zijn er ook enkele knoppen aanwezig waarmee je bijvoorbeeld de weerstand kunt aanpassen of een training kunt starten of pauzeren.

Compatibiliteit met verschillende apparaten en software

De Tacx Flux 2 Smart T2980 is compatibel met een groot aantal apparaten en software, waaronder smartphones, tablets, laptops en pc's. Hierdoor kun je de fietstrainer eenvoudig koppelen aan verschillende trainingsapps en -programma's, zoals Zwift, TrainerRoad en Kinomap. De koppeling met deze apps verloopt overigens zeer soepel en zonder enige vertraging.

Gemak van het verwisselen van fietsen

Een ander pluspunt van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is het gemak waarmee je fietsen kunt verwisselen. Dankzij de snelspanner kun je de fiets snel en eenvoudig bevestigen aan de fietstrainer. Bovendien is de fietstrainer compatibel met verschillende soorten fietsen, waaronder racefietsen, mountainbikes en zelfs elektrische fietsen.

Over het algemeen is de Tacx Flux 2 Smart T2980 een zeer gebruiksvriendelijke fietstrainer die gemakkelijk te bedienen is en compatibel is met verschillende apparaten en software. Het bedieningspaneel is overzichtelijk en intuïtief in gebruik en het verwisselen van fietsen gaat moeiteloos. Al met al is de Tacx Flux 2 Smart T2980 een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een veelzijdige en gebruiksvriendelijke fietstrainer.

Comfort en geluidsproductie

Wanneer je op zoek bent naar een fietstrainer, is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de prestaties, maar ook naar het comfort en de geluidsproductie van de trainer. In deze sectie beoordelen we het rijgevoel van de Tacx Flux 2 Smart T2980, inclusief de stabiliteit en de geluidsproductie tijdens het fietsen.

Rijgevoel en stabiliteit

De Tacx Flux 2 Smart T2980 heeft een stevig frame en biedt een stabiele rijervaring. Dit komt mede door het hoge eigen gewicht van de fietstrainer, waardoor hij stevig op de grond blijft staan. Dit is vooral belangrijk bij intensieve trainingen, waarbij je krachtig op de pedalen moet staan.

Het rijgevoel van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is soepel en realistisch. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de grote vliegwielmassa van 7,6 kg, waardoor het trappen op de fietstrainer vergelijkbaar is met fietsen op de weg. Daarnaast biedt de fietstrainer een maximaal vermogen van 2.000 watt en een maximale helling van 16%, waardoor hij geschikt is voor de meest uitdagende trainingen.

Geluidsproductie

Een ander belangrijk aspect van het gebruik van een fietstrainer is de geluidsproductie. Bij het gebruik van de Tacx Flux 2 Smart T2980 valt op dat de fietstrainer relatief stil is in vergelijking met andere fietstrainers op de markt. Dit is mede te danken aan het ontwerp van de fietstrainer, waarbij het vliegwiel zich aan de achterkant bevindt en de weerstandseenheid aan de voorkant.

Hoewel de Tacx Flux 2 Smart T2980 relatief stil is, is er wel enige geluidsproductie te horen tijdens het gebruik. Dit is voornamelijk afkomstig van het achterwiel en de ketting. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een speciaal trainingsband voor het achterwiel en een schone en goed gesmeerde ketting om de geluidsproductie tot een minimum te beperken.

De Tacx Flux 2 Smart T2980 biedt een comfortabele en realistische rijervaring, dankzij de grote vliegwielmassa en de stabiele constructie van de fietstrainer. Daarnaast is hij relatief stil in vergelijking met andere fietstrainers op de markt, hoewel er wel enige geluidsproductie te horen is. Het gebruik van een speciale trainingsband en een schone en goed gesmeerde ketting kan helpen om de geluidsproductie tot een minimum te beperken.

Vergelijking met andere fietstrainers

Als je op zoek bent naar een fietstrainer, is de Tacx Flux 2 Smart T2980 een goede keuze, maar hoe verhoudt deze zich tot andere fietstrainers in dezelfde prijsklasse? Hieronder vergelijken we de Tacx Flux 2 Smart T2980 met twee andere populaire fietstrainers: de Wahoo Kickr Core en de Elite Suito.

Wahoo Kickr Core

De Wahoo Kickr Core is een fietstrainer die net als de Tacx Flux 2 Smart T2980 tot de high-end fietstrainers behoort. Beide trainers hebben vergelijkbare specificaties en prijzen. Een groot voordeel van de Wahoo Kickr Core is dat deze een stuk stiller is dan de Tacx Flux 2 Smart T2980. Daarnaast heeft de Wahoo Kickr Core een iets hoger maximale wattage en hellingpercentage dan de Tacx Flux 2 Smart T2980. Het grootste nadeel van de Wahoo Kickr Core is dat deze niet zo stabiel is als de Tacx Flux 2 Smart T2980.

Elite Suito T

De Elite Suito T is een populaire fietstrainer die ook tot de high-end trainers behoort. Net als de Tacx Flux 2 Smart T2980 heeft de Elite Suito T een hellingpercentage van 16% en een maximale wattage van 2000 watt. Het grootste verschil tussen beide fietstrainers is dat de Elite Suito T wat stiller is dan de Tacx Flux 2 Smart T2980. Een ander voordeel van de Elite Suito T is dat deze gemakkelijker te installeren is en minder ruimte inneemt dan de Tacx Flux 2 Smart T2980. Het grootste nadeel van de Elite Suito T is dat deze minder stabiel is dan de Tacx Flux 2 Smart T2980.

De Tacx Flux 2 Smart T2980 is een geweldige fietstrainer met veel functies en voordelen. Als je op zoek bent naar een fietstrainer die stabiel en duurzaam is, dan is de Tacx Flux 2 Smart T2980 een uitstekende keuze. Hoewel de Wahoo Kickr Core en de Elite Suito T beide goede fietstrainers zijn, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen. Als stilte en hogere wattages belangrijk voor je zijn, dan is de Wahoo Kickr Core misschien meer geschikt voor je. Als gemak en ruimtebesparing prioriteit hebben, dan is de Elite Suito T wellicht de betere keuze. Uiteindelijk hangt het van jouw persoonlijke voorkeur af welke fietstrainer je kiest.

Installatie

Het instellen van een fietstrainer kan voor sommige mensen een uitdagende taak zijn. Maar met de Tacx Flux 2 Smart T2980 hoef je je hier geen zorgen over te maken. Net als bij andere Tacx fietstrainers is de installatie eenvoudig en snel. Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding om de Tacx Flux 2 Smart T2980 in te stellen:

Stap 1: Monteer de poten

De Tacx Flux 2 Smart T2980 wordt geleverd met twee poten die je gemakkelijk aan de onderkant van de fietstrainer kunt bevestigen. Dit is een eenvoudige taak die je kunt doen met behulp van een schroevendraaier.

Stap 2: Plaats de cassette

Je moet nu een cassette installeren op de Tacx Flux 2 Smart T2980, zodat je je fiets kunt bevestigen. Zorg ervoor dat je de juiste cassette gebruikt die overeenkomt met de snelheid van je fiets. De cassette is niet inbegrepen bij de Tacx Flux 2 Smart T2980, dus je moet deze apart aanschaffen.

Stap 3: Plaats de achteras

Voordat je je fiets op de Tacx Flux 2 Smart T2980 plaatst, moet je de achteras van je fiets verwijderen en de snelspanner door de meegeleverde as van Tacx vervangen. Plaats de as vervolgens in de fietstrainer en draai deze vast.

Stap 4: Sluit de stroom aan

De Tacx Flux 2 Smart T2980 wordt geleverd met een stroomkabel. Sluit deze aan op een stopcontact en op de fietstrainer zelf. De fietstrainer wordt automatisch ingeschakeld.

Stap 5: Koppel de fietstrainer aan je apparaat

Om gebruik te maken van de Tacx Flux 2 Smart T2980, moet je deze koppelen aan een apparaat. Dit kan een smartphone, tablet of computer zijn. Je kunt verbinding maken via Bluetooth of ANT+. Zorg ervoor dat je de juiste app gebruikt, afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Bijvoorbeeld de Tacx Training-app, Zwift of TrainerRoad.

Stap 6: Kalibreer de fietstrainer

Het is belangrijk om de Tacx Flux 2 Smart T2980 te kalibreren voordat je begint met fietsen. Dit zorgt voor nauwkeurige metingen van snelheid, afstand en wattage. Kalibreren kan gemakkelijk worden gedaan via de app waarmee je verbinding hebt gemaakt.

Het instellen van de Tacx Flux 2 Smart T2980 is eenvoudig en snel. Het kost slechts enkele minuten om de fietstrainer te monteren, de achteras te vervangen, de stroom aan te sluiten, de fietstrainer te koppelen aan een apparaat en te kalibreren. Met deze stappen kun je snel aan de slag met je trainingssessies.

Conclusie - is de Tacx Flux 2 Smart T2980 zijn geld waard?

Na het grondig testen van de Tacx Flux 2 Smart T2980 en het vergelijken van deze fietstrainer met andere modellen in dezelfde prijsklasse, kunnen we concluderen dat de Tacx Flux 2 een uitstekende keuze is voor serieuze wielrenners die hun trainingen willen optimaliseren en hun prestaties willen verbeteren.

Een van de belangrijkste voordelen van de Tacx Flux 2 is de hoge nauwkeurigheid van de vermogensmeting. Deze fietstrainer heeft een maximaal vermogen van 2.000 watt en een maximale helling van 16%, waardoor hij geschikt is voor de meest veeleisende trainingen. Ook de compatibiliteit met diverse trainingsapps, waaronder Zwift, TrainerRoad en Tacx Desktop App, maakt de Tacx Flux 2 een veelzijdige keuze.

Daarnaast is de Tacx Flux 2 Smart T2980 eenvoudig te installeren en gemakkelijk in gebruik. De meegeleverde cassette maakt het mogelijk om direct aan de slag te gaan, terwijl de mogelijkheid om de fietstrainer op te vouwen voor compacte opslag een groot pluspunt is voor wie beperkte ruimte heeft.

Er zijn wel een paar nadelen aan de Tacx Flux 2. Zo kan het geluidsniveau hoog zijn tijdens het gebruik en kan de fietstrainer soms enigszins trillen bij intensieve trainingen. Ook kan de prijs van de Tacx Flux 2 een drempel vormen voor sommige gebruikers.
In vergelijking met andere fietstrainers in dezelfde prijsklasse, zoals de Wahoo Kickr Core en de Elite Suito, is de Tacx Flux 2 een zeer competitieve keuze. De nauwkeurige vermogensmeting en de brede compatibiliteit met trainingsapps maken de Tacx Flux 2 een uitstekende keuze voor serieuze wielrenners die hun prestaties willen verbeteren.

We bevelen de Tacx Flux 2 Smart T2980 aan voor wielrenners die op zoek zijn naar een geavanceerde fietstrainer met hoge nauwkeurigheid en veelzijdigheid in gebruik. Als je echter op zoek bent naar een stille fietstrainer met een lager prijskaartje, dan zijn er wellicht betere opties beschikbaar.

Terug naar Reviews