InhoudSpinning schoenen aanschaffen? Probeer de les eerst uit
Voordelen van spinning schoenen t.o.v. reguliere sportschoenen
Niet uit je pedaal schietenStijve zool = prettiger fietsenGoed geventileerde spinning schoenen
Keuzestress! Een uitgebreid assortiment spinning schoenen
Koop indoor cycling / spinning schoenen wanneer je...Ga voor MTB schoenen als je...
Waar koop je spinning schoenen?
Bekende spinning schoenen merken:
Aanbiedingen voor spinning / indoor fietsschoenen

Spinning schoenen aanschaffen? Probeer de les eerst uit

De meeste spinning fietsen hebben een combi-pedaal. Aan de ene kant van het pedaal zit een kliksysteem voor de mensen met spinning schoenen. De andere kant is een regulier pedaal met een gesp, waar je met je normale sportschoen in kunt stappen. Ben je dus nog niet zeker of spinning echt bij je past, dan is ons advies om de les eerst 1 à 2 keer te proberen met je reguliere sportschoenen. Daarna kun je altijd nog de overstap maken naar echte spinning schoenen.

Lees ook: De Ultime Spinning gids

Voordelen van spinning schoenen t.o.v. reguliere sportschoenen

Bij een gewone sportschoen maak je gebruik van een toeclip op je pedaal. De kans bestaat dat je door de weerstand op het wiel en de snelheden die je met spinning kunt bereiken, uit het pedaal schiet. Dit idee alleen al zorgt bij veel mensen voor onrust. Gevolg: je zit niet echt lekker in de les en bent meer bezig met of je niet uit het pedaal schiet dan met flink sporten, een goede conditie opbouwen en je hoofd leegmaken.

Niet uit je pedaal schieten

Het niet uit het pedaal schieten is iets wat te voorkomen is door gebruik te maken van speciale spinning schoenen. Dit is dus ook een van de redenen waarom wij je zouden adviseren om bij oprechte interesse in spinning, speciale spinning schoenen aan te schaffen.

Daarnaast heb je door het kliksysteem een grote trapkracht, waardoor je meer resultaat uit je training haalt. Plus je zit met een zelfverzekerd en ontspannen gevoel op je fiets, wel zo fijn!

Stijve zool = prettiger fietsen

De zolen van spinning schoenen zijn stug en stijf. Hierdoor buigt de zool niet door en zul je geen drukpunt onder je voet gaan voelen wanneer er kracht wordt uitgeoefend op het pedaal, wat met een reguliere sportschoen wel het geval kan zijn. Met een paar fijne spinning schoenen bied je jezelf dus het nodige comfort. Iets wat je uiteraard wel hebt verdiend: je hebt jezelf immers naar de sportschool gesleept en bent jezelf flink in het zweet aan het werken!

Goed geventileerde spinning schoenen

Verder bieden spinning schoenen ook goede ventilatie. Dit is een belangrijk aspect omdat spinning een indoor sport is, waardoor er geen zuchtje wind staat en je dus last kunt krijgen van hele warme voeten. Dit is niet zo prettig. Je denkt nu misschien: “ach wat een aanstellerij, een beetje warme voeten”, maar wij kunnen je verzekeren dat een uur trainen met het gevoel dat je voeten in de brand staan, niet echt prettig is.


Keuzestress! Een uitgebreid assortiment spinning schoenen

Je hebt verschillende opties wanneer het aankomt op spinning schoenen. Laten we beginnen met hef feit dat wielrenschoenen sowieso zijn geschikt zijn omdat het kliksysteem niet matcht met dat van een spinningfiets. Wielrenschoenen beschikken over SPD-SL systeem (met 3 schroefgaten) terwijl een spinningfiets een SPD systeem vereist (met 2 schroefgaten).

Speciale spinning schoenen beschikken dus over een SPD-PD systeem. Naast deze speciaal ontworpen indoor cycling / spinning schoenen, zijn MTB schoenen ook geschikt voor spinning. Deze schoenen hebben namelijk ook SPD. 

Als het op spinning schoenen aan komt, heb je dus keuze uit de speciale indoor cycling schoen of MTB schoenen.

Koop indoor cycling / spinning schoenen wanneer je...

... iemand bent die het hele jaar door spinning doet, óf wanneer je aan wielrennen doet maar het hele najaar op de indoor fiets stapt. In dit geval adviseren we je om te investeren in een goed paar spinning schoenen. De ventilerende eigenschappen ga je absoluut waarderen, wat uiteindelijk het plezier ten goede komt.

Ga voor MTB schoenen als je...

... al MTB schoenen hebt en slechts af en toe op de spinning fiets stapt. Gebruik in dit geval gewoon je MTB schoenen als spinning schoenen. Ze ventileren iets minder goed, maar zijn verder prima geschikt.

Waar koop je spinning schoenen?

Heb je interesse om spinning schoenen aan te schaffen, dan kom je in een veld van mogelijkheden.

De belangrijkste tip die we je hier kunnen geven is, wees op de hoogte van de specificaties die de merken bieden en weet je maat. Ga naar de winkel en pas verschillende schoenen aan. Loop er ook even een tijdje mee door de winkel, zodat je een idee krijgt van de pasvorm. De spinning schoenen mogen niet te los maar ook niet te strak zitten. Tijdens het pasproces zul je merken dat elke schoen en elk merk een eigen pasvorm hebben. Het advies is om je spinning schoen altijd 1 of 2 maten groter te kopen dan je reguliere schoenmaat i.v.m. het uitzetten van je voeten door de warmte.

Let ook op: brede voeten vereisen brede fietsschoenen. Er zijn voldoende merken die hier specifieke schoenen voor maken.

Bekende spinning schoenen merken:

  • B'twin
  • Shimano
  • Triban
  • Van Rysel

Je spinning schoenen kun je zowel in een fysieke winkel kopen als online. Enkele goede voorbeelden:

Een leuke tip is, ga eerst een middagje schoenen passen in de fysieke winkels. Test ze uit, voel de verschillen in pasvorm en ga vervolgens online op zoek naar koopjes en aanbiedingen. Zo heb je best of both worlds!

Terug naar Wielrennen