InhoudFietsbroek met bretels vs. normale fietsbroeken
Fietsbroek met zeem voor comfortabele ritten
Wat draag je onder een fietsbroek?
Materiaal en pasvorm fietsbroek
Lengte fietsbroek
Korte fietsbroekDriekwart fietsbroek of kiezen voor een gevoerde korte broekLange fietsbroek kopenFietsbroeken voor dames 
Welke maat fietsbroek heb ik nodig?
Hoe (vaak) moet je een fietsbroek wassen?

Fietsbroek met bretels vs. normale fietsbroeken

Fietsbroeken komen in twee verschillende varianten, namelijk fietsbroeken met en zonder bretels. De varianten met bretels, ook wel bibshorts genoemd, zijn doorgaans comfortabeler dan standaard fietsbroeken. Deze fietsbroeken hebben immers geen elastische band, maar worden met de bretels hoog gehouden. Tevens zorgen de bretels ervoor dat de zeem in de broek niet zal verschuiven. De meeste fietsers zullen je daarom aanraden om een fietsbroek met bretels te kopen. Dit is ook terug te zien in het grote aantal fietsers die bibshorts dragen.

Voor korte afstandsfietsers, zoals toerfietsers, forenzen en mountainbikers, is een fietsbroek zonder bretels een mogelijkheid. Deze is immers eenvoudig uit te trekken. Het nadeel is echter wel dat broek minder goed op zijn plaats zal blijven zitten dan fietsbroeken met bretels.

Fietsbroek met zeem voor comfortabele ritten

Een normale broek heeft geen extra's waardoor je ongemakken kunt ervaren. Het grote voordeel van een fietsbroek is dat er een zeem in deze broek zit. Deze zeem zorgt ervoor dat het zweet tijdens het sporten opgenomen wordt. Hierdoor behoud je droge billen wanneer je aan het tijden bent. De zemen zijn gemaakt van synthetisch materiaal. Je kunt deze zemen makkelijk wassen en ook het onderhoud is zeer makkelijk. Daarnaast worden de zemen in de broeken voorzien van een schokabsorberende laag waardoor je enorm comfortabel de weg op gaat. Wil jij een goede fietsbroek kopen? Kies dan altijd voor een zeem waarbij er een gel laag aanwezig is. De gel zorgt er namelijk voor dat de druk beter verdeelt wordt. 

Er zijn een aantal merken die goede fietsbroeken aanbieden en hierbij de beste of goede zeem in hun broeken hebben verwerkt.

  • Luxe: de merken met de beste zeem in hun broeken zijn de duurdere merken Assos, Sportful en Castelli. 
  • Middenklasse: voor de beste prijs/kwaliteit verhouding is een fietsbroek van Evoluzione of DHB Aeron een goede keuze. Met deze broeken krijg je nog steeds een goede comfort tegen een aangename prijs. Zo kan je zorgeloos zo'n 2 tot 3 uur gaan fietsen.
  • Budget: de meest comfortabele fietsbroeken tegen de laagste prijs zijn de broeken van het merk Rogelli. Deze fietsbroeken zorgen ervoor dat je zo'n 1 tot 2 uur zonder problemen kunt fietsen.

Wat draag je onder een fietsbroek?

Ga jij een strakke fietsbroek kopen? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk niets onder je broek dragen. De broek is namelijk zo gemaakt dat je geen last hebt van het fietsen en dat zweet opgevangen wordt. Er zijn echter wel een aantal momenten wanneer je speciaal fietsondergoed draagt. Onder een loose fit fietsbroek is het wel mogelijk ondergoed te dragen. Deze broeken zijn echter ook vaak voorzien van een voering die ervoor zorgt dat je comfortabel kunt gaan mountainbiken. Wil je gaan fietsen op een toerfiets? Dan kun je het beste fietsondergoed dragen onder je normale broek. Op deze manier heb je toch een zeem die ervoor zorgt dat je comfortabel kunt fietsen.

Materiaal en pasvorm fietsbroek

Een fietsbroek is gemaakt van een stretchend materiaal dat ervoor zorgt dat je niet met je benen naast het zadel blijft schuren. De meeste van deze broeken zijn gemaakt met Lycra en nylon. Door de vele uren en lange ritten die je op de fiets zal maken, is het van groot belang dat je een fietsbroek van goede kwaliteit aanschaft. Kwaliteit betekent hierbij voornamelijk dat de broek zo gemaakt is dat de naden geen problemen veroorzaken en tijdens het fietsen niet de been afknellen. Kies bovendien voor een fietsbroek met siliconen grip aan de binnenkant. Dit voorkomt dat de broekspijpen omhoog kruipen. Verder is er ook nog een ruime keuze aan materiaal die meer ademend dan de ander of wind- en waterdicht is.

De pasvorm van een fietsbroek is ook erg belangrijk wanneer je een nieuwe broek wilt gaan aanschaffen. Een broek die niet past is immers waardeloos, ongeacht of het een extreem dure of juist goedkope fietsbroek is. Wanneer je een fietsbroek gaat kopen, is het daarom belangrijk te letten op de volgende punten:

  • De fietsbroek moet overal goed aansluiten. De broek mag echter niet knellen omdat hierdoor de bloedtoevoer naar je benen afgesloten wordt. Anderzijds mag een broek ook niet te ruim zitten aangezien de zeem dan kan schuiven. Dit zorgt ervoor dat de stof ook gaat schuren en dit wil je natuurlijk voorkomen.
  • Je kan een te kleine fietsbroek makkelijk herkennen, vooral wanneer je een broek met bretels hebt. Als je de broek aan hebt en bukt om in de fietshouding te gaan zitten, mogen de broekspijpen niet omhoog schieten. 
  • Bij het kiezen voor een bibshort mogen de bretels best iets te strak zitten wanneer je rechtop staat. Echter moeten deze comfortabel zitten wanneer je in je fietshouding zit.

Lengte fietsbroek

Fietsbroeken komen in allerlei soorten, maten en lengtes. Als je een fietsbroek gaat kopen, zul jij je daarom vast afvragen welke fietsbroek voor jou geschikt is. Ieder van deze broeken heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke fietsbroek op jou aansluit, is afhankelijk van het soort ritten dat je gaat maken en de wensen die je voor dé perfecte fietsbroek hebt.

Korte fietsbroek

Een korte fietsbroek zie je voornamelijk in de lente en zomer. Deze zijn namelijk al geschikt om te dragen bij 15 graden. Veel wielrenners en mountainbikers maken gebruik van bibshorts met korte pijpen. Deze zul je namelijk het meeste aanhebben omdat je het liefste met goed weer op de fiets zit. Daarnaast kun je met een paar kniestukken en beenwarmers de eventuele kou trotseren. 

Driekwart fietsbroek of kiezen voor een gevoerde korte broek

Zit je tussen de zomer en het herfstweer in of tussen winter en lente? Dan kun je het beste kiezen voor een driekwart fietsbroek. Deze broek zal je benen namelijk meer beschermen tegen het koude weer. Deze broek is vooral geschikt voor fietsers die vaak kniestukken dragen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een gevoerde korte broek. Deze zijn voorzien van een dikkere waterdichte stof waardoor de warmte goed bij je huid blijft. 

Lange fietsbroek kopen

Als laatste kun je natuurlijk ook een lange fietsbroek kopen. Deze broeken zijn vooral geschikt voor de fietsers die ook op de koude winterdagen willen fietsen. Ook in deze broeken komen in diverse soorten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bibshort, een fietsbroek zonder zeem of een gevoerde broek. De gevoerde lange fietsbroeken zijn voorzien van een speciale wind- en waterdichte of zelfs waterafstotend materiaal. Deze broeken zullen je dus tegen alle elementen goed beschermen. 

Fietsbroeken voor dames 

Dames moeten opletten welke fietsbroek ze kopen. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen heren fietsbroeken en dames fietsbroeken. De fietsbroeken verschillen namelijk niet alleen in maatvoering, maar zijn ook aangepast waardoor ze perfect aansluiten op de vrouwelijke anatomie. Ook de positionering of het gebrek aan de bretels is een verschil. Als laatste is verder de vorm van de zeem anders dan wanneer je een fietsbroek gaat kopen voor heren.

Welke maat fietsbroek heb ik nodig?

Natuurlijk zitten fietsbroeken anders aan dan gewone broeken. Het kan dus voorkomen dat je een hele andere maat hebt in je fietsbroek. Daarnaast moet je er ook nog rekening mee houden dat ieder merk zijn eigen maatvoering heeft. Ga je een fietsbroek kopen van merken uit noord Europa zoals Rogelli en Craft? Dan kun je uitgaan van een vrij normale maatvoering. 
Kies je voor een fietsbroek van een Italiaans of Spaans merk? Dan moet je er rekening mee houden dat je een fietsbroek maat kiest waarbij de maatvoering kleiner is dan normaal. Er zijn een groot aantal Italiaanse en Spaanse merken die fietsbroeken aanbieden. Dit zijn merken als Castelli, Nalini, Sportful, Ale en Santini. De meeste merken tonen een maattabel waarin de afmetingen worden weergeven of geven aan wanneer er een grotere maat besteld moet worden.

Hoe (vaak) moet je een fietsbroek wassen?

Heb jij een rit gemaakt of ben je gaan spinnen in je fietskleding? Dan raden wij je aan om na iedere fietstocht je fietsbroek goed uit te spoelen of uit te wassen. Je kan je fietsbroek makkelijk met de hand wassen waardoor je zweetresten goed uit je broek wast. Let er dan wel op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt. Naast met de handen wassen, kun je er ook voor kiezen om de broek in de wasmachine te doen. Een fietsbroek mag in een wasmachine niet gewassen worden met water dat warmer is dan 30 graden. Bovendien moet er een delicaat-programma worden uitgekozen en mag wasverzachter niet worden toegevoegd. Wasverzachter verstopt immers de 'poriën' van de fietsbroek, waardoor het zijn ademend vermogen verliest. Wil jij zo lang mogelijk gebruik maken van je fietsbroek? Was deze dan in een waszak, zodat de kleding niet beschadigd kan raken. Nadat de fietsbroek gewassen is, kan je de broek het beste aan een waslijn laten drogen.

Meer weten over fietsbroeken? Lees het in onze fietsbroek koopgids.

Terug naar Kleding & Accessoires