Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Wat doet wielrennen voor je lichaam

De beweegrichtlijn geeft aan dat volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Maar met simpelweg fietsen haal je die richtlijn niet zo 1-2-3. Vooral sinds de opkomst van de E-bike bewegen we steeds minder. Bij wielrennen is dat wel anders: hierbij is intensief bewegen en een verhoogde hartslag bijna onvermijdelijk. Door je actieve bezigheid verbeter je je fysieke gezondheid op drie manieren:

Spieropbouw en versterking gewrichten

Haast al je spieren doen mee op de fiets, waaronder je buik-, rug-, schouder- en armspieren. Maar wielrennen legt natuurlijk de nadruk op de beenspieren. Door het fietsen krijg je niet alleen sterkere benen, maar ondersteun je tegelijk je gewrichten. Fietsen is namelijk niet heel belastend voor je voor gewrichten, vergeleken met andere duursporten.

Wil je je wielrennen naar een hoger niveau tillen? Dan is het een goed idee om te kijken naar trainingen en schema’s. Trainingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het afleggen van grotere afstanden waarin je je uithoudingsvermogen verbetert of juist kortere afstanden met hogere intensiteit.

Je lichaam moet vaak wennen aan het nieuwe sportschema en kan soms gaan tegenstribbelen. Kies daarom ook voor een zorgverzekering met een goed aanvullend pakket voor sport. Met een passende zorgverzekering ben je goed verzekerd voor bijvoorbeeld fysiotherapie wanneer je last krijgt van een blessure en kan deze snel worden verholpen.

Hart en conditie

Fiets je regelmatig een stuk met een racefiets, dan heeft dit een positieve invloed op de sterkte van je hart. In het algemeen verlaagt beweging de kans op hart- en vaatziekten. Door regelmatig matig intensief te fietsen versterk je je hartspier en verbeter je je bloedcirculatie, wat bijdraagt aan een gezond hart en goede conditie.

Let wel op: er zit een verschil tussen een tocht wielrennen en (té) intensief wielrennen. Voor de extreme fanatiekelingen zit er namelijk een nadeel aan te hard sporten, met name voor het hart. Bij intensieve duursporters kan te hard sporten op lange termijn bijvoorbeeld leiden tot kransslagadervernauwing.

Vet regulering

Doordat je langere tijd matig intensief bezig bent, is wielrennen uitermate geschikt voor gewichtsbeheersing. De constante beweging en inspanning zorgen voor behoorlijk wat verbranding van calorieën terwijl de spieren juist worden versterkt, wat op lange termijn kan leiden tot vetverlies.

Fit en sportief

Wielrennen heeft, zoals we hierboven noemen, veel voordelen voor je conditie en spieren. Dat leidt op zijn beurt tot een fitter uiterlijk. Je benen worden door alle inspanning sterker en dat zorgt voor slankere en sterkere benen. Bovendien zul je met een betere conditie minder snel buiten adem raken wanneer je een sprintje naar de trein moet nemen. En dan hebben we het niet eens gehad over meer doorzettingsvermogen. Jezelf pushen tijdens de rit zal zich ongetwijfeld positief vertalen naar je houding op werk en andere gebieden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een lange rit door de natuur is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid: het is ook een uitlaatklep voor stress en spanning. Wie frist er niet op van een heerlijk ritje? Je hoofd leegmaken, terwijl je lichaam hard aan het werk is. Deze combinatie levert een sterk wapen tegen stresshormonen.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert: “Het kan verstandig zijn om als wielrenner een goede zorgverzekering te hebben met een aanvullend pakket voor sport, zodat je goed behandeld kunt worden bij fysieke tegenslagen zonder dat je achteraf een forse rekening krijgt.”

Geïnspireerd geraakt om het wielrennen op te pakken? Bekijk onze tips over de aanschaf van een racefiets. Ben je al fanatiek aan het wielrennen? Hopelijk helpt dit artikel je met je vrienden te motiveren om te beginnen met wielrennen. Zo kun je van deze fysieke en mentale sport ook nog eens een sociale sport maken met je eigen wielerclub.

Terug naar Nieuws