Oorzaken van lage rugklachten

Doordat wielrenners voornamelijk voorovergebogen op de fiets zitten, komen lage rugklachten veel voor. Deze positie zorgt er namelijk voor dat er in de rug een constante rek zit die niet vaak verlichting krijgt. Ook flexibiliteit van de spieren en eventuele lichamelijke afwijkingen (zoals dat het ene been net iets langer is dan de ander) hebben hier een aandeel in. Hoe erg dit de rug beïnvloedt, verschilt per persoon.

Overbelasting is vaak de boosdoener als het gaat om lage rugklachten. Lange fietstochten, een vervelende val of verminderde flexibiliteit kan er al snel voor zorgen dat je last krijgt van je rug. Ook een slecht afgestelde fiets kan dit verergeren.

Gelukkig is overbelasting over het algemeen makkelijk op te lossen met de juiste oefeningen en t genoeg rust. Een fysiotherapeut helpt door het geven van passende oefeningen die zorgen dat jij je rug traint zonder deze teveel te belasten.

Extreme klachten

Met de juiste behandeling gaan de lage rugklachten bij de meeste wielrenners snel weg. Soms komt het helaas voor dat de pijn lang aanhoudt, of dat de pijn zo hevig is dat het doen van spierversterkende oefeningen niet lukt.

Extreme klachten komen bijvoorbeeld voor bij een hernia, waarbij zenuwen beklemd worden. Bij ernstige pijn in de lage rug heb je bij (bijna) elke beweging erg veel last.

Het vaststellen van de oorzaak van hevige klachten wordt gedaan door een dokter. Daarna word je vaak doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Over het algemeen worden kosten hiervoor vergoedt door je zorgverzekering.

Bij ernstige klachten is het ook gebruikelijk dat er pijnstillers worden voorgeschreven. De fysiotherapeut begeleidt en adviseert daarnaast over bewegingen die je wel of juist niet moet maken. Voor extreme klachten wordt het afgeraden om door te gaan met sporten. Dit kan pas weer als de klachten sterk zijn verminderd of helemaal weg zijn.

Tips om lage rugklachten te voorkomen

Als jij nog geen last hebt gehad van lage rugklachten of juist recent hersteld bent, is het belangrijk om te weten hoe je deze klachten in de toekomst kan voorkomen. Naast een gezonde levensstijl zijn er namelijk nog een paar andere dingen die kunnen helpen om jouw rug klachtenvrij te houden.

  1. Postuur en positie: complete symmetrie is erg zeldzaam. Bij veel mensen is het ene been bijvoorbeeld net iets langer dan het andere. Normaal gesproken zal je dit niet zo snel doorhebben, maar bij wielrennen kan dit klachten veroorzaken. Een zooltje in een van de schoenen is een makkelijke oplossing voor dit probleem. Ook de positie van het zadel en stuur beïnvloeden de manier waarop jouw lichaam beweegt. Zorg dus dat deze precies zijn aangepast op jouw lengte.
  2. Flexibel bewegen: korte en strakke spieren zorgen al snel voor klachten. Veel wielrenners hebben hier last van omdat de spieren alleen getraind worden in specifieke houdingen. Om te zorgen dat jouw mobiliteit erop vooruit gaat, is het dus belangrijk om goed te stretchen, niet alleen voor en na het sporten, maar zelfs ook tussendoor. Dagelijkse mobiliteitsoefeningen voor de lage rug zijn een goede manier om klachten te voorkomen.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om rugklachten te voorkomen. Met deze handige tips en de juiste voorbereiding ben jij helemaal klaar om pijnvrij op pad te gaan. Hoog tijd om te racen en jouw ploeg stof te laten happen op Strava!

Terug naar Nieuws