Fietsendrager regels in Nederland

Wanneer je een dagje eropuit gaat met je fietsen achterop de fietsendrager  zijn er een aantal regels waar jij je aan dient te houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • Een fiets achterop de fietsendrager mag aan beide kanten maximaal 20 centimeter uitsteken;
  • Er mogen geen scherpe delen van je fiets uitsteken;
  • Je trekhaak heeft een bepaalde kogeldruk, je trekhaak fietsendrager mag niet zwaarder zijn dan deze maximale druk. Belangrijk dus om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een trekhaak fietsendrager;
  • Je bent verplicht een witte kentekenplaat te bevestigen op de verlichtingsbalk van je fietsendrager;
  • Als je fietsendrager de verlichting of een deel hiervan bedekt, is een verlichtingsbalk verplicht.

Tip: Lees onze Thule Upride fietsdrager review

Zo zet je je fiets veilig achterop de auto

De kogeldruk van je trekhaak is bij de meeste auto’s tussen de 45 en 75 kilo. Wil je dus gaan fietsen met een elektrische fiets, dan kun je er vaak maar één meenemen. Een tip is om de accu eraf te halen en deze in je auto te leggen, zo bespaar je al zo’n drie kilo.

Heb je een fietstas of fietsnavigatie aan je fiets bevestigd? Dan is het verstandig om deze er vooraf af te halen, de luchtweerstand kan namelijk zorgen voor minder stabiliteit waardoor de kans bestaat dat je auto gaat zwabberen.

Je fiets achterop de auto, hoe is dat verzekerd?

Hoe zit het met de verzekering van je fiets wanneer deze achterop je auto zit? Vaak valt een fiets achterop de auto niet onder de dekking van je autoverzekering. Je kunt hiervoor het beste een fietsverzekering afsluiten. Hier kun je een beroep op doen wanneer je fiets gestolen wordt. Wanneer je fiets beschadigd raakt tijdens het vervoer is de vergoeding afhankelijk van de veroorzaker.

De fietsendrager zelf valt vaak wél onder je autoverzekering, omdat dit een accessoire voor je auto is. Het kan zijn dat jouw verzekeraar een fietsendrager enkel verzekert als je een speciale accessoiredekking hebt afgesloten. Een All Risk-autoverzekering verzekert vaak accessoires tot €1000, hiermee ben je verzekerd voor diefstal of beschadiging van je fietsendrager.

Terug naar Tech