Met de auto

Natuurlijk is een van de meest gebruikelijke manieren om je racefiets mee te nemen op vakantie is met de auto. Er zijn verschillende mogelijkheden om je fiets te vervoeren:

 • Fietsendrager op het dak: Een fietsendrager op het dak van je auto is een populaire mogelijkheid. Zorg ervoor dat je een kwalitatieve fietsendrager kiest die stevig en veilig is, zoals de Thule Upride. Plaats je racefiets stevig op de drager en zorg ervoor dat hij goed vastzit met behulp van speciale fietsendragerbeugels of riemen.
 • Fietsendrager op de trekhaak: Een andere mogelijkheid is het gebruik van een fietsendrager die op de trekhaak van je auto wordt gemonteerd. Deze drager is eenvoudig te bevestigen en biedt een veilige manier om je racefiets te vervoeren. Controleer wel regelmatig of de fietsendrager stevig is bevestigd. Kies bijvoorbeeld voor de Pro-User Diamant fietsendrager. Deze heeft zich bewezen als goede keuze en was bestekoop in januarie 2021 volgens de consumentenbond.
 • Fiets in de kofferbak: Als je een ruime kofferbak hebt, kun je overwegen om je racefiets in de auto te plaatsen. Verwijder het voorwiel en plaats je fiets stevig in de kofferbak, bij voorkeur met behulp van speciale fietsstandaarden om te voorkomen dat hij tijdens de rit omvalt.

Met de trein

Fietsen in de bergen kan ook een goedkope en milieuvriendelijke optie zijn, met name als je ervoor kiest om per trein te reizen. Veel treinen bieden speciale fietsruimtes waar je je racefiets veilig kunt meenemen. Vooraf reserveren is echter vaak verplicht, dus vergeet niet om dit te doen voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je je fiets stevig vastzet en gebruik eventueel extra bescherming, zoals speciale fietsbeschermhoezen, om schade te voorkomen.

Met het vliegtuig

Als je van plan bent om naar je fietsvakantiebestemming te vliegen, zijn er verschillende opties om je racefiets veilig mee te nemen:

 • Inchecken als bagage: Veel luchtvaartmaatschappijen staan toe dat je je racefiets incheckt als speciale bagage. Verpak je fiets goed in een stevige fietskoffer of fietsdoos en zorg ervoor dat alle kwetsbare delen goed zijn beschermd. Vergeet niet om vooraf bij de luchtvaartmaatschappij te informeren naar de regels en tarieven voor het meenemen van een fiets.
 • Gebruik een fietskoffer: Als je regelmatig met je fiets reist, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een speciale fietskoffer. Deze stevige koffers beschermen je fiets tijdens het transport en zijn meestal voorzien van wieltjes en handvatten voor gemakkelijk vervoer.
 • Huur een fiets op locatie: Als het meenemen van je racefiets te veel gedoe lijkt, kun je er altijd voor kiezen om een fiets op locatie te huren. Veel fietsbestemmingen bieden fietsverhuurdiensten aan, inclusief racefietsen van goede kwaliteit. Dit bespaart je het gedoe van het vervoeren van je eigen fiets en je kunt toch genieten van fietsen in de bergen.

Meer tips voor fietsen op je vakantiebestemming:

Nu je weet hoe je je racefiets veilig op je vakantiebestemming kunt krijgen, zijn hier nog enkele aanvullende praktische tips om ervoor te zorgen dat je fietsvakantie in de bergen soepel verloopt:

 1. Controleer bij vertrek dat de fietsen stevig en stabiel op de drager worden bevestigd. Controleer altijd of de fietsen goed zijn vastgezet met behulp van de bevestigingsriemen of -beugels die bij de fietsendragers zoals de Pro-User Diamant SG2 worden geleverd. Zorg ervoor dat de fietsen niet los kunnen bewegen tijdens het rijden, vooral op hobbelige wegen. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig te stoppen en te controleren of de fietsen nog stevig vastzitten, vooral bij langere ritten. Op deze manier voorkom je schade aan de fietsen en eventuele onveilige situaties onderweg.
 2. Bereid routes voor: Voorafgaand aan je reis is het handig om fietsroutes op je vakantiebestemming te onderzoeken. Kijk naar de afstanden, moeilijkheidsgraden en mogelijke bezienswaardigheden. Zo kun je je ritten goed plannen en ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van het fietsen in de bergen.
 3. Verzeker je fiets: Denk aan een racefiets verzekering voordat je op reis gaat. Dit beschermt je tegen eventuele schade of diefstal tijdens je fietsvakantie. Controleer de polisvoorwaarden en zorg ervoor dat je de nodige documenten en contactgegevens bij je hebt.
 4. Weer en uitrusting: Houd rekening met het weer op je vakantiebestemming en pas je uitrusting hierop aan. Zorg ervoor dat je geschikte kleding en accessoires meeneemt, zoals regenkleding, zonnebrandcrème en een helm. Vergeet niet om voldoende water en snacks mee te nemen om gehydrateerd en gevoed te blijven tijdens je fietstochten.
 5. Verkeersregels en veiligheid: Respecteer altijd de lokale verkeersregels en gewoonten. Houd je aan de verkeersregels, draag altijd een helm en let goed op andere weggebruikers. Fiets altijd aan de juiste kant van de weg en let op eventuele waarschuwingsborden of beperkingen.
 6. Geniet en ontspan: Vergeet niet om te genieten van je fietsvakantie in de bergen! Stop af en toe om van de adembenemende uitzichten te genieten, neem foto's en ontspan in lokale cafes of restaurants. Fietsen in de bergen biedt een unieke ervaring, dus vergeet niet om ook te ontspannen tussen je ritten door.

Een fietsvakantie in de bergen wordt zo een fantastische ervaring. Goed voorbereid ga je lekker relaxt je vakantie tegemoet. en kun je optimaal genieten van je fietsavontuur!

Terug naar Nieuws