Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Stappenplan fietsongeluk

Als je een stukje met je racefiets of mtb gaat rijden kan gevaar altijd op de loer liggen. Hierdoor hebben we een stappenplan voor je gemaakt, die je helpt wanneer je een fietsongeluk terecht komt.

  1. Check de veiligheid en gezondheid van de mensen om je heen
    Als je een fietsongeluk hebt moet je als eerst bekijken of het goed gaat met jezelf en met anderen uit je omgeving. Stel jezelf de volgende vragen: Zijn er andere betrokken bij het ongeluk? Is de plek waar het ongeluk plaats vond een drukke plek? Zijn er gewonden?
    Zorg eerst voor je eigen veiligheid en bel indien nodig de alarmcentrale. Op deze manier kunnen de dienstverleners de juiste hulp aanbieden. Denk hierbij aan het afzetten van de weg of de nodige verzorging en hulp aan gewonden aanbieden. Je moet de alarmcentrale sowieso bellen in de volgende situaties:
    • Bij gewonden of doden;
    • Als één van de verdachten/betrokkenen wil vlucht (vluchtmisdrijf);
    • Als één van de verdachten/betrokkenen agressief wordt;
    • Als één van de verdachten/betrokkenen de gebeurtenis ontkend of als je er samen niet uitkomt.
  2. Noteer gegevens
    Nadat je de veiligheid van jezelf hebt gewaarborgd, is het belangrijk om de gegevens van de betrokkenden en te noteren. Op deze manier kun je alles met je verzekering regelen en met de verzekering van de betrokkenen. Noteer het volgende:
    • Nummerplaat/fabrieksnummer
    • Merk en kleur auto/fiets
    • De plaats en omschrijving hiervan
    • Contactgegevens van de betrokkenen en getuigen
    • Maak eventuele foto’s voor verduidelijking
  3. Contacteer je verzekering en tref de nodige maatregelen
    Als je een fietsongeluk hebt en er schade is, is het belangrijk om de hulp van je verzekering in te schakelen. Mocht je een fietsverzekering hebben, dan is het belangrijk dat je die ook raadpleegt. Vul het verzekeringsformulier in en zorg dat alles juist is ingevuld. Een fietsverzekering afsluiten is zeker aan te raden. Al helemaal als je een nieuwe fiets hebt, een elektrische fiets hebt of een wielrenner bent. Er zijn verschillende soorten fietsverzekeringen. Let er dus op dat je de juiste uitkiest!

Op deze manier ben je voor iedere situatie met je fiets voorbereid!

Terug naar Nieuws