InhoudBenodigdheden
Stap 1: Verwijder het oude stuurlint
Stap 2: Plaats de gel-pads (optioneel)
Stap 3: Begin met het wikkelen
Stap 4: Wikkel het stuurlint om het stuur
Stap 5: Snijd en plak het stuurlint vast
Stap 6: Plaats de bar ends terug
Stap 7: Herhaal aan de andere kant
Bekijk aanbiedingen voor fietsstuurlinten

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg je ervoor dat je de volgende benodigdheden bij de hand hebt:

  • Nieuw stuurlint
  • Schaar
  • Plakband of eindtape (meestal meegeleverd met het stuurlint)
  • (Optioneel) Elektrische tape
  • (Optioneel) Gel-pads voor extra comfort

Stap 1: Verwijder het oude stuurlint

Begin met het verwijderen van de bar ends (dopjes aan het uiteinde van het stuur) en het oude stuurlint. Rol het stuurlint voorzichtig af, zodat je eventuele onderliggende gel-pads niet beschadigt. Verwijder eventuele resten van de oude tape of lijm met een doek en reinigingsmiddel.

Stap 2: Plaats de gel-pads (optioneel)

Als je extra comfort wilt, plaats dan gel-pads op de juiste plekken op het stuur. Meestal worden deze aangebracht op de bovenkant van het stuur en op de plek waar je handen rusten tijdens het rijden op de beugels. Zorg ervoor dat de gel-pads goed aansluiten op het stuur en elkaar niet overlappen.

Stap 3: Begin met het wikkelen

Pak het nieuwe stuurlint en begin aan de onderkant van het stuur, bij de bar ends. Laat ongeveer 1,5 cm van het stuurlint uitsteken aan de onderkant. Houd dit uiteinde vast met je duim en begin het stuurlint strak om het stuur te wikkelen. Zorg ervoor dat je het stuurlint in een hoek van ongeveer 45 graden wikkelt en dat je het strak houdt tijdens het wikkelen.

Stap 4: Wikkel het stuurlint om het stuur

Blijf het stuurlint strak om het stuur wikkelen, waarbij je elke laag ongeveer een derde over de vorige laag laat overlappen. Dit zorgt voor een goede grip en demping. Als je bij de remhendels komt, wikkel het stuurlint dan onder de beugels door en vervolgens weer omhoog. Zorg ervoor dat je alle kabels en beugels netjes bedekt.

Stap 5: Snijd en plak het stuurlint vast

Eenmaal aan de bovenkant van het stuur aangekomen, snijd je het stuurlint in een hoek van 45 graden af, zodat het netjes aansluit op het stuur. Gebruik de meegeleverde plakband of eindtape om het uiteinde van het stuurlint vast te zetten. Als alternatief kun je ook elektrische tape gebruiken.

Stap 6: Plaats de bar ends terug

Druk het uitstekende deel van het stuurlint aan de onderkant van het stuur naar binnen en plaats de bar ends terug. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt dat het stuurlint losraakt.

Stap 7: Herhaal aan de andere kant

Herhaal het proces aan de andere kant van het stuur, waarbij je ervoor zorgt dat het stuurlint op dezelfde manier wordt gewikkeld en even strak zit.

Gefeliciteerd! Je hebt nu met succes je stuurlint vernieuwd. Geniet van je verbeterde grip en comfort tijdens je volgende rit!

Terug naar Wielrennen