Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Wat is de functie van een hydropack?

De primaire functie van een hydropack is dat je een vloeistofvoorraad makkelijk kunt vervoeren. Toch kan er in een hydropack meer dan alleen vloeistof meegenomen worden. Het is immers een soort rugzak waarin meerdere spullen vervoerd kunnen worden. Afhankelijk van het opslagniveau van de drinkrugzak kan je andere benodigdheden meenemen, zoals voedsel, gereedschap of een telefoon. Hydropacks worden dan ook in verschillende groottes aangeboden. Welke tas je uiteindelijk kiest, is op basis van je eigen voorkeuren en wensen te bepalen. Zo kan een kleine tas erg handig zijn voor korte ritten. Ga je een langere rit maken en wil je graag meer spullen meenemen? Dan kun je het bete kiezen voor een grotere rugzak waarbij je ook andere spullen kunt meenemen.

De voordelen van een hydropack

Er zijn aantal voordelen wanneer je voor een hydropack kiest.

  1. Constant tempo: als eerste kun jij je blijven concentreren op dat wat er echt toe doet. Je hoeft immers niet te stoppen om een waterfles uit een tas te pakken en te drinken. Met een hydropack kan je tijdens het fietsen drinken én worden je handen vrij gehouden, zodat je met twee handen aan het stuur kunt blijven fietsen.
  2. Geen extra benodigdheden fiets: om drinkflessen normaliter tijdens een rit te vervoeren, hebben veel fietsers een bidonhouder op de fiets bevestigd. Een bidonhouder zit echter vaak in de weg tijdens het fietsen. Om dit te voorkomen, is een hydropack dé perfecte oplossing. Hiermee kan je gemakkelijk water op de fiets meenemen zonder extra houders of andere benodigdheden op de fiets te moeten bevestigen.
  3. Koel water: aangezien het water omhult wordt door een tas, wordt het water niet blootgesteld aan zonlicht. Zo warmt het water minder snel op en kun je voor een langere tijd genieten van koel water.

De capaciteit van de zak

De capaciteit van de vloeistof dragende blaas is een belangrijk punt om te overwegen. De zakken waar vloeistof in gedragen wordt, variëren meestal in groottes van 1 liter tot 3 liter. Dit is een aanzienlijk verschil in draagkracht. Afhankelijk van hoe ver je gaat sporten en hoeveel water je bij wilt hebben, kies je de juiste grootte hydropack

  • 1 of 1,5 liter: de 1 en 1,5 liter hydropacks zijn perfect voor kinderen, mensen die weinig water willen meenemen of wanneer je een korte afstand gaat fietsen.
  • 2 of 2,5 liter: 2 en 2,5 liter blazen zijn de meest verkochte capaciteit hydropacks. Dit reservoir geeft de perfecte evenwicht om voldoende water meenemen maar niet te veel gewicht mee te nemen. Wanneer je een langere rit gaat maken en tussentijds denkt de fles te kunnen vullen, is de 2 liter fles meer als voldoende en hoef je geen 3 liter fles aan te schaffen. Zo hoef je niet onnodig met extra gewicht te fietsen.
  • 3 liter: de 3 liter flessen zijn speciaal voor fietsers gemaakt die erg dorstig zijn of niet tussentijds willen of kunnen stoppen om de fles bij te vullen. Een nadeel aan een 3 liter fles is wel dat je een aanzienlijk gewicht vooral aan het begin van de fietstocht zal moeten meenemen.

Wat wil je nog meer meenemen?

Net als bij het meenemen van vloeistoffen, hangt ook de laadcapaciteit van een hydropack af van de duur waarvoor je de drinkrugzak gaat gebruiken. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat er verschillen zijn in de disciplines die je kunt kiezen. Ga je de hele dag op pad? Dan zul je meer kleding, eten en gereedschap mee moeten nemen. Ga je bergaf? Dan zul je ook de nodige bescherming moeten dragen. Dit zorgt ervoor dat je de hydropack moet kunnen aanpassen. Gelukkig worden er een aantal van deze rugzakken aangeboden waarbij extra riemen en compartimenten zijn toegevoegd, zodat je ook pads en andere uitrusting kunt meenemen.

Maat en pasvorm

Het meest belangrijke punt om op te letten bij de aanschaf van een hydrapack, is het kiezen van de juiste maat. Wanneer hydropacks niet lekker zitten, zal je het immers uiteindelijk niet omdoen en gebruiken. Er bestaan hydropacks met maten, waardoor het zoeken van de juiste maat kinderspel wordt. Over het algemeen zijn er echter veel hydropacks zonder maatvoering te koop. Ondanks dat er geen maat wordt gehanteerd, zijn deze hydropacks op maat te maken. Alle rugzakken zijn immers verstelbaar, zodat een tas op de rijder kan worden afgestemd. Bovendien zijn er hydropacks van variërende grootte en volume, zodat zowel kleine rijders als grote rijders altijd een fijne hydration pack kunnen kiezen.

De soorten blazen

De zak of voorraad waarin het vloeistof in een hydropack wordt meegenomen heet ook wel een blaas. Er zijn veel verschillende stijlen hydratieblazen te koop, waardoor dit ook een aandachtspuntje is bij de aanschaf van een hydration pack. Sommige blazen zijn breed, terwijl andere juist smal zijn. De ene blaas is gevuld dikker dan de andere blaas. Ook geldt dat een blaas speciaal ontworpen is voor de manier waarop je de hydratieblaas gaat dragen. Camelbak heeft bijvoorbeeld twee verschillende blaasontwerpen. Één hiervan is ontworpen om te passen in een 'Lumbale' hydropack die speciaal gemaakt zijn als heupgordel. De ander is ontworpen om te passen in hydropacks in de vorm van een rugzak. Ben je op zoek naar een nieuwe hydratatieblaas? Dan is het belangrijk dat je goed kijkt voor welke rugzak je een blaas gaat kopen. Zo zul je nooit een miskoop doen.

Verschillende soorten hydropacks openingen

Naast het kiezen voor de juiste blaas, is het ook belangrijk te letten op de opening van de blaas. De juiste opening is afhankelijk van het gemak om de hydropack bij te vullen, de omgeving waarin je de blaas zal vullen en het gemak van openen en sluiten tijdens de rit. Er zijn vier verschillende hydropacks openingen om uit te kiezen:

  1. Vouw opening: hydropacks openen met behulp van een vouwrand is een veel gekozen manier onder fietsers. Bij een vouw opening kan de bovenkant van de blaas worden omgevouwen, waarnaar het wordt dichtgemaakt door een sluiting eroverheen te schuiven. Dit model is geschikt voor het bijvullen van blazen in een beek of andere buitenomgevingen waar water uit een beperkte waterbron kan worden gehaald.
  2. Rits opening: de rits opening is vergelijkbaar met de vouwrand variant. Hierbij wordt de bovenkant van een hydropack blaas met een schuifrits gesloten. Net zoals de vouw opening is deze drinkrugzak perfect om in stromingen bij te vullen.
  3. Schroefdop openingen: voor het openen van een hydropack met een schroefdop doe je er doorgaans iets langer over dan met de vouw of rits variant. Aan de andere kant is de schroef opening ideaal om te vullen in ondiepe natuurlijke omgevingen. De schroefdoppen kunnen immers horizontaal of diagonaal worden gehouden. Dit is erg handig op openbare toiletten, waarbij een normale fles nog weleens oppervlaktes aanraakt die je liever wilt vermijden. Daarentegen is een schroefdop opening wel lastig schoon te maken met een borstel of spons. Hiervoor gebruik je beter een reinigingstablet.
  4. Fles openingen: fles openingen hebben in vergelijking met de andere soorten een kleinere opening. Hiermee kan je eenvoudig met een hand een hydropack vullen. Wel is het lastiger deze blaasopening schoon te maken.

Ingebouwde bescherming

Er zijn ook een aantal rugzakken speciaal ontworpen voor de all-mountain en downhill disciplines. Deze hydropacks zijn gemaakt met een bescherming die in de body armor-stijl is ontworpen. Zo draag je dit hydropack precies hetzelfde als je bescherming. Deze packs hebben een speciaal achterpaneel dat zich vormt naar de vorm van je wervelkolom en zorgt voor een aanzienlijke schokabsorptie bij een val. Dit is een geweldige manier om bescherming toe te voegen, zonder de extra massa en het gewicht van echte body protectie.

Moet ik de blaas apart kopen?

De meeste aangeboden hydropacks zijn voorzien van een blaas. Er zijn echter ook hydration packs die niet worden voorzien van een blaas. Iedere fabrikant kan hier namelijk zelf voor kiezen om deze bij te voegen of apart aan te bieden. Het is daarom belangrijk om de productbeschrijvingstabel goed te controleren voordat je een aankoop doet. Alleen dan weet je zeker of je een hydratatieblaas moet aanschaffen bij je nieuwe hydropack.

Hydropacks gericht op vrouwelijke sporters

Vrouwelijke atleten merken misschien dat vrouwelijke hydropacks beter aansluiten dan de unisex varianten. Hierdoor zullen deze zakken comfortabeler en gemakkelijker te dragen zijn. Natuurlijk is de beste varianten degene die het beste op je lichaam aansluit, ongeacht je geslacht. Toch verschillende de vrouwelijke varianten op een aantal manieren met de unisex hydropacks. 

De gevoerde schouderbanden zijn meestal bij de vrouwelijke varianten smaller. Dit helpt met het voorkomen van plekken waar wrijving zou kunnen ontstaan door onder andere brede riemen. De borstriem is meestal ook hoger om ervoor te zorgen dat deze correct boven je borst en niet eroverheen wordt vastgemaakt. Hierdoor is de hydropack niet beperkend voor vrouwen.

De heupband is kleiner doordat vrouwen vaak een slankere taille hebben en de packs zijn verhoudingsgewijs kleiner en compacter. Hierdoor blijft de zak goed op je rug passen. Het gewicht is op de juiste manier gelijkmatig verdeeld, zodat lange ritten met het grootste comfort gereden kunnen worden. 

Hydropacks voor vrouwen zijn slim ontworpen en hebben dezelfde functies en watercapaciteit als de unisex varianten, maar sommige hebben iets minder opslagcapaciteit vanwege hun compactere formaat. Controleer dit daarom altijd wanneer dit één van je kritische factoren zijn waarom je een hydropack wel of niet zou aanschaffen.

Terug naar Wielrennen