Licht in gewicht

De bedoeling van een racefiets, zoals de racefietsen van Cannondale, is dat je er gemakkelijk hoge snelheden op kunt bereiken. Dat wordt bereikt door speciale aandacht te besteden aan aerodynamica, maar ook door het gewicht van de fiets zo laag mogelijk te houden. Om dat te bereiken, wordt het frame doorgaans gemaakt van aluminium of van carbon. Carbon is vaak duurder, omdat het lichter is en flexibeler is wat betreft is het ontwerp van de fiets. Het is echter ook kwetsbaarder bij een val.

Dunne banden

Kenmerkend voor racefietsen zijn de dunne banden. Deze zorgen voor minder verlies van inspanning omdat er minder contact is met de ondergrond. Dat zorgt ervoor dat je met dezelfde inspanning meer snelheid kunt maken. In de meeste gevallen hebben racefietsen banden van tussen de 23 en 25 millimeter. Bij banden die breder zijn dan 30 millimeter kun je eigenlijk al niet meer echt spreken van een racefiets.

Geen vering

Het is van belang om te bepalen waar je van plan bent te gaan fietsen. Doorgaans wordt een racefiets gebruikt om over verhard terrein te rijden. Daarom is vering, zoals een verende voorvork, niet gebruikelijk voor een racefiets. Meer comfort op ruwe en onverharde ondergronden wordt doorgaans bereikt door bredere banden en een comfortabeler frame te gebruiken.

Veel versnellingen

Het is gebruikelijk voor een moderne racefiets om maar liefst 22 versnellingen te hebben, wat bereikt wordt met twee tandwielen vooraan en elf achteraan. Hiermee kun je altijd de versnelling aanpassen op allerlei omstandigheden, zodat je optimaal kunt presteren en snelheid kunt blijven maken op de fiets.

Afgestemd op niveau

Een beginnende en gevorderde rijder hebben andere technieken en andere behoeftes. Fabrikanten hebben daar dan ook hun modellen op aangepast. Voor je fietsplezier is het van groot belang dat je een racefiets kiest die bij jouw niveau past, zodat je het plezier in het fietsen niet verliest.

Heb je concrete plannen om een nieuwe racefiets te gaan kopen? Klik op de link voor een overzicht van racefietsen om uit te kiezen om jouw sportieve activiteiten zo goed mogelijk te ondersteunen.

Terug naar Wielrennen