De voordelen van tubeless banden

Als je gebruik maakt van tubeless banden voor je mountainbike of wielrenfiets, dan heb jij minder kans op het lekrijden van je band door een kleinere kans op klapband en snakebites. Mocht je een gaatje in je band krijgen, dan wordt dit vrijwel meteen opgevuld zodat je gewoon verder kunt fietsen. Plotseling luchtverlies door een klapband of ventielafscheuring is dus uitgesloten als je fietst met een tubeless band.

Daarnaast heb je een lagere rolweerstand, aangezien er geen onnodige wrijving ontstaat tussen de band en de binnenband. Tevens zul je merken dat het comfortabeler fiets. Dit komt doordat tubeless banden het mogelijk maken om met lagere bandenspanning te rijden zonder dat jouw prestaties eronder lijden. De tubeless banden maken het ook nog eens mogelijk dat jij een hogere mate van controle hebt in kritische situaties of op slecht wegdek.

Zijn mijn velgen geschikt?

Jij bent helemaal enthousiast en wilt graag deze zomer fietsen met de tubeless banden. Controleer dan eerst even of jouw wielen wel geschikt zijn. Ons advies is om enkel wielen te gebruiken die door de producent uitdrukkelijk voor tubeless conversies zijn vrijgegeven. Op sommige wielen is ‘tubeless ready’ vermeld, dan weet je dat ze geschikt zijn om te monteren. 

wielrennen tubeless banden fietsen

Het monteren van tubeless banden

Voor het monteren van de tubeless banden kun je simpelweg de onderstaande stappen volgen. 

Stap 1

Het is belangrijk om als eerste de velgen te ontvetten met een doek en zeep of ontvetter.

Stap 2

Plak vervolgens een tubeless velglint die van de ene velgrand tot de andere velgrand reikt. Laat het einde van het lint ongeveer vijf tot tien centimeter overloppen.

Stap 3

Voor het monteren van de band om de velg moet je tegenover het ventiel beginnen. Dit maakt het makkelijker om de bandhiel over de verlgrand te “rollen”.

Stap 4

Controleer goed of de band gelijkmatig gemonteerd is en let erop dat het ventiel zich tussen de twee bandhielen bevindt.

Stap 5

Pomp nu de band op met een compressor, pomp of tire booster. Door middel van deze krachtige luchtstoot, plaatst de band zich hoorbaar in de velg. Dit herken je aan een ploppend geluid.

Stap 6

Met behulp van een centreerlijn controleer je op een correcte montage van de band. Deze centreerlijn loopt parallel met de velg als het goed gemonteerd is.

Stap 7

Laat vervolgens een klein beetje lucht ontsnappen en verwijder met een ventielsleutel het ventielinzetstuk. Giet 30 milliliter vloeibare lekbescherming in de band via het ventiel. Deze vloeibare lekbescherming kun je ook direct in de band gieten voordat je de tweede bandhiel monteert. Wanneer je het echter pas doet nadat de band in de velg geplaatst is heb je het voordeel dat de lekbescherming dan pas gebruikt wordt.

Stap 8

Nu pomp je de band weer op en schud je deze heen en weer. Op deze manier wordt de vloeibare lekbescherming goed verdeeld over de band.

Stap 9

De bandenspanning kun je instellen naar je wensen. Hierbij moet je wel rekening houden met de aanbevolen bandenspanning op de band en de informatie van de velgproducent.

mountainbike banden tubeless

Het demonteren van tubeless banden

Nu dat je weet hoe je tubeless banden kunt monteren, is het ook handig om te weten hoe je de tubeless banden moet demonteren. Hiervoor volg je weer eenvoudig de onderstaande stappen.

Stap 1

Laat het lucht uit de banden ontsnappen.

Stap 2

Als eerste demonteer je één kant van de band. Dit doe je door de bandhiel in de richting van het velgbed te duwen.

Stap 3

Begin bij het ventiel en trek de bandhiel over de velgrand.

Stap 4

Demonteer vervolgens de andere bandhiel terwijl je deze richting van het velgbed duwt.

Stap 5

Verwijder de band van de velg en je bent klaar.

tubeless banden mountainbike mtb

Wat te doen bij een lekke band?

De kans is erg klein dat dit gebeurd, maar mocht jij onverhoopt toch jouw band lekrijden, dan wordt deze automatisch afgedicht met de vloeibare lekbescherming. Heb jij echter een grotere beschadiging zoals insnijding of snakebites, dan helpt de vloeibare lekbescherming niet. In dit geval is de snelste optie om je binnenband te vervangen. Hiervoor zal eerst de velg gedemonteerd moeten worden. Wil je echter een tubeless band repareren, lees dan even verder.

Repareren van de tubeless band

De meeste tubeless banden hebben een luchtdichte coating aan de binnenzijde, deze kun je aan de binnenkant met een bandenplakset repareren. Echter is het lek vaak erg moeilijk te vinden. Dat is de reden dat je tijdens een rit enkel je binnenband het beste kunt vervangen. Vergeet niet om je band alvorens het plakken goed vetvrij te maken.
Hoogstwaarschijnlijk zul je niet snel een tubeless band te hoeven vervangen, doordat de kans op het lekrijden van je band erg klein is. De gaatjes die je in je band krijgt, worden direct opgevuld zodat je lekker verder kunt! 

Terug naar Wielrennen