De oriëntatiefase

Voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van een fietsendrager, is het eerst van belang dat jij je wensen in kaart brengt. Zo is het belangrijk te weten welk type fiets je wilt vervoeren, maar ook je budget is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met de afstand die jij aflegt naar de plaats van bestemming. Kortom, voldoende om over na de denken.

Het type fietsendrager

De keuze voor een goede fietsendrager is mede afhankelijk van het type fietsendrager dat je zoekt. Zo kan het zijn dat je met maar liefst 4 fietsen op pad wilt. Echter is het wel van belang, dat je dan ook goed kijkt of je fietsendrager hiervoor geschikt is. Er zit namelijk een wezenlijk verschillen tussen het vervoeren van 4 wielrenfietsen of 4 elektrische fietsen. Een gemiddelde fietsendrager die je op de trekhaak plaatst, kan vaak niet meer dan 50 kilo gewicht hebben. Je kunt je voorstellen, dat je dit met een 4-tal e-bikes niet gaat halen. Een dakdrager is dan een verstandige keuze.


Trekhaak

De keuze voor een fietsendrager op de trekhaak is voor veel mensen een voor de hand liggende. Deze fietsendrager is ontzettend gebruiksvriendelijk en dus gemakkelijk in gebruik. Zo kun je tot zelfs vier fietsen vervoeren. Het grote voordeel is, dat deze fietsendrager ook is te kantelen. Zo hoef je hem dus niet volledig te verwijderen, maar kun je de klep gemakkelijk openen wanneer je de fietsendrager draait.

Op het dak

Niet iedere auto beschikt over een trekhaak. De kosten voor het laten plaatsen van een trek zijn zijn natuurlijk niet mals. De oplossing om toch je fietsen te kunnen vervoeren, is door het plaatsen van een dakdrager. Overigens is dit ook de perfecte oplossing wanneer je de trekhaak nodig hebt voor de caravan. Wel is het goed je te realiseren dat je hiermee geen vier, maar drie fietsen kunt vervoeren. Ook is het niet heel erg milieuvriendelijk, gezien het feit je een stuk meer wind vangt.

Tip: Lees bijvoorbeeld onze review van de Thule Upride

Welke fietsen wil je vervoeren?

De volgende stap is te kijken naar welke soort fietsen je wilt vervoeren. Ben jij een fanatieke wielrenner en ben je voornemens om alleen binnen Nederland te gaan fietsen, dan zal je kunnen kiezen voor een andere fietsendrager, dan wanneer je van plan bent om met het gezin naar het zuiden van Duitsland te rijden met meerdere elektrische fietsen voor een fietsvakantie. Bepaal dus voor jezelf vooraf waarvoor jij je fietsendrager wilt gebruiken, alvorens je een keuze maakt.

Het budget

Nu je weet welke soort fietsen je wilt vervoeren, kun je kijken naar het budget. Je kunt je voorstellen, dat de kosten voor een fietsendrager die een elektrische moederfiets moet kunnen dragen een hoger liggen, dan wanneer het enkel om een wielrenner gaat. Toch moet je ook voor een relatief eenvoudige fietsendrager al snel rekening houden met een prijs van tussen de 250 en 500 euro. Echter is het afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt je voorstellen, dat des te hoger het gemak, ook de prijs hierdoor hoger wordt.

Welke keuze is voor mij het beste?

Zoals je kunt zien, zijn er allerlei verschillende redenen te bedenken waarom je zou moeten kiezen voor een bepaalde fietsendrager. Het is dus belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen aan welke eisen jij wilt dat je fietsendrager voldoet. Het kan namelijk heel goed zijn, dat je zowel een wielrenner, alsook een elektrische fiets wilt vervoeren. Daarnaast is het ook van belang om te kijken of je wellicht op termijn een andere auto aanschaft. Het zou immers zonde zijn, dat wanneer je nu een fietsdrager voor je trekhaak aanschaft, deze over een jaar niet meer te gebruiken is. Kortom, het is dus belangrijk dat je voor jezelf eerst helder hebt wat jij belangrijk vindt en wat je wensen zijn, alvorens je overgaat tot het daadwerkelijk aanschaffen van een nieuwe fietsendrager.

Terug naar Nieuws