InhoudWaarom is het belangrijk om je fietsketting te reinigen en smeren?
Hoe vaak moet je je fietsketting reinigen en smeren?
Benodigdheden voor het reinigen en smeren van je fietsketting
Stappen voor het reinigen van je fietsketting
Stappen voor het smeren van je fietsketting
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine

Waarom is het belangrijk om je fietsketting te reinigen en smeren?

De fietsketting is een essentieel onderdeel van je fiets en heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te functioneren. Vuil, zand en olie kunnen zich ophopen op de ketting, wat kan leiden tot slijtage, verminderde efficiëntie en een slechtere schakelervaring. Door je ketting regelmatig te reinigen en smeren, blijft deze soepel en efficiënt werken, wat de levensduur van je fietscomponenten verlengt en je fietsprestaties verbetert.

Hoe vaak moet je je fietsketting reinigen en smeren?

De frequentie waarmee je je fietsketting moet reinigen en smeren, hangt af van de omstandigheden waarin je fietst en hoe vaak je fietst. Als algemene richtlijn wordt aangeraden om je ketting elke 300 tot 500 kilometer te reinigen en smeren, of vaker als je in natte of modderige omstandigheden fietst. Controleer regelmatig je ketting op vuil en slijtage om te bepalen wanneer onderhoud nodig is.

Benodigdheden voor het reinigen en smeren van je fietsketting

Om je fietsketting te reinigen en smeren, heb je de volgende benodigdheden nodig:

 1. Ontvetter (zoals een specifieke fietskettingontvetter of een milde ontvetter)
 2. Kettingsmeermiddel (bijvoorbeeld een droogsmeermiddel voor droge omstandigheden of een nat smeermiddel voor natte omstandigheden)
 3. Een kettingborstel of een oude tandenborstel
 4. Een doek of oude lap
 5. Eventueel een kettingreinigingsapparaat (niet essentieel, maar kan het reinigingsproces vergemakkelijken)

Stappen voor het reinigen van je fietsketting

 1. Positioneer je fiets: Zet je fiets op een fietsstandaard of zorg ervoor dat hij stabiel staat, zodat je gemakkelijk bij de ketting kunt.

 2. Breng de ontvetter aan: Breng de ontvetter aan op de ketting met een doek of een borstel, of gebruik een kettingreinigingsapparaat. Zorg ervoor dat de hele ketting bedekt is met ontvetter.

 3. Schrob de ketting: Gebruik een kettingborstel of een oude tandenborstel om de ketting grondig te schrobben en het vuil te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de schakels en de rolletjes tussen de schakels.

 4. Spoel de ketting af: Spoel de ketting af met water om de ontvetter en het losgemaakte vuil te verwijderen. Gebruik een lage waterdruk om te voorkomen dat water in de lagers van je fietscomponenten terechtkomt.

 5. Droog de ketting: Droog de ketting grondig af met een schone doek of lap. Zorg ervoor dat er geen water achterblijft, want dit kan roestvorming veroorzaken.

Stappen voor het smeren van je fietsketting

 1. Kies het juiste smeermiddel: Kies een smeermiddel dat geschikt is voor de omstandigheden waarin je fietst. Gebruik een droogsmeermiddel voor droge omstandigheden en een nat smeermiddel voor natte of modderige omstandigheden.

 2. Breng het smeermiddel aan: Breng het smeermiddel gelijkmatig aan op de hele ketting terwijl je de pedalen achteruit draait. Zorg ervoor dat je elk schakel en rolletje bereikt.

 3. Laat het smeermiddel intrekken: Laat het smeermiddel enkele minuten intrekken om ervoor te zorgen dat het goed doordringt in de schakels en rolletjes.

 4. Verwijder overtollig smeermiddel: Gebruik een schone doek of lap om overtollig smeermiddel van de ketting te vegen. Dit voorkomt dat vuil en zand zich ophopen op de ketting.

Nu is je fietsketting gereinigd en gesmeerd, klaar voor een soepelere en efficiëntere rit! Vergeet niet om regelmatig je ketting te controleren en onderhoud uit te voeren om de levensduur van je fietscomponenten te verlengen.

Terug naar Tech