Je eigen mountainbike mee 

Behalve racefietsen is het aantal mountainbikes dat wordt meegenomen op vakantie ook niet misselijk. De ene mountainbike is namelijk de andere niet en het liefst neem je je eigen bike mee. Die is exact op maat afgesteld en heeft je al over menig bospad geloodst, dus waarom zou dat in het buitenland of op een andere locatie in eigen land ook niet kunnen? 

Op deze manier wordt een vakantie een sportieve vakantie die op geen enkele wijze afbreuk doet aan je fitheid. Rugzak op en lekker een dag op de pedalen. In een eerder onderzoek naar favoriete mountainbikeroutes komen in eigen land het Gelderse Lochem en het Overijsselse Rijssen als eerste uit de bus. Schoorl, Almere en Appelscha scoren ook hoog. Inclusief de nodige hoogtemeters kun je hier kilometers ver uit de voeten, of uit de banden, zullen we maar zeggen. 

Naast de genoemde trails komt Zeeland ook goed uit de bus als provincie om er te mountainbiken. De Utrechtse heuvelrug en de Waddeneilanden scoren eveneens hoog. In dat laatste geval moet je eerst een oversteek per ferry maken, maar ook dat kan prima met een fiets. 

Favoriete wielerroutes in eigen land

Terugkomend op de racefiets zijn er natuurlijk ook race-rondjes die erom vragen om eens gereden te worden. Ga je er in de buurt op vakantie dan mag je de volgende koersen niet overslaan: 

-Drenthe blijkt dé fietsprovincie bij uitstek. Veel fietspaden. Lekker koersen.

-Wil je liever in de buurt van steden fietsen dan zijn er rond Nijmegen prachtige routes door de polders. Onder de rook van Amsterdam ligt Ronde Hoep. Eveneens veel polderlandschap en snelheid maken langs riviertjes. 

-Overbodig voor wielerliefhebbers om te noemen, maar het hoort wel in dit rijtje thuis: de Posbank op de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug in Twente. Wie zijn klim-skills wil oefenen voordat hij naar een bergachtig buitenland vertrekt, kan hier zijn lol op. Acht tot tien procent stijgen en dalen in Twente! 

Terug naar Mountainbiken